Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΚΤ Αναμένεται να επιβεβαιώσει τον περιορισμό της νομισματικής στήριξης στη σημερινή συνεδρίασή της

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιβεβαιώσει κατά πάσα βεβαιότητα σήμερα τα σχέδιά της για τερματισμό των αγορών ομολόγων φέτος και αύξηση των επιτοκίων της το επόμενο φθινόπωρο, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αρκετή δυναμική για να αναπτύσσεται χωρίς υποστήριξη μετά από πολλά χρόνια νομισματικής στήριξης. Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την ανάπτυξη να σταθεροποιείται σε ένα σχετικά υγιή ρυθμό, η ΕΚΤ αποσύρει τη νομισματική στήριξή της προσεκτικά εδώ και μήνες με την πεποίθηση ότι μία σειρά κινδύνων - από τον προστατευτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο έως το Brexit - δεν μπορούν να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη που μετρά τον έκτο χρόνο της

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι πιθανόν να τονίσει ότι η ανάπτυξη είναι αρκετά εύρωστη για να απορροφήσει την αναξιοποίητη παραγωγική δυναμικότητα και να αυξήσει τον πληθωρισμό, αν και μπορεί να χρειασθούν και άλλα χρόνια για να φθάσει ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον στόχο της τράπεζας που είναι κοντά στο 2%. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα ύψους άνω των 2,5 τρισ. ευρώ τα τέσσερα τελευταία χρόνια, συμπιέζοντας το κόστος δανεισμού και ενισχύοντας την ανάπτυξη μετά τη διπλή ύφεση που κόντεψε να οδηγήσει στη διάλυση της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις πολιτικής στις 14.45 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει η συνέντευξη του Ντράγκι στις 15.30, στην οποία θα παρουσιασθούν και οι τριμηνιαίες προβλέψεις της τράπεζας για την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης δεν σημείωναν σημαντικές μεταβολές την Πέμπτη, με την αγορά να περιμένει την απόφαση της ΕΚΤ.

Παρά την αισιοδοξία του Ντράγκι για την ανάπτυξη, η τράπεζα είναι πιθανόν να αναθεωρήσει πτωτικά κάποιες από τις προβλέψεις της μετά από μία σειρά ασθενών στοιχείων το καλοκαίρι, σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Reuters. Ακόμα και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση θα σταθεροποιηθεί παρά θα ανακάμψει μετά το αδύναμο ξεκίνημα του έτους. Η ΕΚΤ είναι πιθανόν να ανακοινώσει ότι θα μειώσει κατά το ήμισυ, στα 15 δισ. ευρώ, τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη σχετική αναφορά της. Μπορεί, ωστόσο, να δηλώσει ότι το τέλος των αγορών ομολόγων φέτος παραμένει μία προσδοκία, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αλλάξει την εκτίμησή της ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ τουλάχιστον έως και το επόμενο καλοκαίρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!