Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Συμφωνία για την δημιουργία προσωρινού μηχανισμού διευθέτησης εμπορικών διαφορών για την αντιμετώπιση της παράλυσης του «εφετείου» του οργανισμού

Δεκαεπτά μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ, WTO) ανάμεσά τους η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα, συμφώνησαν σήμερα στην δημιουργία προσωρινού μηχανισμού διευθέτησης εμπορικών διαφορών για να αντιμετωπίσουν την παράλυση στην οποία έχει οδηγήσει η Ουάσινγκτον το «εφετείο» ( Appellate Body) του οργανισμού μη ορίζοντας δικαστή στο σώμα που έτσι περιέρχεται σε απραξία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέλη του ΠΟΕ συμφώνησαν στην συγκρότηση του μηχανισμού για να διασφαλίσουν το σύστημα διευθέτησης διαφορών του οργανισμού μέχρι την επαναλειτουργία του Appellate Body.

Η Ουάσινγκτον έχει «παγώσει» την λειτουργία του Appellate Body, που λειτουργεί ως ανώτατο δικαστήριο για το διεθνές εμπόριο, μπλοκάροντας τους διορισμούς για δύο χρόνια.

Οι θητείες δύο από τα τρία μέλη του οργάνου έληξαν τον Δεκέμβριο, γεγονός που το καθιστά ανίκανο να εκδώσει αποφάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε προηγουμένως συμμαχήσει με την Νορβηγία και τον Καναδά για να συγκροτήσουν ένα όργανο εφέσεων για την επίλυση εμπορικών διαφορών.

Οι άλλες χώρες που προστέθηκαν στην συμφωνία σήμερα είναι οι Αυστραλία, Βραζιλία, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Νότια Κορέα, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Σιγκαπούρη, Ελβετία και Ουρουγουάη.

Προηγήθηκε, η απροσδόκητη πρόσκληση που έλαβε στο Νταβός ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε στην συνέχεια, μαζί με τον Ρομπέρτο Ασεβέντο, ο Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησαν για μία «δραματική αλλαγή» στην λειτουργία του ΠΟΕ με την δημιουργία μίας «νέας δομής», καταγγέλλοντας «άνιση» μεταχείριση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό.

Οι αμερικανικές επικρίσεις απέναντι στο Οργανο Διευθέτησης Διαφορών δεν είναι καινούργιες.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης μπλοκάρει τον διορισμό δικαστών.

Ομως κλιμακώθηκαν από την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος κατηγορεί το όργανο ότι υπερβαίνει τις εξουσίες του λαμβάνοντας αποφάσεις, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαιρέτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να ασχοληθεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για τον οποίο πολλά μέλη του θεωρούν ότι πρέπει να μεταρρυθμισθεί ώστε να ληφθούν υπ΄όψιν οι μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένης της ανάδυσης της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!