Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΣΕΒ - ΕΕΣΥΠ Ημερίδα για την εταιρική κουλτούρα και διακυβέρνηση

«Η εταιρική κουλτούρα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εταιρικής διακυβέρνησης» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, στο χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα:

«Παράγοντες που επηρεάζουν την Εταιρική Κουλτούρα και Διακυβέρνηση», την οποία διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, στη Θεσσαλονίκη.

«Ο ρόλος της εταιρικής κουλτούρας επηρεάζει σημαντικά την εταιρική διακυβέρνηση μιας επιχείρησης» ανέφερε ο κ. Σαββάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρόσθεσε, ότι αυτός είναι και ο πιο πρόσφορος τρόπος για να επιτευχθούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι μιας επιχείρησης, σημειώνοντας ότι εάν η εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι συμβατή με την απόδοση που προσδοκούν οι μέτοχοι και το οικοσύστημα της «υπάρχει πιθανότητα, η εταιρική στρατηγική, όσο καλά δομημένη και αν είναι, να αποτύχει» και συνέχισε:

«Αν οι εταιρίες μας θέλουν να γίνουν ορατές από το διεθνές επενδυτικό κοινό τότε πρέπει να δώσουμε παραπάνω σημασία στην εταιρική διακυβέρνηση».

Ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και στην αξιοποίηση περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσα στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τόνισε ότι η διαφάνεια και οι καλή εταιρική διακυβέρνηση μπορούν να είναι δύο παράγοντες για την προσέλκυση κεφαλαίων.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ράνια Αικατερινάρη τόνισε ότι οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης είναι σημαντικές για τη βελτίωση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της χρηστής διοίκησης και για το λόγο αυτό, οι εταιρίες του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ αξιολογούνται για την πρόοδό τους σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

«Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) έχει τοποθετήσει ψηλά στις στρατηγικές προτεραιότητες την εταιρική διακυβέρνηση, καθώς αναγνωρίζει ότι η μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον προϋποθέτει και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για αυξημένη διαφάνεια και υπεύθυνη διοίκηση» τόνισε η κ. Αικατερινάρη και πρόσθεσε:

«Επίσης, επιδιώκει την εδραίωση μίας νέας νοοτροπίας που ενισχύεται από την εφαρμογή καλών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και υψηλών προτύπων κανονιστικής συμμόρφωσης, τα οποία οφείλουν να συμπορεύονται με τις επιχειρηματικές λειτουργίες κάθε εταιρείας».

Τοποθέτηση Σωκράτη Λαζαρίδη.

«Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που είναι σημαντικό στη κεφαλαιαγορά αυτή η τάση έχει γίνει σημαντική» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας για την εταιρική κουλτούρα και διακυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, ότι τελευταία ότι η εταιρική διακυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της πλέον και άλλες διαστάσεις, όπως η περιβαλλοντική και κοινωνική.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μετά την κρίση στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και τόνισε ότι ιδιαίτερα οι νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν περιθώρια και προοπτικές ανάπτυξης. Τόνισε, ότι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόζουν τη στρατηγική τους με τα νέα δεδομένα για να μπορούν να εξασφαλίζουν κεφάλαια λειτουργίας και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Επεσήμανε, ότι στο σημερινό διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον η εταιρική διακυβέρνηση έχει τη σημασία της, ιδιαίτερα όταν διέπεται από μια εταιρική κουλτούρα χρηστής διοίκησης και προσφοράς.

«Δεν είναι ούτε χάπι, ούτε αγωγή του γιατρού, ούτε τα παίρνεις και διορθώνεσαι ούτε τα τηρείς και πας καλά. Είναι πως το αντιλαμβάνεσαι. Αν το κάνεις καταναγκαστικά είναι ορατό σε κάθε επενδυτή και δε θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις» είπε ο κ. Λαζαρίδης και πρόσθεσε:

«Οφείλουμε να αντιληφθούμε ποιο είναι το dna αυτής της σημαντικής διάστασης που έχει πάρει η εταιρική διακυβέρνηση στην επιχειρηματικότητα. Πρέπει στο παγκόσμιο περιβάλλον να αναδείξουμε ότι τηρούμε τις αξίες της ηθικής και της δεοντολογίας όταν διοικούμε μια επιχείρηση».

Στην ημερίδα μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ευστάθιος Κουτσοχήνας που χαιρέτισε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και στελέχη της ΕΕΣΥΠ, τα οποία ανέλυσαν τους όρους και τις καλές πρακτικές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!