Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Μοσκοβισί Zητάει από την επόμενη Επιτροπή να προχωρήσει σε «σοβαρό καλλωπισμό» του συμφώνου σταθερότητας

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε σήμερα η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε «ένα σοβαρό καλλωπισμό» του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του χρέους των κρατών και να ευνοηθεί η ανάπτυξη.

«Επιθυμώ η επόμενη επιτροπή να διατηρήσει την επιλογή της ευελιξίας στο πλαίσιο των κανόνων και να είναι επίσης ικανή να προτείνει τη μεταρρύθμισή τους», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι με την Ένωση Δημοσιογράφων Οικονομικού και Χρηματοπιστωτικού Ρεπορτάζ (AJEF).

Ο Μοσκοβισί, ο οποίος θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στο τέλος του μήνα, επέμεινε στην «ανάγκη για ένα σοβαρό καλλωπισμό» του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο ορίζει τους κανόνες της ευρωζώνης κυρίως για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος των χωρών μελών, ώστε «να καταστεί πιο ευανάγνωστο, πιο απλό, πιο αποτελεσματικό».

Ο Μοσκοβισί πρόκειται να αντικατασταθεί την 1η Νοεμβρίου από τον ιταλό πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, έναν μετριοπαθή σοσιαλδημοκράτη.

Ο Μοσκοβισί στάθηκε στη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, που αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μια μείωση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «αμφισβητήσιμη ως προς τη σύλληψή της, είναι δύσκολο να μετρηθεί εμπειρικά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί ως στοιχείο διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη».

Ο επίτροπος, ο οποίος υπενθύμισε πως η τελευταία λέξη ανήκει στα κράτη μέλη, πρότεινε μια «μεταρρύθμιση των κανόνων ώστε να καταστούν ικανοί να θέτουν σε εφαρμογή πολιτικές που μειώνουν το χρέος και ταυτόχρονα υποστηρίζουν την ανάπτυξη».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως πρέπει «να βελτιωθεί το σύμφωνο σταθερότητας» που επιβάλλει στις χώρες μέλη το δημοσιονομικό έλλειμμά τους να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το χρέος τους το 60% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!