Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Α 1177475 ΕΞ 2019 Κοινοποίηση εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1927 της Επιτροπής της 19 ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τις παρεκκλίσεις από τους κανόνες για τα «καταγόμενα προϊόντα» ή τα «προϊόντα καταγωγής» που καθορίζονται στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης και εφαρμόζονται εντός των ορίων των ετήσιων ποσοστώσεων για ορισμένα προϊόντα από τη Σιγκαπούρη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84, Αθήνα
Πληροφορίες:Ε. Καραβανά Ε.Μπαρκαμπά
Τηλέφωνο:210-6987541-495
Fax:210-6987506
E-Mail:d17c@2001.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr

ΑΔΑ: 6ΑΙ546ΜΠ3Ζ-3Θ0

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2019

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α΄1177475 ΕΞ 2019

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1927 της Επιτροπής της 19 ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τις παρεκκλίσεις από τους κανόνες για τα «καταγόμενα προϊόντα» ή τα «προϊόντα καταγωγής» που καθορίζονται στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης και εφαρμόζονται εντός των ορίων των ετήσιων ποσοστώσεων για ορισμένα προϊόντα από τη Σιγκαπούρη». 

Σχετ.: Η αρ.πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ Β 1158878 ΕΞ 2019/18-11-2019 ΔΥΟ (Κοινοποίηση της Απόφασης (ΕΕ) 1875/2019 του Συμβουλίου της 8 Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τη σύναψη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης - ΑΔΑ: Ω0ΨΧ46ΜΠ3Ζ-8ΛΣ).

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τον αναφερόμενο στο θέμα εκτελεστικό κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L 299/20.11.2019) και αφορά σε παρεκκλίσεις από τους κανόνες για τα «καταγόμενα προϊόντα» ή τα «προϊόντα καταγωγής» που καθορίζονται στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης και εφαρμόζονται εντός των ορίων των ετήσιων ποσοστώσεων για ορισμένα προϊόντα από τη Σιγκαπούρη.

Με την ανωτέρω σχετική κοινοποιήθηκε η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης (τέθηκε σε ισχύ στις 21 Νοεμβρίου 2019) στο κείμενο της οποίας περιλαμβάνεται το πρωτόκολλο 1 που αφορά τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας. 

Το παράρτημα Β του εν λόγω πρωτοκόλλου περιλαμβάνει πίνακα των επεξεργασιών ή μεταποιήσεων που απαιτείται να διενεργούνται σε μη καταγόμενες ύλες ώστε το παραγόμενο προϊόν να μπορεί να αποκτήσει χαρακτήρα καταγωγής. 

Σε προσάρτημα του εν λόγω παραρτήματος [το οποίο αναφέρεται ως παράρτημα Β(α)] καθορίζονται εναλλακτικοί κανόνες που μπορούν να εφαρμόζονται αντί των κανόνων που ορίζονται στο παράρτημα Β σε ορισμένα προϊόντα προκειμένου να θεωρούνται καταγωγής Σιγκαπούρης, αλλά το όφελος των εν λόγω εναλλακτικών κανόνων περιορίζεται από ετήσια ποσόστωση. Τα προϊόντα για τα οποία εφαρμόζονται οι εναλλακτικοί κανόνες που ορίζονται στο παράρτημα Β(α) μπορούν να εισάγονται στην Ένωση υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους του παραρτήματος Β(α).

Ειδικότερα, επί του κοινοποιούμενου εκτελεστικού κανονισμού επισημαίνονται τα ακόλουθα: 

  • Οι παρεκκλίσεις που ορίζονται στο παράρτημα Β(α) του πρωτοκόλλου 1 της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης εφαρμόζονται, όσον αφορά τα προϊόντα που απαριθμούνται στο Παράρτημα του κοινοποιούμενου κανονισμού, εντός των ορίων των ποσοστώσεων που καθορίζονται στο παράρτημα του κοινοποιούμενου κανονισμού. 
  • Η διαχείριση των ποσοστώσεων που καθορίζονται στο παράρτημα του κοινοποιούμενου κανονισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 49 έως 54 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 (UCC – IA) με βάση τον κανόνα της εξυπηρέτησης κατά προτεραιότητα. 
  • Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα καταγωγής Σιγκαπούρης και Ε.Ε, υπάγονται κατά την εισαγωγή τους, εκατέρωθεν, σε καθεστώς προτιμησιακής μεταχείρισης (μειωμένου ή μηδενικού δασμού) βάσει της Συμφωνίας (ανωτέρω σχετική).

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο 1 της συμφωνίας, η απόδειξη της προτιμησιακής καταγωγής παρέχεται μόνο με τη «ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ», την οποία συντάσσει ο εξαγωγέας με δακτυλογράφηση, επίθεση σφραγίδας ή με εκτύπωση στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο στο οποίο περιγράφονται τα συγκεκριμένα προϊόντα με επαρκείς λεπτομέρειες, ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους. Εάν η δήλωση είναι χειρόγραφη, πρέπει να γράφεται με μελάνι και με κεφαλαίους χαρακτήρες. 

Για να υπαχθούν στις ποσοστώσεις που καθορίζονται στο παράρτημα του κοινοποιούμενου κανονισμού, τα προϊόντα συνοδεύονται από Δήλωση Καταγωγής υπογεγραμμένη από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα (όπως ορίζεται στο πρωτόκολλο 1), με την οποία πιστοποιείται ότι πληρούν τους όρους που προβλέπονται στο παράρτημα Β(α) του πρωτοκόλλου 1.

Η δήλωση καταγωγής πληροί τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου 1 και περιλαμβάνει την ακόλουθη ένδειξη στα αγγλικά: «Derogation — Annex B(a) of Protocol Concerning the definition of the concept of “originating products” and methods of administrative cooperation of the EU-Singapore FTA». 

Ο κοινοποιούμενος κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ημερομηνία δημοσίευσης: 20.11.2019). Εφαρμόζεται από τις 21 Νοεμβρίου 2019.
Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους. 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ α.α ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΙΟΥΚΙΟΥΡΟΓΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!