Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας Rebrain Greece, η πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Εξωτερικού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου

Αθήνα 09-12-2019

Γ.ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Παρουσιάζουμε το REBRAIN GREECE, την εμβληματική πρωτοβουλία του Υπουργείου για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Εξωτερικού στην ελληνική αγορά εργασίας

Παρουσιάστηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Ledra Marriot η διαφορεακή πρωτοβουλία «REBRAIN GREECE - Ο Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Αγοράς Εργασίας» η οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα από την Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων υπό τον κ. Κωνσταντίνο Αγραπιδά, με την συνδρομή αξιόλογων στελεχών από δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

Στο 1ο συνέδριο του REBRAIN GREECE, το οποίο χαιρέτησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, αναλύθηκαν με λεπτομέρεια οι διαστάσεις του σύγχρονου κοινωνικού φαινομένου του Βrain Drain, η μεγάλη πρόκληση για την χώρα της επιστροφής των νέων πτυχιούχων στην ελληνική αγορά εργασίας καθώς και οι στόχοι και δράσεις που θα αναπτυχθούν μέσω του REBRAIN GREECE για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της διασποράς που αναζήτησαν εργασία και καλύτερες συνθήκες σε χώρες του εξωτερικού.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Γεώργιος Κρεμλής ο οποίος χαιρέτησε για λογαριασμό του Πρωθυπουργού την πρωτοβουλία Rebrain Greece, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Αννα Στρατινάκη, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων κ. Μαρία Συρεγγέλα, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ανδρέας Μπουντουβής και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΘ κ. Σωτήρης Θεοφάνης.

Κατόπιν, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τις 4 μεγάλες δράσεις του REBRAIN GREECE και οι οποίες είναι οι εξής:

1. Δράση «Ελλάδα Ξανά» με το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού 500 Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας, ηλικίας 28-40 ετών με την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης τους (70%) και με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ με την υποχρέωση να εργαστούν για άλλους 12 μήνες στην επιχείρηση.

2. Σύσταση φορέα REBRAIN GREECE με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς παρακολούθησης και ανάλυσης της αγοράς εργασίας και σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών.

3. Ανάπτυξη πλατφόρμας REBRAIN GREECE CoLab στην οποία θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού και θα ενσωματωθούν δεδομένα καταγραφής των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων.

4. 1ο σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας το οποίο θα περιλαμβάνει έξυπνες δράσεις στοχευμένων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων και τις αρχές της συλλογικής νοημοσύνης.

Στην συνέχεια, μέσα από τις ενότητες του συνεδρίου αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι δράσεις της πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE ενώ τέθηκαν στο δημόσιο λόγο η αλλαγή του σημερινού πλαισίου της αγοράς εργασίας με την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική εκμάθηση και τη αυτοματοποίηση, οι τομείς της παραγωγής (Οικονομία, Υγεία, Γεωργία, Κτηνοτροφία κ.α) που επηρεάζονται οριζόντια από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, στοχευμένες δράσεις ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και δράσεις για τις άνεργες γυναίκες.

Ακολουθεί η Ομιλία του Υπουργού Γ. Βρούτση.

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ –ΣΥΝΕΔΡΙΟ REBRAIN GREECE

Κυρίες και κύριοι..

Σήμερα για εμάς είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα! Μια ημέρα ορόσημο!To REBRAIN GREECE βγαίνει μπροστά!

Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο σημερινό πρώτο συνέδριο της καινοτόμου, διαφορεακής πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE, δείγματα της οποίας είδαμε και στην 84 η ΔΕΘ 2019. Η πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τη συνδρομή αξιόλογων στελεχών από δημόσιους φορείς, Υπουργεία, πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους) και ερευνητικά ινστιτούτα των Κοινωνικών Εταίρων ως απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας!

Αποτελεί εθνικό συμπέρασμα ότι η ανάσχεση της φυγής νέων επιστημόνων (Brain Drain) και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας, λόγω της εκθετικής διείσδυσης των νέων τεχνολογιών, όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), συνιστούν μείζονες προκλήσεις για τη χώρα μας, καθώς θα έχουν άμεση επίδραση στην παραγωγική της διαδικασία και στην απασχόληση.

Το Υπουργείο Εργασίας αντιλαμβανόμενο από νωρίς τα μηνύματα της εποχής, τις διεθνείς τάσεις, ανταποκρίνεται με δυναμισμό! Αυτές οι δύο προκλήσεις, που διαβάζετε και πίσω μου στο πάνελ, αποτελούν και τις δύο βασικές διαστάσεις του REBRAIN GREECE. Αλλά δεν είναι οι μόνες…Η ομάδα έχει πολύ έργο να δείξει και πολύ περισσότερο να παράξει στο μέλλον!

Το Υπουργείο αποτελώντας τον κοινωνικό νευρώνα του κρατικού Μηχανισμού και στο πλαίσιο της Εθνικής προσπάθειας για την ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας έθεσε φιλόδοξους στόχους και επιδιώξεις εξ αρχής. Η πρωτοβουλία REBRAIN GREECE αποτελεί μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Υπουργείου.

Συνεργαζόμενος στενά με τα στελέχη του Υπουργείου και βοηθώντας όπου χρειάζεται, έχω γίνει κοινωνός της παραγόμενης τεχνογνωσίας. Βλέπω από κοντά το πάθος, το όραμα την ενέργεια που βάζουν σε αυτή την προσπάθεια. Βλέπω τη συστηματικότητα και την γνώση να συνδυάζονται με την καινοτομία και τη διορατικότητα! Και αυτό με κάνει πολύ αισιόδοξο!

Και επειδή δεν θέλω να σπαταλώ χρόνο πηγαίνω κατευθείαν στην ουσία!

1η παρέμβαση του REBRAIN GREECE

ΔΡΑΣΗ ΣΗΜΑΙΑ: «ΕΛΛΑΔΑ …ΞΑΝΑ!»
(Πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων της Διασποράς)

Καθώς η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης και ακολουθεί πλέον σταθερή τροχιά οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, αποκτά πλέον τα μέσα και την δύναμη να στοχεύσει ευθέως στη δημιουργία περιβάλλοντος επαναπατρισμού Ελλήνων της διασποράς, οι οποίοι την περίοδο της κρίσης αναζήτησαν εργασία και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής σε χώρες του εξωτερικού. Η δράση αυτή είναι εναρμονισμένη με το θεσμικά κατοχυρωμένο πλέον δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν.

Ο συμβολισμός είναι πολλαπλός:

ι) Η Ελλάδα διασυνδέεται για πρώτη φορά ευθέως με τους Έλληνες της διασποράς, που διαπρέπουν, διακρίνονται και σταδιοδρομούν στο διεθνές ανταγωνιστικό επαγγελματικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον.
Οι Ελληνικές οικογένειες επιβαρύνονται εδώ και δέκα έτη από το οξύτατο κοινωνικό και οικονομικό κόστος του να έχουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό χωρίς προοπτική επιστροφής. Η γνώση τους, η δύναμή δημιουργίας, η δημιουργία επόμενων γενιών στη χώρα μας με τόσο έντονο το πρόβλημα γήρανσης αποτελούν βασικούς λόγους σχεδιασμού

ιι) Τους καλεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα και στις επιχειρήσεις της.

ιιι) Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο ΕΛΛΑΔΑ…ΞΑΝΑ!, θα αναγνωριστούν με ειδική διαδικασία ως πρωτοπόροι –πρεσβευτές υψηλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

iv) Η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την αξιοπιστία της και την ανταγωνιστικότητα της, μέσω των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας πολιτικής, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με τη συμβολή και τη δύναμη των Ελλήνων της ομογένειας.

v) To «ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ», είναι πιλοτικό πρόγραμμα, στοχεύει αρχικά σε πρώτη φάση στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία, τουλάχιστον ενός έτους, μεταπτυχιακού επιπέδου ή διδακτορικού επιπέδου, ηλικίας 28-40, προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα (για να αποφευχθούν φαινόμενα υποκατάστασης), με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες με έμφαση στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών, όπου παρατηρείται σχετική έλλειψη. Η χρηματοδότηση θα γίνει προς τις επιχειρήσεις με ευρωπαϊκούς πόρους.vi) Η ελάχιστη αμοιβή τους καθορίζεται στις 3.000 €, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της ελάχιστης αμοιβής για ένα χρόνο, με υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες.

Η δράση αυτή φέρνει μαζί επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και εργαζόμενους Έλληνες στο εξωτερικό με τεχνογνωσία, υψηλότατα τυπικά προσόντα αλλά και ευρωπαϊκή και διεθνή εργασιακή εμπειρία, όπου σε συνεργασία με τους Έλληνες εργαζόμενους θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για υψηλότερο επίπεδο των αμοιβών στην Ελλάδα.
Έχω την χαρά να σας ανακοινώσω ότι θα ανοίξει άμεσα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ Ειδική Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και καλώ τις επιχειρήσεις να τη συμπληρώσουν, ώστε το Υπουργείο να καταγράψει τις ζητούμενες από τις επιχειρήσεις ειδικότητες που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου.

2η παρέμβαση του REBRAIN GREECE

Σύσταση θεσμικού Φορέα REBRAIN GREECE: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας.

Επίσης, με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω την επίσημη θεσμική αποτύπωση της πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE. H πρωτοβουλία πλέον λαμβάνει θεσμική υπόσταση, με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με το όνομα REBRAIN GREECE: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας. Ένας συμβουλευτικός, ευέλικτος και χωρίς κόστος θεσμός στο Υπουργείο Εργασίας, χωρίς αμοιβή για τα στελέχη του, χωρίς τη δημιουργία άλλων θέσεων εργασίας, καθώς αυτά θα δραστηριοποιούνται παράλληλα με τα καθήκοντά τους στο Υπουργείο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται πλέον κάτω από την ομπρέλα του Νομικού Προσώπου.

Γιατί αυτό?

Μέχρι πρότινος, η έλλειψη σχετικών τεχνολογικών εργαλείων για την ανάλυση δεδομένων και η μη ύπαρξη κουλτούρας ανοικτής συνεργατικότητας των αρμόδιων φορέων είχε ως αποτέλεσμα οι δράσεις των Υπουργείων να χτίζονται «περίπου στα τυφλά», διαισθητικά ή σποραδικά.

Πλέον το Υπουργείο μας έχει την τεχνολογική ισχύ και τη δυνατότητα να σχεδιάσει απόλυτα στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες αφενός μειώνουν το διοικητικό και λειτουργικό κόστος, αφετέρου αυξάνουν γεωμετρικά την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των σχεδιαζόμενων δράσεων ή των προτεινόμενων αναδιατάξεων πλαισίων πολιτικής. Η ψηφιακή δυνατότητα αυτή, έχει ευθεία συσχέτιση με την καλλιέργεια ενός κλίματος συλλογικής δράσης, και ανοιχτής συνεργασίας όλων των συμμετεχόντων στο νέο φορέα. Πολλά στελέχη, διαφορετικών φορέων, δημιουργούν πολύ θετικότερα αποτελέσματα από λίγους εξαιρετικούς επιστήμονες ενός φορέα. Πολλοί δημιουργούν καλύτερα από έναν.

Με το Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας REBRAIN GREECE, το Υπουργείο πραγματοποιεί ένα ψηφιακό άλμα προς το μέλλον, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες του τεχνολογικού μετασχηματισμού σε μια σειρά πεδίων του Υπουργείου μας. Συνδυάζουμε το Μηχανισμό Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας, ως επιστημονικό εργαλείο ανάλυσης, μαζί με την συλλογική τεχνογνωσία που δημιουργεί το REBRAIN GREECE. Δημιουργούμε ευρύτατο πλαίσιο παρακολούθησης της αγοράς εργασίας, ανάλυσης και σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό μας σύστημα και δημιουργούμε και το αντίστοιχο ψηφιακό περιβάλλον λειτουργίας.

Το REBRAIN GREECE, o Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας, το ΕΡΓΑΝΗ 1 και τώρα το ΕΡΓΑΝΗ 2, η ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ» και ο ψηφιακός-ηλεκτρονικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης e-ΕΦΚΑ
είναι πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας που ξεχωρίζουν, όχι μόνο σε Εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής, για τη δημιουργική και συλλογική αξιοποίηση των δεδομένων για την αγορά εργασίας και όχι μόνο.

Το REBRAIN GREECE χρησιμοποιεί την τεχνολογία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (Big data analytics) και έγκυρων πληροφοριών για την αγορά εργασίας, μέσω του Μηχανισμού Διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Αξιοποιείται έτσι η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με την οριζόντια ισότιμη και διεπιστημονική συνεργασία της ομάδας, για το σχεδιασμό καινοτόμων πολιτικών, υπό το συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία

3η παρέμβαση του REBRAIN GREECE

Ανάπτυξη πλατφόρμας REBRAIN GREECE CoLab

Το REBRAIN GREECE ως πρωτοβουλία, υπό τη νέα του μορφή, μεταφέρεται και σε ψηφιακό περιβάλλον ώστε να μπορεί να εκτελεί τις λειτουργίες της και με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, με μικρότερο κόστος, μεγαλύτερο εύρος ανάλυσης και μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων.

Στην πλατφόρμα αυτή θα ενσωματωθούν και τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για το πιλοτικό πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ..ΞΑΝΑ! Επιπλέον θα αποτελέσει το πρώτο ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του Εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν στην

Ελλάδα.Δεν είναι όμως μόνο αυτά.. Η πλατφόρμα αυτή θα αποτελέσει και έναν τεράστιο χώρο διαγωνισμών-ιδεών-προτάσεων για σύνθετα δημόσια προβλήματα Εθνικής Εμβέλειας της αγοράς εργασίας.

4η παρέμβαση του REBRAIN GREECE

1ο σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας

Το REBRAIN GREECE παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα πιλοτικό σχέδιο δράσης έξυπνων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας που ενσωματώνει την τεχνολογία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data analytics), τα οποία οπτικοποιεί με σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων, αξιοποιώντας και τις αρχές τις συλλογικής νοημοσύνης, όπως έχουν αναδειχθεί από τα κορυφαία στον κόσμο Πανεπιστήμια ( M.I.T. Harvard University κλπ).

Οι συνεργάτες μου σε λίγο θα σας παρουσιάσουν σύντομα το εντυπωσιακό αποτέλεσμα όλων αυτών των διαστάσεων. Θα ακούσετε περιγραφικά μερικές από τις πιο δυναμικές δράσεις της ομάδας.

Σας ευχαριστώ πολύ..!
Καλή μας αρχή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Αναγνώστης Εξωτερικού
10/12/2019 08:13:30

Το ξενοδοχείο Ledra Marriott δεν υπάρχει πια. Αυτό που υπάρχει είναι το Marriott Athens (παλιότερα Metropolitan και πιο παλιά Ξενοδοχείο Χανδρή) και το Grand Hyatt στη θέση του παλιού Ledra Marriott.