Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Ευρωζώνη Με τον χαμηλότερο ρυθμό τετραετίας αυξάνεται η δραστηριότητα των επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο

Περαιτέρω εξασθένηση σημειώνει η οικονομία της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, καθώς η δραστηριότητα των επιχειρήσεων αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό τεσσάρων και πλέον ετών και οι νέες παραγγελίες σε αυτές έμειναν σχεδόν στάσιμες, υπό το βάρος των εμπορικών εντάσεων και των βίαιων διαμαρτυριών στη Γαλλία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

Τα απαισιόδοξα στοιχεία ανακοινώθηκαν μία ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, διατηρώντας κατά τα λοιπά την πολιτική της σε γενικές γραμμές αμετάβλητη, υποσχόμενη μία παρατεταμένη στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της απροσδόκητης επιβράδυνσης και πολιτικής αναταραχής.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit μειώθηκε στις 51,3 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, έναντι 52,7 μονάδων τον Νοέμβριο (τελική τιμή), πολύ χαμηλότερα και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις οικονομολόγων στην έρευνα που έκανε το Reuters, όπου η μέση πρόβλεψη έδειχνε οριακή άνοδο στις 52,8 μονάδες. «Είναι μία σχετικά απαισιόδοξη εικόνα για το κλείσιμο του έτους. Είναι ξεκάθαρο ότι η τάση του ρυθμού ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί περαιτέρω και αυτό αφορά ευρύτερα και τον τομέα της μεταποίησης και τον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Ο ίδιος είπε ότι ο δείκτης PMI υποδηλώνει πως η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται με ρυθμό 0,2-0,3% στο τρέχον τρίμηνο --πιθανόν στο κατώτατο όριο-- χαμηλότερο από το 0,4% που προέβλεπαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης για τις νέες εργασίες υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο τετραετίας, στις 50,7 μονάδες από 52,3 τον Νοέμβριο, πλησιάζοντας κοντά στο επίπεδο της στασιμότητας και υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη στις αρχές του 2019. Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 51,4 μονάδες από 53,4 τον Νοέμβριο, πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη στην έρευνα του Reuters για 53,5 μονάδες. Η επιβράδυνση της δραστηριότητας σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών αύξησαν τις τιμές τους με τον χαμηλότερο ρυθμό εδώ και επτά μήνες. Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση μειώθηκε στις 51,4 μονάδες από 51,8 τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!