Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Β. Σπανάκης Νομοθετική ρύθμιση για τη δίκαιη φορολόγηση των αναδρομικών του οικονομικού έτους 2014

17/01/2020

Δελτίο Τύπου

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη δίκαιη φορολόγηση των αναδρομικών του οικονομικού έτους 2014, προς όφελος των φορολογουμένων αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου, ζήτησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Οικονομικών,  κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Τις τελευταίες ημέρες του 2019 (18 έως 31 Δεκεμβρίου) η φορολογική διοίκηση, λόγω της επερχόμενης παραγραφής των υποθέσεων του φορολογικού έτους 2013, προχώρησε σε νέα εκκαθάριση του φόρου για το οικονομικό έτος 2014, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία που είχε στην κατοχή της.

Οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα εργαζόμενοι απογεύματα και αργίες και εξέδωσαν περίπου 75.000 πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρων οικονομικού έτους 2014, που αφορούσαν αναδρομικά που είχαν καταβληθεί το ημερολογιακό έτος 2013.

Για τον αγώνα αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εφοριακούς υπαλλήλους.

Πολλοί από τους αποδέκτες των νέων εκκαθαριστικών, ωστόσο, διαπίστωσαν σε αυτά σωρεία λαθών και άδικων προστίμων και φόρων.

Όπως επισημαίνουν οι ενδιαφερόμενοι, μεγάλο μέρος των αναδρομικών που εμφανίζονται ως αδήλωτα, έχουν δηλωθεί κανονικά με χειρόγραφες συμπληρωματικές - τροποποιητικές δηλώσεις,  ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναδρομικά που δεν αφορούν το ημερολογιακό έτος 2013 αλλά προηγούμενα ημερολογιακά έτη, συνεπώς θα έπρεπε να φορολογηθούν διακριτά για το κάθε έτος που αφορούσαν, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις και όχι αθροιστικά ως αναδρομικά του ημερολογιακού έτους 2013 (οικονομικό έτος 2014).

Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια την άδικη και υπέρμετρη φορολόγηση πολλών φορολογουμένων καθώς:

  1. Αυξήθηκε εικονικά το εισόδημά τους στο οικονομικό έτος 2014 και κατά συνέπεια φορολογήθηκαν με υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
  2. Αυξήθηκε εικονικά η διαφορά του φόρου μεταξύ της δήλωσης με βάση τα αναδρομικά και της αρχικής δήλωσης που είχαν υποβάλλει, ως εκ τούτου επιβαρύνθηκαν με επιπλέον πρόσθετο φόρο.

Πολλοί από τους παραλήπτες των εκκαθαριστικών αυτών έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις στις Δ.Ο.Υ. με τις οποίες ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων στις οποίες να δηλώσουν διακριτά τα αναδρομικά που έλαβαν το ημερολογιακό έτος 2013 και αφορούν οικονομικά έτη πριν από το οικονομικό έτος 2014 (π.χ. οικονομικά έτη 2013, 2012, 2011 κλπ) και να γίνει δεκτή τροποποιητική-ανακλητική δήλωση για το οικονομικό έτος 2014, με την οποία θα ανακαλείται η φορολογητέα ύλη (αναδρομικά προηγούμενων ετών) που εκ παραδρομής φορολογήθηκαν στο οικονομικό έτος 2014.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να προωθήσετε σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου, στις περιπτώσεις για τις οποίες συντρέχουν οι προαναφερόμενοι λόγοι, να γίνεται δεκτή η τροποποιητική - ανακλητική δήλωση για το οικονομικό έτος 2014, έτσι ώστε και το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει τους φόρους που του αναλογούν αλλά και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να φορολογηθούν δίκαια;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος- Πέτρος Σπανάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
17/01/2020 18:25:54

Δεν θα έπρεπε σε ένα κράτος δικαίου όλοι αυτοί οι φορολογού μενοι ,που ανέρχονται σε 200.000 ,και είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι να τους καλέσει η εφορία για τις ανάλογες διευκρινήσεις,και να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις?Δηλαδή το κράτος δικαίου τους είχε όλους αυτούς τους ανθρώπους στήσει καρτέρι,και περίμενε 10 ημέρες πριν τελειώσει η προθεσμία, να στείλει τις βεβαιώσεις φορου με τα εκκαθαριστικά τα οποία ήταν αποτέλεσμα τροποποιητικης δήλωσης που έκανε η ίδια η εφορία ερήμην των φορολογουμένων βάζοντας τα ποσά των προηγούμενων χρόνων ,τα οποία σε τελευταία αναλυση είχαν φορολογηθεί απο τον ΕΦΚΑ ,όλα μέσα στο 2014,με αποτέλεσμα να βεβαιωθεί φόρος 9995 ευρώ,ενώ κάθε χρ΄νο ο φόρος που αναλογούσε σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα ήταν 150-200 ευρω?Που βρισκόμαστε κύριοι?Παίρνουμε την κόσα και κόβουμε κεφάλια?