Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στους Financial Times

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στους Financial Times

O Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεσμεύεται να δώσει προτεραιότητα στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών θέτει ως κύρια προτεραιότητα την εφαρμογή μιας ευρείας κλίμακας φορολογική μεταρρύθμιση προκειμένου η χώρα να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη και να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα έναντι των επενδυτών, μετά από μια δεκαετία διεθνών προγραμμάτων οικονομικής διάσωσης υποστηριζόμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους Financial Times ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προγραμματίζει μια συνολική και συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση με ορίζοντα τετραετίας, η οποία θα επιταχύνει την ανάπτυξη». 

H μεταρρύθμιση θα επικεντρωθεί στη μείωση της φορολογίας εισοδήματος ιδιωτών και επιχειρήσεων, στη μείωση του ΦΠΑ, στον εξορθολογισμό των φορολογικών κινήτρων για τις επενδύσεις και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης προκειμένου να επιτυγχάνονταν στόχοι που έθεταν οι δανειστές. 

«Βασικός στόχος είναι η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης ώστε σταδιακά να ανακτηθεί ο χαμένος πλούτος της χώρας» δήλωσε ο κ.Σταϊκούρας στην πρώτη του συνέντευξη σε διεθνές μέσο ενημέρωσης μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.  

Η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε στις εκλογές, παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, ένα πολιτικό πρόγραμμα βασισμένο στη μείωση των φόρων, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η πολιτική της νέας κυβέρνησης είναι να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει στην υλοποίηση εμβληματικών ξένων επενδυτικών σχεδίων, που δεν προχωρούσαν με τη προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς η ηγεσία της ήταν αντίθετη στις ιδιωτικές επενδύσεις και προέβαλαν αντιστάσεις στην επέκταση του προηγούμενου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.  

«Αναλαμβάνουμε τον πλήρη έλεγχο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας…θα εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με εμπροσθοβαρή τρόπο» δήλωσε ο κ.Σταϊκούρας.

«Έχουμε συμφωνήσει με την Ε.Ε. να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, όταν υλοποιούνται κάτω από προϋποθέσεις πλήρους διαφάνειας και επιστρέφουν όφελος προς την κοινωνία».

Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προχώρησαν ήδη στο πρώτο νομοσχέδιο με το οποίο  μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, και δίνει οικονομική ανάσα με τη βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πολιτών. 

Το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα και θα περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Όπως και τα προηγούμενα μέτρα θα τεθεί σε ισχύ άμεσα.

Στον κ. Σταϊκούρα αναγνωρίζεται η ικανότητα να προχωρήσει στη μείωση φορολογικών συντελεστών και παράλληλα να τηρήσει την δέσμευση της χώρας για την επίτευξη του ετήσιου στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, δεδομένης και της θητείας του ως πρώην υφυπουργού οικονομικών, υπεύθυνου για την επίβλεψη εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τα έτη 2012 έως 2014, κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος οικονομικής διάσωσης.

Παρά τις μειώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί «υπολογίζουμε ότι θα επιτύχουμε το στόχο του πλεονάσματος 3,5% για το 2019, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες περικοπές για το τρέχον έτος» δήλωσε ο κ.Σταϊκούρας.      

Δεδομένου των αρνητικών προοπτικών ανάπτυξης για την Ευρώπη, ο κ.Σταϊκούρας δεν προέβη στην ποσοτικοποίηση της πρόβλεψης για το ρυθμό ανάπτυξης για το 2020 και 2021 αλλά δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει 2% ανάπτυξη αυτό το χρόνο, δεδομένου ότι το κλίμα των αγορών σταθερά έχει βελτιωθεί.

Aκόμα υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα χρειαστούν, εάν η Ελλάδα πρόκειται να αντισταθμίσει την πτώση 25% στο ΑΕΠ που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης.  O κ. Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει ότι τα απαιτούμενα υψηλά πλεονάσματα «στραγγαλίζουν» την ανάπτυξη, πιέζοντας την κατανάλωση κι αποθαρρύνοντας τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους δείχνοντας τους τη μεταμνημονιακή πρόοδο, με την ελπίδα ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να μειωθούν από 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5%, στο επόμενο έτος.

Εντωμεταξύ η Αθήνα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε δράσεις οι οποίες θα δώσουν σήμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Τον Σεπτέμβριο ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls τα οποία επιβλήθηκαν, το 2015, στο αποκορύφωμα της ελληνική κρίσης, καθώς και την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου (περίπου το 1/3 από τα 8,5 δισ.) που έχει λάβει η χώρα από το Δ.Ν.Τ.

Το τέλος των capital controls τα οποία επιβλήθηκαν στα μέσα του 2015 όταν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει ατάκτως από το ευρώ, θα στείλουν «ένα μήνυμα σταθερότητας» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Όχι μόνο θα ενθαρρύνει τους εξαγωγείς, αλλά οι αναλυτές προσδοκούν ότι αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων που «έφυγαν» κατά τη διάρκεια της κρίσης θα επιστρέψουν, δίνοντας μία λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες και ενισχύοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή των 3 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. που είχε δανεισθεί η χώρα από το Δ.Ν.Τ με επιτόκιο 5,1%. 

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο μετά την έξοδο της Αθήνας στις αγορές, όπου εξασφάλισε 2,5 δισ. ευρώ μέσω επταετούς ομολόγου, με χαμηλή απόδοση ρεκόρ 1,9%.

«Στόχος μας είναι η γρήγορη εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου που θα έχει συνοχή και θα είναι ρεαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα θα είναι εξωστρεφές», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Πρέπει να οδηγήσουμε την οικονομία σε ένα ανοδικό, ενάρετο σπιράλ». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!