Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Α 1008128 ΕΞ2020 Δασμολογική κατάταξη για τηγανισμένες στιγμιαίες νούγιες σύμφωνα με την Απόφαση ΔΕΕ στην υπόθεση C-471/17 - ερμηνεία του όρου «αποξηραμένα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή 
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ 
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ, 
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ 
& ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α: ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ 
& ΔΑΣΜΟΛΟΓ. ΑΞΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση: Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες: Ε.Μπίρμπιλα
Τηλέφωνο: 210-69.87.475
Fax: 210-69.87.506
E-Mail: e.mpirmpila@aade.gr
Url: www.aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2020
Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1008128 ΕΞ2020
​ΑΔΑ: 63Λ246ΜΠ3Ζ-ΔΞΒ

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: Δασμολογική κατάταξη για τηγανισμένες στιγμιαίες νούγιες σύμφωνα με την Απόφαση ΔΕΕ στην υπόθεση C-471/17 - ερμηνεία του όρου «αποξηραμένα»

Σας γνωρίζουμε ότι, με την Απόφασή του στην υπόθεση C-471/17, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε ότι, στιγμιαία γεύματα που αποτελούνται από προμαγειρεμένα και τηγανισμένα ζυμαρικά του τύπου «νούγιες» σε συμπαγές τεμάχιο, κατατάσσονται στη διάκριση 1902 30 10 του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. (Καν. 2658/87 όπως ισχύει), ως αποξηραμένα ζυμαρικά.

  • Ειδικότερα, τα προϊόντα που αναφέρονται στην προαναφερόμενη Απόφαση του ΔΕΕ, διαθέτουν τα ακόλουθα αντικειμενικά χαρακτηριστικά:
  • Παρουσιάζονται σε πλαστικές συσκευασίες των 60 γραμμαρίων που αποτελούνται από ένα πακέτο τηγανισμένες στιγμιαίες νούγιες, σε συμπαγές τεμάχιο, και ένα ή περισσότερα σακουλάκια με καρυκεύματα, πολτό, έλαια ή αποξηραμένα συστατικά.
  • Μετά το τηγάνισμα, οι προμαγειρεμένες νούγιες είχαν περιεκτικότητα σε λιπαρά περίπου 20%.
  • Σύμφωνα με τον ενδεικτικό τρόπο παρασκευής που αναφέρονται στη συσκευασία, σε δοχείο με το περιεχόμενο του πακέτου πρέπει να προστεθούν περίπου 320 ml βραστού νερού.
  • Όταν προστίθεται το νερό, οι νούγιες έχουν τη μορφή σούπας, αλλά είναι δυνατή η κατανάλωσή τους και χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, σαν πατατάκια.

Με βάση τα ανωτέρω αντικειμενικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι νούγιες που τηγανίστηκαν στο στάδιο της παρασκευής τους, θα πρέπει να θεωρηθούν ως «αποξηραμένες» με την έννοια του κειμένου της διάκρισης 1902 30 10 του Δασμολογίου. Ειδικότερα, το Δικαστήριο ερμήνευσε τον όρο «αποξηραμένα» προϊόντα ως αυτά που τους λείπει η υγρασία ή έχουν ελάχιστη υγρασία, αλλά επίσης και ως αυτά που έχουν αφυδατωθεί. Κατά συνέπεια, εφόσον για την παρασκευή των ζυμαρικών είναι απαραίτητη, σε πρώτο στάδιο, η χρήση υγρών, τα ζυμαρικά από τα οποία αφαιρείται η υγρασία για να βρεθούν σε ξερή κατάσταση, μπορούν κατά κανόνα να θεωρηθούν αποξηραμένα ζυμαρικά. Επιπλέον, η διεργασία με την οποία επιτεύχθηκε η ξερή κατάσταση, όπως εν προκειμένω το τηγάνισμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί κρίσιμη για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης..

Κατόπιν των ανωτέρω αιτιάσεων, το Δικαστήριο έκρινε ότι τα ψημένα, μη παραγεμισμένα ζυμαρικά στα οποία η υγρασία έχει αφαιρεθεί μέσω τηγανίσματος κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους, όπως οι προαναφερόμενες νούγιες, κατατάσσονται στη διάκριση 1902 30 10 του Δασμολογίου ως αποξηραμένα ζυμαρικά, και όχι στη διάκριση 1902 30 90 (Άλλα).

Παρακαλούμε για την εφαρμογή των ανωτέρω για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης παρόμοιων ειδών, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι το Δικαστήριο της Ε.Ε. αποτελεί την ανώτατη δικαστική αρχή (δικαιοδοτικό όργανο) της Ε.Ε. που διασφαλίζει την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε., ενώ οι αποφάσεις του για θέματα ερμηνείας και εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου υπερτερούν έναντι κάθε άλλου μη συμβατού μέτρου του κοινοτικού δικαίου, όπως είναι οι κανονισμοί, οι οδηγίες ή οι αποφάσεις των οργάνων της Ε.Ε., καθώς και έναντι τυχόν εθνικών διατάξεων και ρυθμίσεων.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

Π. ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!