Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Σε γραμμή αφετηρίας να....μελώσει με άρωμα λεβάντας, την παγκόσμια αγορά, βρίσκεται η “12 στρέμματα”

Σε συζητήσεις προκειμένου το ελληνικό μέλι λεβάντας να ....μελώσει τις αγορές της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης, βρίσκονται οι ιδρυτές της εταιρείας "12 στρέμματα", έχοντας θέσει μάλιστα στη γραμμή αφετηρίας την έναρξη της συνεργασίας τους με ελληνική εταιρεία, που θα τοποθετήσει τα προϊόντα τους εντός των αεροδρομίων στην Ελλάδα. Αυτά τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τριανταεξάχρονος Δραμινός πτυχιούχος ηλεκτρονικός και πυροσβέστης, Βασίλης Ζαβούνης, ο οποίος μαζί με την τριανταοκτάχρονη σύζυγό του, Κατερίνα Γεωργιάδου, έκαναν το ντεμπούτο της επιχείρισής τους στην ελληνική αγορά τον Ιανουάριο του 2018, ύστερα από τέσσερα χρόνια ενασχόλησής τους με τη γη.

Πέραν των προαναφερόμενων αγορών, από τα "12 στρέμματα" πραγματοποιούνται ήδη εξαγωγές σε Ελβετία, Γερμανία, Κύπρο, αλλά και σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της Γαλλίας (Ωβέρνη, Βουργουνδία και Γκραντ Έστ), εξέλιξη που μόλις πρόσφατα έλαβε “σάρκα και οστά”. Εντός ελληνικών συνόρων, τα "12 στρέμματα", έχουν παρουσία με τα προϊόντα της σειράς “Voria Chora” σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο, αλλά και σε νησιά, όπως η Θάσος, η Ρόδος, η Μύκονος και η Κρήτη.

«Το κυνήγι των αγορών δεν είναι εύκολη υπόθεση» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαβούνης, προσθέτοντας «κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει διαθέσιμος εργαζόμενος που επί οκτώ ώρες τουλάχιστον θα κάθεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και θα φροντίζει να διατηρεί "ζωηρές" τις ήδη υπάρχουσες επαφές, αλλά και θα δουλεύει μεθοδικά και στοχευόμενα, προκειμένου να ξεκλειδώσει νέες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζαβούνης επισήμανε ότι η συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να γίνουν "γνωστά" τα προϊόντα της εταιρείας "12 στρέμματα" και υπογράμμισε «τον προσεχή Οκτώβρη θα συμμετάσχουμε στην “Anuga” 2019 στη Γερμανία». Ως νέος επιχειρηματίας, ο ίδιος εντόπισε πολύ γρήγορα τι σημαίνει "το τέρας της γραφειοκρατίας", αλλά και τη δυσμένεια τού να δραστηριοποιείται κάποιος επιχειρηματικά "μακριά από την Αθήνα".

Πάντως, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες τα "12 στρέμματα" κέρδισαν με το μέλι λεβάντας το ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό London Honey Awards 2019, αλλά και ένα αστέρι στον διεθνή διαγωνισμό Great Taste 2019, που έγινε στο Λονδίνο. "Μεταξύ των 12.700 προϊόντων, μόνο ένα 25% καταφέρνει να λάβει ένα αστέρι για το διαγωνιζόμενο προϊόν του", επισήμανε με χαρά ο κ. Ζαβούνης, δηλώνοντας "η δουλειά στο χωράφι είναι ψυχοθεραπεία, τόσο για την ψυχή, όσο και για το πνεύμα".

Η "γέννηση" της καινοτόμου επιχείρησης και η συνδρομή των ..μελισσών

Όλα ξεκίνησαν το 2014, ύστερα από την επιθυμία του Βασίλη και της Κατερίνας, να αξιοποιήσουν μία οικογενειακή έκταση 12 στρεμμάτων στη Δράμα, ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Φαλακρό και δίπλα στον ποταμό Αγγίτη. Αρχικά, οι ιδρυτές των 12 στρεμμάτων ξεκίνησαν να φυτεύουν διάφορα αρωματικά φυτά και βότανα. Φύτεψαν λεβάντα σε επτά από τα 12 στρέμματα του αγροκτήματος, καθώς και άλλα είδη βοτάνων, όπως ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα, μελισσόχορτο και εχινάκεια.

"Κατά την ανθοφορία της λεβάντας είδαμε ότι είχαμε πολλές επισκέπτριες μέλισσες. Έτσι, στο πλαίσιο του πειραματισμού, αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε στο χωράφι κάποια μελίσσια που έχει ο πατέρας μου, ως ερασιτέχνης μελισσουργός. Όταν ήρθε η ώρα του τρύγου, διαπιστώσαμε ότι βγάλαμε ένα προϊόν πολύ διαφορετικό και άγνωστο για τα ελληνικά μελισσοκομικά δεδομένα" υπενθύμισε.

"Το πρώτο δείγμα από το μέλι που βγάλαμε, το στείλαμε για ανάλυση σε ένα αρμόδιο ινστιτούτο στη Γαλλία, ελλείψει αντίστοιχου ερευνητικού προγράμματος στην Ελλάδα. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας 100% φυσικό μέλι, με συγκέντρωση από το νέκταρ της λεβάντας σε ποσοστό άνω του 70%, κάτι που το καθιστά το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής ατόφιο ελληνικό μέλι λεβάντας” τόνισε.

Με τις μέλισσες, λοιπόν, να "στρώνουν το δρόμο", οι Βασίλης και Κατερίνα, προχώρησαν σε branding και packaging τριών κωδικών μελιών ανθέων, πλούσιων σε πολυφαινόλες και αντιοξειδιωτικά, με την ονομασία "Voria Chora".

Εκτός από τη "ναυαρχίδα" τους, που είναι το καινοτόμο μέλι λεβάντας, το οποίο έχει ξεχωριστή γεύση και μοναδική κρεμώδη υφή, κυκλοφορούν μέλι ανθέων με εχινάκεια, που είναι γνωστή για τη δράση της υπέρ της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και μέλι ανθέων με φασκόμηλο, ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές.

Υπογραμμίζεται ότι το ζευγάρι συνεχίζει να πειραματίζεται και να αναζητά νέα προϊόντα μελιού, ενώ τονίζεται ότι το αγρόκτημα των “12 στρεμμάτων”, είναι επισκέψιμο καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και είναι δυνατή η ξενάγηση σχολείων και άλλων ομάδων που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να κάνουν βοτανογνωσία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!