Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΟΟΣΑ Οι μεγάλες πολυεθνικές βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση σύμφωνα με τις νέες προτάσεις του Οργανισμού

Οι κυβερνήσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ για να φορολογούν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις χώρες τους στο πλαίσιο μια μεγάλης αναδιάρθρωσης των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία του σχεδίου που παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η άνοδος μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου, όπως η Google και η Facebook, έχει οδηγήσει τους ισχύοντες φορολογικούς κανόνες στα όριά τους καθώς τέτοιους είδους εταιρίες μπορούν νομίμως να εγγράφουν κέρδη καθώς και εμπορικά σήματα ή πατέντες σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι πελάτες τους.

Νωρίτερα φέτος πάνω από 130 χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας συμφώνησαν ότι ο επανασχεδιασμός των φορολογικών κανόνων, που σε γενικές γραμμές χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920, έχει καθυστερήσει και ανέθεσαν στο φόρουμ του ΟΟΣΑ να καταλήξει σε προτάσεις.

Το θέμα της φορολόγησης των μεγάλων διασυνοριακών πολυεθνικών εταιριών έχει γίνει πιο επιτακτικό καθώς αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει υιοθετήσει σχέδια για τον δικό τους φόρο επί των ‘ψηφιακών’ επιχειρήσεων απουσία μιας παγκόσμιας συμφωνίας.

«Το ισχύον σύστημα υφίσταται πιέσεις και δεν θα επιβιώσει εάν δεν άρουμε τις εντάσεις», δήλωσε ο Πασκάλ Σεντ Αμάνς, επικεφαλής φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!