Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΛΣΤΑΤ Στο 1,3% η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία το α' τρίμηνο

Ανάπτυξη της τάξης του 1,3% καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία το α' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ σε σχέση με το δ' τρίμηνο πέρυσι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% οφείλεται, μεταξύ άλλων, στα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,8%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης παρουσίασε μείωση κατά 4,1%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 7,9%.
  • Αύξηση 4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%).
  • Αύξηση 9,5% σε σχέση παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%).

Στην τριμηνιαία σύγκριση (αύξηση ΑΕΠ κατά 0,2%), η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τα ακόλουθα:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 5%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 8,1%.
  • Μείωση 2,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,2%).
  • Αύξηση 5% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!