Οικονομικές Ειδήσεις

5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ένα από τα βασικά θέματα

5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων: Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ένα από τα βασικά θέματα

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ήταν ένα από τα βασικά θέματα του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλες. Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος συμμετείχε στη συνεδρίαση, αποτελούμενη από τους Παύλο Ραβάνη, Β΄ αντιπρόεδρο ΚΕΕ, Στέφανο Γεωργιάδη, υπεύθυνο εξωστρέφειας και διεθνών σχέσεων ΚΕΕ και Ιωάννη Βουτσινά, υπεύθυνο έρευνας και ανάπτυξης ΚΕΕ. Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμη πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών Επιμελητηρίων.

Στην πρώτη ενότητα συζητήθηκε η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που χαρακτηρίστηκε ως η δεύτερη πιο σημαντική πρόκληση μεταξύ των 50.000 ερωτηθέντων στην έκδοση 2018 της οικονομικής έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων. Αυτό αντικατοπτρίζει τον επιταχυνόμενο ρυθμό της τεχνολογικής, δημογραφικής και κοινωνικοοικονομικής αλλαγής και την επιρροή που έχει στα προφίλ δεξιοτήτων.

Από ελληνικής πλευράς παρενέβη ο κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο οποίος τόνισε: «Εκατόν ογδόντα χιλιάδες απόφοιτοι Πανεπιστημίων έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα για να αναζητήσουν εργασία σε άλλα σημεία τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης. Και οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 76% των εφήβων εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό».

Η δεύτερη θεματική αφορούσε στο διεθνές εμπόριο και τις συλλογικές εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται η ΕΕ εκ μέρους των κρατών-μελών με τρίτες χώρες, όπως η Mercosur και η Αυστραλία, που αποτελούν αξιόλογα πρόσφατα παραδείγματα.

Παρέμβαση από μέρους της ΚΕΕ έκανε ο Παύλος Ραβάνης, Β΄ αντιπρόεδρος ΚΕΕ, ο οποίος τόνισε: «Tα λιμάνια αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας της ΕΕ, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα λιμάνια των κρατών-μελών της, τόσο για το εμπόριο εκτός της Ένωσης, όσο και εντός. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το 75% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ και το 33% εντός της ΕΕ εμπορίου διεξάγονται μέσω θαλάσσης»

Το τρίτο μέρος αφορούσε στο μέλλον της Ευρώπης και τη σημασία της ψήφου στις προσεχείς Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019. Την παρέμβαση της ΚΕΕ έκανε ο Στέφανος Γεωργιάδης, υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων ΚΕΕ, ο οποίος ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια κρίσιμη περίοδο αναζήτησης ταυτότητας και προσανατολισμού..

Μήπως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην κοινωνική συνοχή των κρατών-μελών και να μην μπαίνουν σε προτεραιότητα ατομικές πολιτικές όταν τα συμφέροντα των σημαντικότερων χωρών μελών της Ένωσης αποκλίνουν συστηματικά;»

Τέλος, εκ μέρους του INSULEUR (Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), παρέμβαση έκανε ο κΕυάγγελος Μυρσινιάς, πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου και Αντιπρόεδρος του εν λόγω οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!