Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΙΟΒΕ Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μετά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Μέτρα ενίσχυσης και φορολογικά έσοδα

O ΙΟΒΕ δημοσίευσε έκθεση αναφορικά με την πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα μετά την επιβολή των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2015. 

Ειδικότερα, η χρήση καρτών πληρωμών (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων) στην Ελλάδα τριπλασιάστηκε σε αξία την περίοδο 2014-2017. Η διείσδυσή τους εκτοξεύθηκε με την επιβολή των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2015 και διατήρησε αυξητική τάση, ενισχυόμενη περαιτέρω με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του Νόμου 4446/2016

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης: 

  • ο ανωτέρω Νόμος είχε σημαντικά θετική επίδραση στη χρήση καρτών πληρωμών, ειδικά στο β’ εξάμηνο του 2017, 
  • η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών είχε σημαντικά θετικό αντίκτυπο στη φορολογική συμμόρφωση, συμβάλλοντας τουλάχιστον στο 50% της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ που καταγράφηκε το 2017. 

Το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών πληρωμών στην ημεδαπή παραμένει χαμηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ παρουσιάζει σημαντική ετερογένεια μεταξύ κλάδων και γεωγραφικών περιοχών.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι χρήσιμο να ληφθούν περισσότερο στοχευμένα μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, προοπτική η οποία θα αποφέρει μεγαλύτερα δημοσιονομικά οφέλη. 

Διαβάστε την έκθεση στο σύνολο της εδώ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!