Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Νομολογία

ΣτΕ 2053/1994

Αριθμός 2053/1994

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ Β

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 5 Μαϊου 1993, με την εξής σύνθεση : Θ. Χατζηπαύλου, Σύμβουλος της Επικρατείας, Προεδρεύων, σε αναπλήρωση του Προέδρου του Τμήματος και των αρχαιοτέρων του Συμβούλων, που είχαν κώλυμα, Δ. Κωστόπουλος, Φ. Αρναούτογλου, Σύμβουλοι, Α. Γκότσης, Ι. Γράβαρης, Πάρεδροι. Γραμματέας η Π. Στεργιοπούλου.

Για να δικάσει την από 20 Οκτωβρίου 1989 αίτηση : του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. Α Κεφαλαίου Αθηνών, ο οποίος παρέστη με τον Χ. Τσεκούρα, Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, κατά του Κωνσταντίνου Ανδρέα Δρακοπούλου, κατοίκου Αθηνών (οδός Η. Α. αριθ. 13), ο οποίος παρέστη με τον δικηγόρο Δημήτριο Μπούντρο (Α.Μ. 6307), που τον διόρισε με πληρεξούσιο.

Με την αίτηση αυτή ο αναιρεσείων Προϊστάμενος επιδιώκει να αναιρεθεί η υπ' αριθ. 868/1989 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του Εισηγητή, Παρέδρου, Ι. Γράβαρη.

Κατόπιν, το δικαστήριο άκουσε τον αντιπρόσωπο του αναιρεσείοντος Προϊσταμένου, ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους αναιρέσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση και τον πληρεξούσιο του αναιρεσιβλήτου, που ζήτησε την απόρριψή της.

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση, το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου και ,

Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα

Σκέφθηκε κατά το Νόμο

1. Επειδή, η υπό κρίσιν αίτηση ασκήθηκε κατά νόμον χωρίς καταβολή τελών και παραβόλου.

2. Επειδή, με την αίτηση αυτή ζητείται, παραδεκτώς, η αναίρεση της υπ' αριθ. 868/1989 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία, αφού κατ' αποδοχήν εφέσεως του αναιρεσιβλήτου εξαφανίσθηκε η υπ' αριθ. 17126/1987 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, περαιτέρω έγινε δεκτή προσφυγή του και ακυρώθηκε η υπ' αριθ. 241/13-2-1984 πράξη προσδιορισμού φόρου δωρεάς, που είχε εκδοθή εις βάρος του από τον Οικονομικό Εφορο Α Κεφαλαίου Αθηνών.

3. Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 1 του Ν.Δ. 118/1973

"Περί Κώδικος φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, προικών και κερδών εκ λαχείου" (ΦΕΚ Α 202), "Κτήσις περιουσίας αιτία δωρεάς διά την επιβολήν του φόρου είναι : Α. Η εκ δωρεάς συνιστωμένης κατά τας διατάξεις του Αστικού Κώδικος. Β. Η εκ πάσης παροχής, παραχωρήσεως ή μεταβιβάσεως οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου άνευ ανταλλάγματος, έστω και αν δεν κατηρτίσθη έγγραφον".

4. Επειδή, εν προκειμένω, όπως προκύπτει από την αναιρεσιβαλλομένη απόφαση, η ανώνυμη εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ", με το υπό στοιχεία C 0310/1-11-1975 ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, συνεβλήθη με την ασφαλιστική εταιρεία "INTERAMERICAN" για την παροχή ισόβιας σύνταξης στους ανωτέρους ιεραρχικώς υπαλλήλους της μετά την αποχώρησή τους από την ενεργό υπηρεσία. Η εν λόγω ασφαλιστική παροχή, την καταβολή της οποίας ανέλαβε η ως άνω ασφαλιστική εταιρεία, απετελείτο από εισφορές της εργοδότιδος εταιρείας καθώς και από τους τόκους και λοιπές αποδόσεις του σχετικού κεφαλαίουΐΠαράλληλα, στο ίδιο ως άνω ασφαλιστήριο συμβόλαιο, όπως τροποποιήθηκε με πρόσθετη πράξη, προεβλέφθη ότι σε περίπτωση καταγγελίας της συμβάσεως ασφαλίσεως, η ασφαλιστική εταιρεία θα απέσυρε από το κεφάλαιο τα απαιτούμενα ποσά για την αγορά των αναγνωρισθεισών συντάξεων, το δε υπόλοιπο θα επέστρεφε - εφ' άπαξ ή σε δόσεις - στην εργοδότιδα εταιρεία ή, μετά από σχετική εντολή της, στα ίδια τα υπέρ ων η ασφάλιση μέλη του προσωπικού της, τα οποία θα μπορούσαν, στην περίπτωση αυτή, να ασκήσουν αυτοτελώς έναντι της ασφαλιστικής εταιρείας το σχετικό δικαίωμα. Καταγγελθείσης πράγματι μεταγενεστέρως της συμβάσεως, η ασφαλιστική εταιρεία, έπειτα από εντολή της ως άνω εργοδότιδος, κατέβαλε στον αναιρεσίβλητο, διευθύνοντα σύμβουλο της τελευταίας, εφ' άπαξ ποσόν 3.426.523 δρχ., για το οποίο αυτός υπέβαλε δήλωση φόρου δωρεάς, διαλαμβάνοντας όμως, κατ' άρθρ. 5 Ν.Δ. 3629/1956, επιφύλαξη περί μη υπαγωγής του ποσού αυτού σε φόρο. Η φορολογική αρχή απέρριψε την επιφύλαξη και κατελόγισε φόρο δωρεάς - καθώς και πρόσθετο φόρο - εις βάρος του αναιρεσιβλήτου, προσφυγή δε του τελευταίου κατά της σχετικής πράξεως έγινε πρωτοδίκως δεκτή μόνον ως προς το ύψος της φορολογητέας αξίας και τον επιβληθέντα πρόσθετο φόρο. Αντιθέτως, το διοικητικό εφετείο, με την προσβαλλομένη ήδη απόφασή του, έκρινε ότι το ως άνω ποσόν δεν υπέκειτο σε φόρο δωρεάς. Τούτο δε, με τις σκέψεις ότι η ομαδική, κατά τ' ανωτέρω, ασφάλιση του ανωτέρου προσωπικού της ανώνυμης εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ" δεν έγινε προς όφελος του εν λόγω προσωπικού αλλά προς το σκοπό της επεκτάσεως της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ιδίας της εργοδότιδος εταιρείας, ότι για το λόγο, άλλωστε, αυτό οι καταβληθείσες από την εταιρεία ασφαλιστικές εισφορές αποτελούσαν κατά νόμον παραγωγική δαπάνη εκπεστέα από τα ακαθάριστα έσοδά της, τέλος δε, ότι το ένδικο εφ' άπαξ ποσόν χορηγήθηκε στον αναιρεσίβλητο "σε αντάλλαγμα των αυξημένων υπηρεσιών που προσέφερε στην εταιρεία κατά τη διάρκεια του χρόνου της εργασίας του".

5. Επειδή, ανεξαρτήτως των λοιπών ως άνω αιτιολογιών της αναιρεσιβαλλομένης αποφάσεως, εφ' όσον, πάντως, έγινε με αυτήν δεκτό ότι η ένδικη ασφαλιστική παροχή χορηγήθηκε στον αναιρεσίβλητο εις αντάλλαγμα των ηυξημένων υπηρεσιών που παρέσχε στην ως άνω εταιρεία, ορθώς, κατά τις προεκτεθείσες διατάξεις, έκρινε το διοικητικό εφετείο ότι το σχετικό ποσόν δεν υπέκειτο σε φόρο δωρεάς. Συνεπώς, ο μεν προβαλλόμενος με την υπό κρίση αίτηση λόγος αναιρέσεως, με τον οποίο αμφισβητείται ευθέως η σχετική ουσιαστική κρίση του δικαστηρίου, υποστηριζομένου ότι η ανωτέρω παροχή δεν δόθηκε εις αντάλλαγμα ηυξημένων προς την εταιρεία υπηρεσιών, είναι απορριπτέος ως απαράδεκτος, οι δε λόγοι με τους οποίους πλήττονται οι λοιπές αιτιολογίες της προσβαλλομένης αποφάσεως, είναι, κατόπιν αυτού, απορριπτέοι ως αλυσιτελείς.

6. Επειδή, μη προβαλλομένου άλλου λόγου αναιρέσεως, η υπό κρίση αίτηση πρέπει ν' απορριφθεί στο σύνολό της.

Διά ταύτα

Απορρίπτει την αίτηση.

Επιβάλλει στο Δημόσιο τη δικαστική δαπάνη του αναιρεσιβλήτου, η οποία ανέρχεται σε δέκα τέσσερις χιλιάδες (14.000) δραχμές.

Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1993

Ο Προεδρεύων Σύμβουλος Η Γραμματέας

Θ. Χατζηπαύλου Π. Στεργιοπούλου

και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου 1994.

Ο Πρόεδρος του Β Τμήματος Η Γραμματέας του Β Τμήματος

Σ. Γιάγκας

Μ. Μπερδεμπέ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!