Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1075/28-2-2000 Εφαρμογή διατάξεων του νόμου περί ΦΠΑ στην πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας

ΥΠΟΙΚ 1020919/758/92/0014/ΠΟΛ.1075/28.2.2000

Εφαρμογή διατάξεων του νόμου περί ΦΠΑ στην πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας σχετικά με το ανωτέρω θέμα, παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Οι διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 15 του Ν.1642/1986, όπως ισχύει, που έχουν εφαρμογή στην πώληση καρτών τηλεπικοινωνίας, εφαρμόζονται ανάλογα στις περιπτώσεις πώλησης στο εσωτερικό της χώρας καρτών κινητής τηλεφωνίας (κάρτες που χρησιμοποιούνται από χρήστες κινητών τηλεφώνων για ανανέωση του χρόνου ομιλίας).

Επομένως και στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνεται ως φορολογητέα αξία η τιμή λιανικής πώλησης των καρτών χωρίς ΦΠΑ.

2. Υπόχρεος για την απόδοση στο Δημόσιο του ΦΠΑ που αναλογεί στη συνολική αξία πώλησης των καρτών αυτών είναι η εγκατεστημένη στο εσωτερικό της χώρας επιχείρηση που παρέχει τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (COSMOTE, PANAFON, TELESTET).

Ο φόρος υπολογίζεται με εσωτερική υφαίρεση με τη χρησιμοποίηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ (18%).

3. Τα πρόσωπα που μεσολαβούν για τη διάθεση των καρτών στο κοινό (περίπτερα κ.λπ.) θεωρείται ότι ασκούν απαλλασσόμενη από ΦΠΑ δραστηριότητα. Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα τις υποχρεώσεις του ανωτέρω νόμου, αλλά ούτε και δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους που αφορούν σε αυτή.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, επισημαίνουμε ότι οι εκπτώσεις επί της τιμής ή οι προμήθειες που χορηγούνται για τη μεταπώληση και γενικότερα τη διάθεση των καρτών στο κοινό δεν μειώνουν τη φορολογητέα αξία, ενώ τα αντίστοιχα ποσά αυτών αποτελούν την απαλλασσόμενη κατά τα ανωτέρω αμοιβή των προσώπων που μεσολαβούν στη διάθεση των εν λόγω καρτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!