ΣΕΠΕ - digitaleconomyforum 2019 Ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στην 4η βιομηχανική επανάσταση
Να δώσει η Ελλάδα το «ψηφιακό σινιάλο» για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, πρότεινε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Γιώτα Παπαρίδου κατά την ομιλία της, χθες βράδυ, στο συνέδριο digitaleconomyforum 2019: Leading Greece to Growth.
Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η κα Παπαρίδου αναφέρθηκε σε εθνικό αναπτυξιακό πλάνο στο οποίο «... η καινοτομία είναι βασικό συστατικό, άρρηκτα συνυφασμένη με τον κλάδο της τεχνολογίας, και θεμελιώδης αξία για το σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο, που έχει ανάγκη η χώρα, σε όλους τους παραγωγικούς τομείς που υπερτερεί, στους τομείς που η δημιουργική Ελλάδα ζει, αναπνέει, και διακρίνεται διεθνώς.
Πρέπει να δώσουμε το ψηφιακό σινιάλο για την ανάπτυξη, σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Έτσι ώστε, από μια χώρα παραδοσιακών υπηρεσιών, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, κρατικίστικων αναχρονισμών και πελατειακών πρακτικών, που μας κρατούν δέσμιους, να επιχειρήσουμε μια ουσιαστική, «φυγή προς τα εμπρός».
Αντλώντας εμπειρίες, από το σκληρό DNA των Ελλήνων, που κάποτε, το αποκαλούσαμε εμπορικό δαιμόνιο, αλλά και από το ταλέντο των Ελλήνων επιστημόνων. Και τα δύο αυτά, για πολλά χρόνια, τα είχαμε ξεχάσει».
Ο πυρήνας της φιλοσοφίας του ΣΕΠΕ –συνέχισε η πρόεδρος του Συνδέσμου-είναι η Σύγχρονη, Ψηφιακή Ελλάδα. «Τοποθετώντας σε θέση οδηγού τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για όλους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα: για το κράτος, τις επιχειρήσεις και φυσικά, τους ίδιους τους πολίτες».
Στη συνέχεια παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του σχεδίου του ΣΕΠΕ που είναι οι εξής:
- Η υποστήριξη της μετάβασης σε μία σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία, με επίκεντρο τον Πολίτη, την Ευημερία.
- Η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
- Η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου. Τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα
- Η δυναμική ανάπτυξη του ίδιου του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, βελτιώνοντας την εξωστρέφεια του, προσελκύοντας επενδύσεις
«Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, έως του χρόνου, κάθε άνθρωπος θα χρησιμοποιεί καθημερινά 26 έξυπνα αντικείμενα- φτάνοντας τα 200 δισεκατομμύρια έξυπνων συσκευών» είπε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ και πρόσθεσε: «Έως το 2023 θα κυκλοφορούν 740.000 αυτόνομα οχήματα, και έως το 2030, η παγκόσμια διασύνδεση δεδομένων και πληροφοριών, αναμένεται να αυξηθεί κατά 75%, και τα 2/3 της καταναλωτικής εμπειρίας, θα χειρίζονται έξυπνες μηχανές».
Στάθηκε επίσης στην ανάγκη διακοπής του brain drain και επιστροφής των επιστημόνων στην Ελλάδα: «Στόχος μας είναι,να αντιστρέψουμε, τη «διαρροή μυαλών», σε «εισροή επιστημόνων», να σταματήσουμε την ακατάσχετη αιμορραγία, που βιώνει την τελευταία δεκαετία η χώρα μας, χάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες στο εξωτερικό, και να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ. Τα χρειαζόμαστε, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η Γιώτα Παπαρίδου εξήρε το ρόλο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και αναφέρθηκε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας «Η σημερινή υπογραφή του πρωτόκολλου συνεργασίας του ΣΕΠΕ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτει τα θεμέλια για μία, ακόμα πιο στενή, ουσιαστική και αποδοτική συνεργασία, όπου αγορά και πολιτεία χτίζουν μαζί μία νέα Ψηφιακή Ελλάδα. Με κοινή στρατηγική, πλάνο και πρωτοβουλίες, να προωθήσουμε τη μετάβαση σε μία σύγχρονη ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες, να απολαύσουν τα οφέλη της τεχνολογίας».
Ένας τομέας που, σύμφωνα με το WorldEconomicForumReport, στη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων επιστημόνων, κατατάσσει τη χώρα 10η στον κόσμο, με τη Γερμανία 11η και τη Μεγάλη Βρετανία 17η. Αυτούς τους επιστήμονες είναι στόχος μας να κρατήσουμε στον τόπο μας».
Παράλληλα, μίλησε για τις πολύ σημαντικές προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «... διανύουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση. Ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε, θα αλλάξει τα επόμενα 20 χρόνια, περισσότερο απ’ ό,τι άλλαξε τα 300 προηγούμενα. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το Cloud Computing, η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα BigDataAnalytics, το Blockchainκαι το Internet of Things, δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις.
Ταυτόχρονα, η έλευση του 5G και η αυξημένη συνδεσιμότητα, που θα φέρουν τα δίκτυα επόμενης γενιάς, αλλάζουν ολοκληρωτικά πλέον την τηλεπικοινωνιακή εμπειρία». Αυτό σημαίνει πως η ελληνική οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί σ΄αυτό το νέο περιβάλλον ψηφιακής οικονομίας.
Το όραμα του ΣΕΠΕ είναι να ηγηθεί της «... ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στην 4η βιομηχανική επανάσταση και να εμπνεύσει αισιοδοξία σε όλους. Να γίνει φορέας της ελπίδας ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα και να διασφαλίσουμε τη διάχυση της τεχνολογίας παντού και σε όλους, με στόχο την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ κλείνοντας την ομιλία της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!