Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΙΟΒΕ Μικρή επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο καταγράφει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας

Στις 100,3 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο (από 101,3 μονάδες) ενώ κινήθηκε σε επίδοση χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (102,6 μονάδες).

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Απρίλιο, στις επιχειρήσεις, μόνο στη βιομηχανία καταγράφεται ήπια βελτίωση των προσδοκιών, καθώς ως εξωστρεφής τομέας τροφοδοτείται περισσότερο από το διεθνές περιβάλλον και φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική του, με βελτιωμένες προσδοκίες εξαγωγών.

Αντίθετα, στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται επιδείνωση.

Στο λιανικό εμπόριο με εξαίρεση τα τρόφιμα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι δηλώνουν πτωτικές πωλήσεις αυτήν την περίοδο και φαίνεται να μεταθέτουν τις προοπτικές βελτίωσης στο επόμενο διάστημα.

Στις υπηρεσίες σημειώνεται οριακή μόνο υποχώρηση, καθώς οι προσδοκίες στον τουρισμό ενισχύονται μεν λόγω εποχής, αλλά είναι ηπιότερες της περυσινής αντίστοιχης περιόδου. Στις κατασκευές η πτωτική πορεία εκπορεύεται κυρίως από τις ιδιωτικές κατασκευές, όπου το πρόγραμμα εργασιών είναι αρκετά φτωχό και οι προβλέψεις για την απασχόληση πτωτικές.

Στην πλευρά των νοικοκυριών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακάμπτει οριακά, παραμένοντας ελαφρώς χαμηλότερα των 30 μονάδων για τρίτο μήνα, εξέλιξη που δείχνει ότι ενδεχομένως έχει ολοκληρωθεί η τονωτική επίδραση του προεκλογικού κύκλου.

Βεβαίως, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν το οικονομικό περιβάλλον και οικονομικό κλίμα. Σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, αναθερμαίνει τις προσδοκίες για παροχές ή για μη εφαρμογή προγραμματισμένων μέτρων (όπως π.χ. τη μείωση του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος).

Ταυτόχρονα, όμως, επικρατεί αβεβαιότητα για τη σταθερότητα των παραμέτρων του φορολογικού συστήματος, του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, και ευρύτερα των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναλυτικότερα:

  • στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, ενώ και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να ενισχύεται
  • στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών υποχωρούν, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες βελτιώθηκαν ήπια
  • στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν αισθητά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα φαίνεται να διογκώνονται
  • στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση εξασθενούν, ενώ αντιθέτως ενισχύονται οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την εξέλιξή της απασχόλησης
  • στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι ουσιαστικά αμετάβλητες, ενώ οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση βελτιώνονται όπως και οι προβλέψεις για την ανεργία. Αντίθετη, φθίνουσα πορεία ακολουθεί η πρόθεση για αποταμίευση

Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο υποχώρησε στην ΕΕ (κατά 1,5 μον., στις 103,7 μον.) ενώ αντίστοιχα μειώθηκε και στην Ευρωζώνη (κατά 1,6 μον., στις 104,0) μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, η πτώση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται από την επιδείνωση του κλίματος στη βιομηχανία (-2,5) και λιγότερο στο λιανικό εμπόριο (-1,4). Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες εξασθένισαν οριακά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,7) και στις κατασκευές (-0,8) ενώ έμειναν αμετάβλητοι στις υπηρεσίες.

Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ανέκαμψε μόνο στην Ολλανδία (+0,4), ενώ επιδεινώθηκε αισθητά στην Γερμανία (-1,5) και την Ισπανία (-2,6) και ηπιότερα στην Γαλλία(-1,0) και την Ιταλία(-1,0).

Στην ΕΕ, η ήπια υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της αισθητής επιδείνωσης του δείκτη στο Ην. Βασίλειο (-1,5) η οποία ενισχύθηκε από την εντονότερη μεταβολή του κλίματος στην Πολωνία (-3,7). Σε τομεακό επίπεδο δεικτών, αντίστοιχα με την Ευρωζώνη, καταγράφεται επιδείνωση του κλίματος στην βιομηχανία και στους καταναλωτές ενώ η επιδείνωση στο λιανικό εμπόριο ήταν λιγότερο αισθητή από εκείνη στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη παρατηρείται εντονότερη εξασθένιση στον τομέα των Κατασκευών ενώ στις υπηρεσίες σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!