Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Β 1023005 ΕΞ 2019 Νεότερη ανακοίνωση στους εισαγωγείς σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές στα πλαίσια των προτιμησιακών συμφωνιών Ε.Ε - Τουρκίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Δημοσίων Εσόδων 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β'
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Εύα Καραβανά
Τηλέφωνο:210 6987541
Fax:210 6987 506
E-Mail:d17-c@2001.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr

ΑΔΑ: ΩΘ7Α46ΜΠ3Ζ-6ΡΨ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2019 

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1023005 ΕΞ 2019

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Νεότερη ανακοίνωση στους εισαγωγείς σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές στα πλαίσια των προτιμησιακών συμφωνιών Ε.Ε - Τουρκίας»

Σχετ.:1)Η αρ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ Β 1113648ΕΞ2018/25-07-2018 Ανακοίνωση στους Εισαγωγείς σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές στα πλαίσια των προτιμησιακών συμφωνιών Ε.Ε - Τουρκίας (αρ.ΑΔΑ: 64ΩΥ46ΜΠ3Ζ-ΩΥ6).

2)Η αρ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ Β 1020460 ΕΞ2019/11-02-2019 Δ.Υ.Ο (Νεότερη ενημέρωση σχετικά με την μη αποδοχή πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR και πιστοποιητικών καταγωγής EUR.1 & EUR-MED Τουρκίας μέσω ηλεκτρονικού συστήματος - Τελική τακτοποίηση).

Με την ανωτέρω (1) σχετική, είχατε ενημερωθεί από την Υπηρεσία μας ότι τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR και τα πιστοποιητικά καταγωγής EUR.1 & EUR-MED, που έχουν εκδοθεί από τις Τουρκικές Τελωνειακές Αρχές μέσω ηλεκτρονικού συστήματος και τα οποία δεν φέρουν την υπογραφή της Τουρκικής Τελωνειακής Αρχής που τα εκδίδει (στην θέση 12 για τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR και στην θέση 11 για τα πιστοποιητικά καταγωγής EUR.1 & EUR-MED), δεν θα γίνονται αποδεκτά ως έγκυρα έγγραφα, με συνέπεια την μη χορήγηση προτιμησιακής μεταχείρισης. Είχαμε ενημερώσει ότι θα απορρίπτονται για «τεχνικούς λόγους», και ο διασαφιστής θα πρέπει να υποβάλει ένα νέο υπογεγραμμένο πιστοποιητικό «εκ των υστέρων»1 εκδοθέν από τις αρμόδιες Τουρκικές Αρχές.

Με την εν λόγω σχετική, είχε επίσης συσταθεί στους οικονομικούς φορείς :

1) Να επανεξετάσουν τα έγγραφα που κατέχουν, και συγκεκριμένα τα πιστοποιητικά (EUR1, EUR-MED, A.TR) που εκδόθηκαν από τις τουρκικές τελωνειακές αρχές κατά την περίοδο μεταξύ 24 Απριλίου 2018 και 12 Ιουλίου 2018,

και

2) Σε περίπτωση εντοπισμού μη υπογεγραμμένων πιστοποιητικών από τις αρμόδιες τουρκικές τελωνειακές αρχές (στην θέση 12 για τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR και στην θέση 11 για τα πιστοποιητικά καταγωγής EUR.1 & EUR-MED), να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση εκ των υστέρων, των ορθών (έγκυρων) υπογεγραμμένων πιστοποιητικών (κατόπιν επικοινωνίας με τους Τούρκους εξαγωγείς), για τυχόν εκ των υστέρων ελέγχων των εμπορευμάτων που έχουν ήδη εκκαθαριστεί.

Κατόπιν νεότερης ενημέρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής (2), σας ννωρίζουμε τα εξής

Για την αποφυγή υπέρογκων αιτήσεων από τα κράτη μέλη προς τις Τουρκικές Τελωνειακές Αρχές για την εκ των υστέρων έκδοση νέων πιστοποιητικών υπογεγραμμένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότεινε στην Τουρκία μία συνολική τελική τακτοποίηση των πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί άνευ υπογραφής, με την μορφή μίας Ανακοίνωσης από τις Τουρκικές Αρχές (συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας) η μορφή της οποίας είναι συνημμένη στο παρόν έγγραφο.

Με την εν λόγω Ανακοίνωση, οι Τουρκικές Αρχές επιβεβαιώνουν ότι τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR που εκδόθηκαν από τις 24 Απριλίου 2018 έως και τις 12 Ιουλίου 2018 και τα πιστοποιητικά καταγωγής EUR.1 & EUR-MED που εκδόθηκαν από τις 9 Ιουλίου 2018 έως και τις 12 Ιουλίου 2018, θεωρούνται ότι έχουν ενκριθεί και έχουν υπονραφεί με υνρή μελάνη από τα τουρκικά τελωνεία.

Κατόπιν των ανωτέρω:

1) Οι τουρκικές αρχές θα επιστρέφουν τα εν λόγω πιστοποιητικά που τους έχουν αποσταλεί από τις τελωνειακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και που βρίσκονται στην κατοχή τους λόγω της απουσίας υπογραφής), και

2)Στην συνέχεια, οι τελωνειακές αρχές της χώρας, θα κάνουν αποδεκτά τα εν λόγω πιστοποιητικά ως έγκυρα έννραφα (ακόμη και αν έχουν προηγουμένως απορριφθεί για τεχνικούς λόγους από τις τελωνειακές αρχές της χώρας), με συνέπεια την χορήνηση προτιμησιακής μεταχείρισης.

Δεν χρειάζεται πλέον η επιστροφή των εν λόγω πιστοποιητικών από τις τελωνειακές αρχές απευθείας στον διασαφιστή (ώστε αυτός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή νέων ορθών πιστοποιητικών).

  • Εξυπακούεται ότι τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR που εκδίδονται στο πλαίσιο της "απλουστευμένης διαδικασίας" που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 5 στοιχείο β) της απόφασης αριθ. 1/2006 της Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΚ-Τουρκίας της 26.09.2006, όπου η θέση 12 των πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR δεν φέρει υπογραφή των τελωνειακών αρχών.

Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

o Συνημμένα: Η Ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της Τουρκίας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!