Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΥ Ελλάδος Απαραίτητο ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις

Στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογενειακές επιχειρήσεις στη χώρα, μεταξύ των οποίων, το ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης, το δύσκολο εγχείρημα της διαδοχής και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, επικεντρώθηκε το 1ο Family Business Conference – Building Foundations for the Future, που πραγματοποιήθηκε εχθές στην Αθήνα.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Palladian Conferences, με την υποστήριξη του LSE - The Hellenic Alumni Association, υπό την αιγίδα του ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, της Endeavor Greece και του FBN Greece.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, την κεντρική ομιλία, με θέμα τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που αυτές αντιμετωπίζουν στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, πραγματοποίησε ο Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της ΕΥ Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις, με βασικούς πυλώνες τη μεγέθυνση και την εξωστρέφεια.

«Στα χρόνια της κρίσης, οι οικογενειακές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, επέδειξαν εντυπωσιακή αντοχή. Σήμερα, καλούνται πάλι να πρωταγωνιστήσουν στην επανεκκίνηση της χώρας, μετά τα χρόνια της κρίσης. Η επανεκκίνηση, όμως, αυτή, θα πρέπει να βασιστεί σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μήτσιος. Ειδική αναφορά έγινε, επίσης, στις φορολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις, με κυριότερες τις φορολογικές διαστάσεις του ζητήματος της διαδοχής και την πολυπλοκότητα - αλλά και την αστάθεια - του φορολογικού συστήματος.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η ΕΥ Ελλάδος και η Eurobank συνδιοργάνωσαν ενότητα για το κρίσιμο ζήτημα της διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, η Eurobank και η ΕΥ Ελλάδος, ένωσαν τις δυνάμεις τους, αναπτύσσοντας από κοινού το πρόγραμμα Family Business, με σκοπό την υποστήριξη των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων στις ιδιαιτέρως σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο Ανδρέας Χατζηδαμιανού, partner, family enterprise leader της ΕΥ Ελλάδος, επικεντρώθηκε στις προκλήσεις της διαδοχής. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδαμιανού αναφέρθηκε στα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης και σχεδιασμού της διαδοχής που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως, αναλύοντας τους λόγους που μόλις το 3% των επιχειρήσεων αυτών καταφέρνουν να επιβιώσουν πέρα από την τρίτη γενιά. Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών οικογενειακής και εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και ο έγκαιρος σχεδιασμός του πλάνου διαδοχής, παράλληλα με τη θέσπιση ενός οικογενειακού καταστατικού, έχει αποδειχθεί πως είναι πιο ικανά να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης, το οποίο συντόνισε η Ευτυχία Κασελάκη, partner, family enterprise leader της ΕΥ Ελλάδος, με συμμετέχοντες τους κ.κ. Θεόδωρο Πασχαλίδη, πρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο της Grantex ΑΕ, Ιωάννα-Αλεξάνδρα Σαΐτη, διευθύνουσα σύμβουλο της Intercomm Foods και Ανδρέα Χασάπη, γενικό διευθυντή, επικεφαλής commercial banking της Eurobank.

Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές συμφώνησαν στη σημασία της ύπαρξης μιας δομημένης διαδικασίας διαδοχής, η οποία θα έχει ως γνώμονα το κοινό συμφέρον και τη συνέχεια της επιχείρησης, μακριά από συναισθηματικές αγκυλώσεις και οικογενειακούς περιορισμούς. Παράλληλα, υπερθεματίστηκε η αξία της υιοθέτησης κανόνων εταιρικής και οικογενειακής διακυβέρνησης, καθώς και της έγκαιρης προετοιμασίας της επόμενης γενιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!