Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Α 1097741 ΕΞ 2018 Δασμολογική κατάταξη λαμπτήρων LED

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ 
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Α
ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ & ΔΑΣΜΟΛΟΓ. ΑΞΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση:Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Ε.Μπίρμπιλα
Τηλέφωνο:210-69.87.475
Fax:210-69.87.506
E-Mail:e.mpirmpila@aade.gr
Url:www.aade.gr

ΑΔΑ: 6ΥΗ546ΜΠ3Ζ-531

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2018

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1097741 ΕΞ 2018

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: "Δασμολογική κατάταξη λαμπτήρων LED"

Σε συνέχεια ορισμένων ερωτημάτων αναφορικά με τη δασμολογική κατάταξη λαμπτήρων LED στο Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε., όπως εφαρμόζεται από 1/1/2017, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα προς αποφυγή σύγχυσης:

1. Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με τα α) και β) σχετικά, οι λαμπτήρες διόδων εκπομπής φωτός (LED) κατατάσσονται από 1/1/2017 στη δασμολογική κλάση 8539, και ειδικότερα στη δασμολογική διάκριση 8539 50 00. Τα μέρη των εν λόγω λαμπτήρων επίσης υπάγονται στη δασμολογική κλάση 8539, και ειδικότερα στη δασμολογική διάκριση 8539.90. Η δασμολογική κλάση 8539 αντικατέστησε από 1/1/2017 τη δασμολογική κλάση 8543, όπου κατατάσσονταν έως τις 31/12/2016 οι λαμπτήρες LED, λόγω της μέχρι τότε περιοριστικής περιγραφής της κλάσης 8539, που δεν περιλάμβανε τα εν λόγω είδη. Από 1/1/2017, ωστόσο, οι λαμπτήρες LED κατονομάζονται ρητά στο κείμενο της δασμολογικής κλάσης 8539.

2. Οι λαμπτήρες διόδων εκπομπής φωτός (LED) που, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, υπάγονται στη δασμολογική κλάση 8539, δεν θα πρέπει να συγχέονται με τις ίδιες τις διόδους εκπομπής φωτός της δασμολογικής κλάσης 8541. Η διάκριση, εξάλλου, μεταξύ των ειδών αυτών, μπορεί εύκολα να γίνει με βάση τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο λειτουργίας τους. Ειδικότερα,:

  • Σύμφωνα με τις Επεξηγηματικές Σημειώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (Π.Ο.Τ.), οι δίοδοι εκπομπής φωτός (LED), ή αλλιώς δίοδοι ηλεκτροφωταύγειας, της δασμολογικής κλάσης 8541, είναι διατάξεις που αποτελούνται κυρίως από φωσφορούχο ή αρσενικούχο γάλλιο) και χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε ακτίνες ορατού, υπέρυθρου ή υπεριώδους φωτός. Τα είδη αυτά χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για την απεικόνιση ή τη μετάδοση δεδομένων σε διατάξεις, συστήματα και πίνακες ελέγχου.
  • Οι λαμπτήρες LED της δασμολογικής κλάσης 8539, όπως άλλωστε και οι λοιποί ηλεκτρικοί λαμπτήρες της εν λόγω κλάσης, αποτελούνται από πλαίσια διαφόρων σχημάτων από γυαλί ή χαλαζία, και διαθέτουν διάταξη LED για τη μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε ακτίνες ορατού, υπέρυθρου ή υπεριώδους φωτός. Με άλλα λόγια, οι δίοδοι εκπομπής φωτός αποτελούν συστατικό στοιχείο των λαμπτήρων LED. Οι λαμπτήρες LED συχνά αποτελούνται από σειρές αυτοτελών διατάξεων LED συναρμολογημένων στην επιφάνεια, και η βασική διαφορά τους από τα άλλα είδη λαμπτήρων είναι η εκπομπή δεσμών φωτός «στενού φάσματος». Στην εν λόγω κλάση, εξάλλου, περιλαμβάνονται οι λαμπτήρες LED κάθε είδους, ανεξάρτητα από τη χρήση για την οποία προορίζονται.
  • Τέλος, επισημαίνουμε ότι οι λαμπτήρες LED της δασμολογικής κλάσης 8539 δεν θα πρέπει να συγχέονται με τις συσκευές φωτισμού κάθε τύπου και των λοιπών ειδών φωτισμού που λειτουργούν με διόδους εκπομπής φωτός (LED), της δασμολογικής κλάσης 9405. Στην κλάση αυτή περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, τα πολύφωτα, οι συσκευές φωτισμού που κρεμιούνται ή στερεώνονται στον τοίχο, οι λάμπες γραφείου και κομοδίνου, οι λυχνοστάτες εσωτερικού χώρου, οι ηλεκτρικές γιρλάντες για χριστουγεννιάτικα δέντρα, οι λάμπες-ρεκλάμες, φωτεινά σήματα, ενδεικτικές πινακίδες και παρόμοια είδη.

3. Εφιστούμε ιδίως την προσοχή στο ότι, καθώς η δασμολογική επιβάρυνση (συμβατικός δασμός τρίτων χωρών) των λαμπτήρων LED της δασμολογικής κλάσης 8539 είναι 3,5%, έναντι 0% των διόδων εκπομπής φωτός της δασμολογικής κλάσης 8541, οι τελωνειακές και ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια τελωνειακών ελέγχων για την ορθή δασμολογική κατάταξη λαμπτήρων LED.

4. Για τη διευκόλυνσή σας αναφορικά με τη διάκριση των προαναφερόμενων ειδών, επισυνάπτουμε στην παρούσα παράρτημα με ενδεικτικές εικόνες λαμπτήρων LED (8539), διόδων LED (8541), και συσκευών φωτισμού που λειτουργούν με LED (9405).

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π. ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!