Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Υπ. Οικονομικών Δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020, τονίζει στη Realnews ο Χρήστος Σταϊκούρας

Πριν λίγα 24ωρα βρεθήκατε στην Ουάσινγκτον και είχατε μεταξύ άλλων επαφές με την πρόεδρο του Δ.Ν.Τ. Τι αποκομίσατε; 

Η συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της παρουσίασα το οικονομικό σχέδιο της χώρας που έχει ως στόχους τους καλούς ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, την προώθηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. 

Αποκόμισα την εντύπωση ότι η στρατηγική μας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Αναμένω με ενδιαφέρον την επιβεβαίωση της αίσθησης που αποκόμισα από τις συνεργασίες που είχα στην Ουάσιγκτον, με την ολόπλευρη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία ήδη ξεκίνησε.

Στελέχη του Ταμείου κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό το 2020.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τη δική του οπτική πάνω στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Ενσωματώνει δε πολλές φορές στις εκτιμήσεις του παλαιότερα στοιχεία, ακόμη και Απριλίου.

Έτσι ενδεικτικά, η τελευταία Έκθεσή του βρίσκει δημοσιονομικό κενό και για το 2019, όταν έχουμε συμφωνήσει πρόσφατα – και μαζί τους – ότι ο δημοσιονομικός στόχος θα επιτευχθεί εφέτος, μάλιστα με ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ακούμε με προσοχή και αξιολογούμε όλες τις απόψεις. 

Προχωρούμε όμως στην υλοποίηση του σχεδίου μας λαμβάνοντας υπόψη και ενσωματώνοντας στοιχεία και από τις απόψεις άλλων, εγχώριων και διεθνών φορέων, που αξιολογούμε ως πιο ορθές.

Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, όπως έχουμε συμφωνήσει και με τους Ευρωπαϊκούς φορείς, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020.  
 
Ο Προϋπολογισμός του 2020 θα έχει κάποια επιπλέον έκπληξη προς όφελος στην τσέπη των πολιτών; 

 

Η Κυβέρνηση, σταθερά, έχει επιλέξει να αξιοποιεί τον όποιο διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο µε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, και πάντα προς όφελος αυτών που έχουν περισσότερο ανάγκη. 

Το κάναμε αρχικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και το βελτιωμένο πλαίσιο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών.

Το κάνουμε µε τη χορήγηση διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης µε πιο ορθολογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά, εμπροσθοβαρώς, ώστε να στηρίξουµε τα πιο φτωχά νοικοκυριά. 

Και φυσικά το κάνουμε με τις ελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. 

Συνεπώς, όταν γίνει η κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού θα αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων και των δυνατοτήτων της οικονομίας και ανάλογα θα πράξουμε. 

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις στις αντικειµενικές τιµές τόσο για τα εντός όσο και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα; 

 

Το µεταρρυθµιστικό εγχείρηµα της αναµόρφωσης του πλαισίου προσδιορισµού των αντικειµενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα µας, σε πρώτη φάση, θα εδράζεται σε δύο βασικά στοιχεία. Το ένα είναι η επέκταση και ο εξορθολογισµός του συστήµατος ζωνών αντικειµενικού προσδιορισµού της αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Και το άλλο είναι η βελτίωση και τυποποίηση της διαδικασίας του συστήµατος των ιδιωτών εκτιµητών.

Στόχος µας είναι, µέσα από αυτές τις αλλαγές, να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσµατική και κοινωνικά πιο δίκαιη.

Οι συνταξιούχοι πότε θα πάρουν τα αναδρομικά; Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ μπορεί να κρύβουν περικοπές στις συντάξεις;

 

Εξετάζουμε και αξιολογούμε, με ιδιαίτερη προσοχή, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις πραγματικές δημοσιονομικές διαστάσεις αυτών.

Η Κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τα αναδρομικά που θα αποφασιστεί ότι δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα επιστραφούν, με γνώμονα το χρέος της Πολιτείας απέναντι σε όσους αδικήθηκαν.

Όμως, ξεκαθαρίζω ότι ταυτόχρονα και σταθερά κύριο μέλημά μας παραμένει η αποτροπή κάθε πυροδότησης της αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Και σε αυτό το στόχο καλούμε να συμβάλλουν όλοι οι Έλληνες.

Έχετε συμφωνήσει με τους δανειστές ότι θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs & ANFAs) για επενδύσεις; Αυτή η χρήση των  SMPs & ANFAs συνδέεται με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων; Και αν ναι, από πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία;

 

Το τελευταίο διάστημα η χώρα μας, με την υλοποίηση κατάλληλων πολιτικών, ανακτά ταχύτατα την αξιοπιστία της και θέτει τα ζητήματα στους εταίρους μας σε άλλη βάση.

Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι το κλίμα της συνεργασίας μας βελτιώνεται αισθητά.

Όσον αφορά τα κέρδη από τα ANFΑs & SMPs ο στόχος είναι, σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup, να χρησιμοποιηθούν για την ανάληψη αναπτυξιακών δραστηριοτήτων που θα ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Θεωρούμε ότι όπως εξελίσσεται ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, διαμορφώνονται οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, με ωφέλεια και για τα δημόσια οικονομικά.

Ο στόχος είναι η συζήτηση που ήδη ξεκίνησε, να αποκτήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εφέτος, και να υλοποιηθεί το 2020.

Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%. Ζητάτε από τους δανειστές αυτό να γίνει άπαξ, ή συζητάμε το ενδεχόμενο να είναι κλιμακωτή και αν ναι, ποιούς όρους μας θέτουν.      

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας.

Η Κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η διαπραγμάτευση επί αυτού του θέματος εξελίσσεται, χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορώ να σας πω για τα επιμέρους.

Επιδιώκουμε τα πλέον συμφέροντα για την πατρίδα, και σας καταθέτω την εκτίμησή μου ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα εντός του 2020.

Και αυτή η εκτίμηση εδράζεται στην πρόβλεψη για υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και στην επίτευξη – ήδη – χαμηλότερου κόστους δανεισμού της χώρας.

Σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια, προχωράει το σχέδιο «Ηρακλής» και έχετε μιλήσει για πρόσθετες λύσεις. Πρόκειται για το σχέδιο της ΤτΕ ή κάτι άλλο διαφορετικό; 

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, κατανόησε ότι η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» είναι υψίστης σημασίας για την ελληνική οικονομία. 

Για τον λόγο αυτό, μετά και την έγκριση του πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, προχωρά, άμεσα, στην υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία.

Παράλληλα, η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη βελτιώσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Ενώ και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την αλλαγή Κυβέρνησης έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου, με κόστος που βαίνει μειούμενο, σταδιακά να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών να βελτιώνεται. 

Σε δεύτερο στάδιο, είμαστε ανοικτοί να εξετάσουμε υπό προϋποθέσεις και να αξιολογήσουμε και άλλες προτάσεις που μπορούν να μειώσουν, ακόμη περισσότερο, κατά συστημικό τρόπο, τον όγκο των «κόκκινων δανείων».

Με τους συνεπείς δανειολήπτες τι θα κάνετε; Δεν πρέπει να δουν, έστω και μια μικρή μείωση στη δόση τους ως επιβράβευση;  

Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η επιβράβευση αυτών των δανειοληπτών που τα χρόνια της κρίσης με πολύ μεγάλο κόπο κατάφεραν να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Και γι’ αυτούς τους δανειολήπτες οι τράπεζες, για πρώτη φορά και σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, δρομολόγησαν και υλοποιούν συγκεκριμένες διευκολύνσεις, επιβραβεύοντας τη συνέπεια.

Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται.

Προχωρήσατε στην μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019 αντί του 2020 όπως αρχικά είχατε δεσμευτεί. Θα υπάρξει και νέα μείωση μέσα στο 2020; 

Έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες, τις οποίες φροντίζουμε να τηρούμε στο ακέραιο.

Ας περιμένουμε όμως πρώτα το αποτέλεσμα της άσκησης για την αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισµού των αντικειµενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα µας.

Είχατε εμπειρία από την προηγούμενη θητεία σας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Διαπιστώνετε διαφορετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις αλλά και στις επαφές σας με τους ξένους αξιωματούχους; Πώς σας αντιμετωπίζουν;  

Αισθάνομαι πλέον ότι οι συνθήκες είναι πιο εξομαλυμένες και το κλίμα πιο «εύκρατο» σε σχέση με το παρελθόν.

Κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, οµολόγους υπουργούς των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε άλλους υψηλόβαθµους αξιωµατούχους καθώς και στις συναντήσεις εργασίας με διεθνείς αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα, µε προσεκτικές και σταθερές πολιτικές κινήσεις, γυρίζει σελίδα και επιστρέφει στην πλήρη κανονικότητα, αρχίζοντας και πάλι να σωρεύει κεφάλαιο αξιοπιστίας. 

Η χώρα µας πλέον δεν απασχολεί τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οικονομικούς θεσµούς µε επιτακτικά και επείγοντα προς επίλυση θέµατα.

Η συµµετοχή του υπουργού Οικονοµικών πραγµατοποιείται πλέον σε συνθήκες ισότιµης συµµετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη. 

Η συνολική αξιοπιστία της Κυβέρνησης βοηθάει στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!