Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΚΕΟΣΟΕ Τι ισχύει για την ανάκληση φορολογικών αποθηκών οίνου και την καταβολή ΦΠΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με το τι ισχύει κατά την ανάκληση φορολογικών αποθηκών οίνου για την επιστροφή των εγγυήσεων και την καταβολή του ΦΠΑ, εξέδωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ, μετά από επικοινωνία που είχε με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

  1. Τα οινοποιεία που διατηρούν Φορολογική Αποθήκη, συνεχίζουν να υποβάλλουν ΔΕΦΚΦ, προκειμένου να βεβαιώνεται και να εισπράττεται ο ΦΠΑ στα Τελωνεία.
  2. Οι προβλεπόμενες εγγυήσεις του άρθρου 10 της ΔΕΦΚΦ 1116601/2017 παύουν να ισχύουν, συνεπώς όσα οινοποιεία έχουν καταθέσει εγγυήσεις (ίσες με το 4% του καταβληθέντος ΕΦΚ το προηγούμενο έτους, λαμβανομένων υπ΄ όψιν των ελαχίστων ορίων), μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για την επιστροφή τους.
  3. Πριν την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών θα προηγηθεί έλεγχος από το οικείο Τελωνείο, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει οφειλή του οινοποιείου.
  4. Παραμένουν οι εγγυήσεις για τις αποστολές σε χώρες της Ε.Ε. και εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες, ίσες με το 3% της συγκεκριμένης τιμολογιακής αξίας.
  5. Απαιτείται υποβολή αιτήματος προκειμένου να γίνει ανάκληση της Φορολογικής Αποθήκης, το Τελωνείο όμως θα προβεί επίσης σε φυσικό έλεγχο και καταμέτρηση του όγκου των κρασιών, προς διακρίβωση αποκλίσεων μεταξύ τυχόν λογιστικών και φυσικών αποθεμάτων. Ωστόσο μέχρι το πέρας των διαδικασιών ανάκλησης, οι υποχρεώσεις του οινοποιείου που προϋπήρχαν από την νομοθεσία για τον ΕΦΚ εξακολουθούν να ισχύουν.
  6. Δεν οφείλεται ΦΠΑ επί των αποθεμάτων που καταμετρώνται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάκλησης της φορολογικής Αποθήκης μόνο όταν τα κρασιά έχουν παραχθεί εντός της Φορολογικής Αποθήκης. Σε κάθε άλλη περίπτωση (αγορά κρασιών, διακίνηση μεταξύ Φορολογικών Αποθηκών) οφείλεται Φ.Π.Α.
  7. Τα οινοποιεία που εντάχθηκαν στο καθεστώς μικρών οινοπαραγωγών, οφείλουν τον ΕΦΚ της παραγωγής περιόδου 2018/2019, που αντιστοιχεί στην διακίνηση των κρασιών τους, έως 31.12.2018 και η ΔΕΦΚΦ για την βεβαίωση και είσπραξη του ΕΦΚ βάσει παραστατικών πρέπει να υποβληθεί, έως τις 30/4/2019.

Τα ανωτέρω οινοποιεία, σύμφωνα με την 1734/2018 απόφαση του ΣΤΕ, εξομοιώθηκαν ήδη ως να λειτουργούν σε καθεστώς αναστολής, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υποχρεούντο να προκαταβάλλουν τον ΕΦΚ επί της παραχθείσας ποσότητας της περιόδου 2018 - 2019.

Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι όσον αφορά τις ογκομετρήσεις των οινοδεξαμενών, η ΚΕΟΣΟΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τα τμήματα αλκοολούχων προϊόντων της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων και του Γενικού Χημείου του Κράτους προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή, δεδομένου του μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί επικαλούμενη και το υψηλότατο κόστος των ογκομετρήσεων αλλά και το ότι πλέον δεν υπάρχει αδίκημα λαθρεμπορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!