Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Νομολογία

ΣτΕ 93/2018

Αριθμός 93/2018

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ Β΄

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 3 Ιουνίου 2015, με την εξής σύνθεση: Ι. Γράβαρης, Σύμβουλος της Επικρατείας, Προεδρεύων, σε αναπλήρωση του Προέδρου του Τμήματος, της αναπληρώτριας Προέδρου και των αρχαιοτέρων του Συμβούλων, που είχαν κώλυμα, Ηρ. Τσακόπουλος, Κ. Νικολάου, Σύμβουλοι, Ι. Σύμπλης, Μ. Σταματοπούλου, Πάρεδροι. Γραμματέας η Κ. Κεχρολόγου.

Για να δικάσει την από 20 Φεβρουαρίου 2008 αίτηση: του Διευθυντή Β΄ Τελωνείου Πειραιώς, ο οποίος παρέστη με την Γεωργία Μπουρδάκου, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά του ..., κατοίκου Ζωγράφου Αττικής (οδός ...), ο οποίος δεν παρέστη.

Με την αίτηση αυτή ο αναιρεσείων Διευθυντής επιδιώκει να αναιρεθεί η υπ' αριθμ. 1889/2007 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς.

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του εισηγητή, Παρέδρου Ι. Σύμπλη.

Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε την εκπρόσωπο του αναιρεσείοντος Διευθυντή, η οποία ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους αναιρέσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση.

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου και

Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα

Σκέφθηκε κατά τον Νόμο

1. Επειδή, η κρινόμενη αίτηση ασκήθηκε κατά τον νόμο χωρίς καταβολή παραβόλου.

2. Επειδή, με την αίτηση αυτή ζητείται, παραδεκτώς, η αναίρεση της 1889/2007 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς. Με την απόφαση αυτή, εκδοθείσα μετά την 1458/2006 προδικαστική απόφαση του αυτού δικαστηρίου, έγινε δεκτή έφεση του ήδη αναιρεσιβλήτου κατά της 1438/2002 αποφάσεως του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς, εξαφανίσθηκε η τελευταία αυτή απόφαση και, ακολούθως, κατά μερική αποδοχή προσφυγής του αναιρεσιβλήτου, ακυρώθηκε η από 19.12.1997 πράξη χρεώσεως επί της 5301/1997 διασαφήσεως εισαγωγής του Β΄ Τελωνείου Πειραιώς, κατά το μέρος που αφορούσε επιβολή εις βάρος του ειδικού φόρου καταναλώσεως λόγω εισαγωγής ΙΧΕ αυτοκινήτου, μεταρρυθμίσθηκε η αυτή πράξη, κατά το μέρος που αφορούσε εφ’ άπαξ ειδικό τέλος ταξινομήσεως του εν λόγω αυτοκινήτου, διατάχθηκε δε νέα εκκαθάριση και επιστροφή εντόκως από της προσφυγής των ποσών, αφ' ενός μεν του ειδικού φόρου καταναλώσεως, αφ' ετέρου δε του τέλους που μετά την νέα εκκαθάριση θα προέκυπτε ότι είχε καταβληθεί αχρεωστήτως. Με την πρωτόδικη απόφαση η προσφυγή είχε απορριφθεί.

3. Επειδή, όπως έχει παγίως κριθεί, κατά την έννοια των άρθρων 1, 2 και 3 της αποφάσεως Δ.245/11/1.3.1988 του Υπουργού Οικονομικών, η οποία έχει καθ’ ύλην το αυτό πεδίο εφαρμογής με την οδηγία 83/183/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και εν όψει των κριθέντων με την απόφαση του ΔΕΚ της 26.4.2007 (υπόθεση C-392/05), η επιβολή του κατά τις διατάξεις του ν. 2127/1993 ειδικού φόρου καταναλώσεως επί αυτοκινήτου που εισάγεται από άλλη χώρα στην Ελλάδα, συναρτάται με το γεγονός της εισαγωγής του, ασυνδέτως προς τη χρήση του εντός της Ελληνικής επικράτειας και, επομένως εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της φορολογικής ατέλειας την οποία προβλέπει η διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 της ως άνω οδηγίας, ως εκ τούτου δε οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι, αξιωματικοί κ.λπ. που παραμένουν στο εξωτερικό με αποστολή για περισσότερα από δύο συνεχή χρόνια απαλλάσσονται από τον εν λόγω φόρο για το ΙΧΕ αυτοκίνητο που μεταφέρουν στην Ελλάδα κατά την επιστροφή τους, εφ’ όσον συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι γενικές προϋποθέσεις του άρθρου 3 της προαναφερθείσας υπουργικής αποφάσεως, εφ’ όσον δηλαδή είχαν αποκτήσει συνήθη κατοικία κατοικία σε άλλη χώρα, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται εκ του ότι στην άλλη χώρα διέμεναν για την εκτέλεση υπηρεσιακής αποστολής με καθορισμένη διάρκεια (ΣΕ 1408/2008, 7μ., 1025/2009, 703/2011, 4569/2014 κ.α.).

4. Επειδή, εν προκειμένω, κατά τα εκτιθέμενα στην προσβαλλόμενη απόφαση, ο αναιρεσίβλητος δημόσιος υπάλληλος (εκπαιδευτικός) αποσπάσθηκε στα ελληνικά σχολεία της Αγγλίας όπου υπηρέτησε από τον Σεπτέμβριο του 1992 έως 22.7.1997, οπότε επανήλθε στην Ελλάδα, μεταφέροντας από την Αγγλία και ένα αυτοκίνητο, το οποίο είχε αγοράσει εκεί μεταχειρισμένο στις 29.8.1996. Με την επίδικη πράξη επεβλήθη εις βάρος του, μεταξύ άλλων, ειδικός φόρος καταναλώσεως για την εισαγωγή του εν λόγω αυτοκινήτου. Υπό τα δεδομένα αυτά, το διοικητικό εφετείο, με την αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση, έκρινε ότι ο αναιρεσίβλητος, άγαμος εκπαιδευτικός, εγκατεστημένος και εργαζόμενος στην Αγγλία από τον Σεπτέμβριο του 1992 έως 22.7.1997, είχε μεταφέρει εκεί την συνήθη κατοικία του και, ως εκ τούτου, εδικαιούτο για το πιο πάνω αυτοκίνητο απαλλαγή από τον ειδικό φόρο καταναλώσεως. Η κρίση αυτή, σύμφωνα με τα εκτεθέντα στην προηγούμενη σκέψη, είναι νόμιμη, τα δε περί του αντιθέτου προβαλλόμενα με την κρινόμενη αίτηση, ειδικώτερα, ότι ο ένδικος φόρος δεν συνδέεται με την οριστική εισαγωγή του αυτοκινήτου, αλλά με την κυκλοφορία του στην Ελλάδα, είναι αβάσιμα και απορριπτέα.

5. Επειδή, όπως έχει παγίως κριθεί (ΣΕ 2190/2014, Ολομ., ΣΕ 4569/2014 κ.ά.), οι διατάξεις του άρθρου 38 παρ. 2 του ν. 1473/1984, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 3 του ν. 2120/1993, είναι ανίσχυρες, ως αντικείμενες προς το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημοσίων βαρών, και τα άρθρα 17 παρ. 1 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ περί προστασίας της ιδιοκτησίας, κατά το μέρος που επί επιστροφής φόρων, δασμών κ.λπ., που είχαν καταβληθεί αχρεωστήτως μεταθέτουν την έναρξη της τοκοφορίας μετά την πάροδο εξαμήνου από την πρώτη του μήνα του επομένου της κοινοποιήσεως στην φορολογική αρχή της δικαστικής αποφάσεως. Εν όψει λοιπόν του ανισχύρου των εν λόγω διατάξεων, νομίμως το διοικητικό εφετείο διέταξε έντοκο από της ασκήσεως της προσφυγής (βλ. και άρθρο 126 του κυρωθέντος με το άρθρο πρώτο του ν. 2717/1999, Α΄ 97, Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας) επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων και όλα τα περί του αντιθέτου προβαλλόμενα με την κρινόμενη αίτηση πρέπει να απορριφθούν, ως αβάσιμα.

6. Επειδή, κατόπιν των ανωτέρω, και καθώς δεν προβάλλεται άλλος λόγος αναιρέσεως, η κρινόμενη αίτηση πρέπει ν' απορριφθεί στο σύνολό της.

Δια ταύτα

Απορρίπτει την αίτηση.

Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 5 Απριλίου 2016

Ο Προεδρεύων Σύμβουλος Η Γραμματέας

Ι. Γράβαρης Κ. Κεχρολόγου

και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου 2018.

Ο Προεδρεύων Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας

Ι. Γράβαρης Κ. Κεχρολόγου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!