Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΣΕΒ Enterprise Greece και Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα

ΣΕΒ

Δελτίο Τύπου

H ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν και οι δυνατότητες δραστηριοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης «Discover Azerbaijan», που συνδιοργανώθηκε σήμερα (Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020), από τον ΣΕΒ, τον Οργανισμό Enterprise Greece και την Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξαν ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, κ. Γεώργιος Φιλιόπουλος, ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κ. Anar Huseynov, και ο Σύμβουλος του Προέδρου της Azerbaijan Export & Investment Promotion Foundation – ΑzPromo, κ. Fuad Panahhov.

Ο κ. Μπίτσιος σημείωσε ότι η χαμηλή ροή των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δυο χώρες δεν αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων.

Το Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζει αξιόλογες ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία, κυρίως στον τομέα των φαρμάκων, των πρώτων υλών και της αγροδιατροφής που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση μεταξύ των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων προς τη χώρα κατά τα τελευταία τρία έτη.

Η εκδήλωση έδωσε τη δυνατότητα αλληλοενημέρωσης για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στις δύο χώρες με στόχο, τη μελλοντική διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στο Μπακού.

Ο κ. Φιλιόπουλος τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης στην τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, και τη σημασία που έχει η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, ικανή να την μετατρέψει σε κόμβο εμπορίου, ενέργειας και μεταφορών μεταξύ τριών ηπείρων.

Τέλος, πρόσθεσε «ότι η ενέργεια αποτελεί έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας για την συνεργασία των δύο χωρών, η οποία όμως θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς που προσφέρονται για αμοιβαίως επωφελείς συνέργειες».

Στη συνέχεια, ο Σύμβουλος του Προέδρου της AzPromo, κ. Fuad Panahhov, παρουσίασε το επιχειρηματικό οικοσύστημα του Αζερμπαϊτζάν και τις δυνατότητες που παρουσιάζει για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Η έως τώρα διμερής οικονομική συνεργασία επικεντρώνεται κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Υπάρχουν ωστόσο δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς κατασκευών, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, συσκευασιών, χημικών, όπως επίσης και στις τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Η Πρόεδρος του κρατικού Οργανισμού Agro Procurement and Supply OJSC, κα. Leyla Mammadova, εστίασε στον αγροδιατροφικό τομέα και στις καταναλωτικές συνήθειες των Αζέρων, ενώ, ο Γραμματέας Β’ της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κ. Khagani Hajiyev, παρείχε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της αγοράς του Αζερμπαϊτζάν, που ενδιαφέρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εκεί.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι κκ. Κώστας Βαμβακάς (VK PREMIUM), Δημήτρης Μπακόλας (European Profiles) και Μπάμπης Τσαρούχας (BIOS Agrosystems), μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία τους, από την επιτυχή τους παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές και κομβική για την ευρύτερη περιοχή γεωγραφική θέση.

Υπάρχουν αξιόλογα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και βωξίτη. Το 2018, σύμφωνα με την Αζερική Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε σε 80 περίπου δις Μανάτ (46,9 δις USD), σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε σχέση με το 2017.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε το πρώτο ενδεκάμηνο του 2019 σε 235 εκατ. ευρώ, έναντι 224,5 εκατ. για ολόκληρο το 2018.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών, για το ίδιο διάστημα, διαμορφώθηκε σε 8 εκατ. ευρώ.

Οι αζέρικες εξαγωγές προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 227 εκατ. ευρώ και αφορούν αποκλειστικά σε πετρέλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!