Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας Νέο αναμορφωμένο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 35.000 ανέργους - Στόχευση σε αδύναμες ομάδες, ιδίως σε μακροχρόνια ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας – Επιπλέον κατάρτιση σε αντικείμενα που έχουν ζήτηση από τις τοπικές αγορές εργασίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ  
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα 20-09-2019

Γ. Βρούτσης : Νέο αναμορφωμένο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 35.000 ανέργους - Στόχευση σε αδύναμες ομάδες, ιδίως σε μακροχρόνια ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας – Επιπλέον κατάρτιση σε αντικείμενα που έχουν ζήτηση από τις τοπικές αγορές εργασίας

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ολοκληρώνουν το σχεδιασμό ενός νέου, αναμορφωμένου κύκλου του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε όλους τους Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, καθώς και σε τριάντα επτά (37) υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

Τα βασικά καινοτόμα στοιχεία του νέου προγράμματος αφορούν στην αποκλειστική του στόχευση σε αδύναμες ομάδες της αγοράς εργασίας, την ολοκληρωμένη διάρθρωση και το θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες. 

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους θα απευθύνεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι) και ιδίως σε αυτούς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. 

Η απασχόληση διάρκειας 8 μηνών, η οποία σε καμία περίπτωση – όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα - δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων, θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των Δήμων και Φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως ενδεικτικά, τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Κυριότερα, το αναμορφωμένο πρόγραμμα θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σπονδυλωτής παρέμβασης, η οποία με την παροχή –σε επόμενο στάδιο- εξειδικευμένης και πιστοποιημένης, θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης σε αντικείμενα που έχουν ζήτηση από την τοπική αγορά εργασίας, θα οδηγεί στην ομαλή επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

«Η αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και η ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης απαιτεί οργανωμένο σχέδιο, στοχευμένες παρεμβάσεις, καθαρές λύσεις. Σπασμωδικές ενέργειες, ευκαιριακοί σχεδιασμοί και πελατειακές λογικές στην υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης, καταφέρνουν μόνο να παγιδεύουν τους ανέργους και τις τοπικές κοινωνίες σε λάθος κατευθύνσεις. 

Εφαρμόζοντας στην πράξη την αταλάντευτη προσήλωση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης στο στόχο της δομικής μείωσης της ανεργίας, χτίζουμε στη βάση της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά θεραπεύουμε πληγές του παρελθόντος και βελτιώνουμε ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης.

Προχωρούμε, λοιπόν στην ουσιαστική αναμόρφωση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς, για 35.000 ανέργους, με εστίαση στους πιο αδύναμους της αγοράς εργασίας και με συνοδευτικές υπηρεσίες ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους, ώστε να κατευθυνθούν με αξιώσεις σε σταθερές θέσεις εργασίας της κάθε τοπικής οικονομίας». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!