Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Eurogroup Δηλώσεις Σεντένο, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, Λαγκάρντ

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, από το Λουξεμβούργο, τονίζοντας ότι τo Εurogroup συμφώνησε στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του και την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

"Η Eλλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και το Eurogroup εκπλήρωσε το δικό του μέρος της συμφωνίας», ανέφερε ο Μ. Σεντένο.

Ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου, θα διατηρήσει τα επιτεύγματα που έχει επιτύχει και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει μόνη της αυτές τις μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο θα είναι και το κλειδί για τη τόνωση των επενδύσεων και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ο Μ. Σεντένο.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι το Eurogroup συμφώνησε σε ένα αξιόπιστο και εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων για το χρέος που θα ελαφρύνει σημαντικά το ελληνικό χρέος και θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να καθησυχάσει τους εταίρους της και τους επενδυτές.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή», η οποία όπως είπε είναι συγχρόνως και συγκινητική. «Μετά από οχτώ χρόνια η κρίση φτάνει στο τέλος της για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Σήμερα ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος, υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη εμφανίστηκε δύο φορές, το 2012 και το 2015.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε και αυτός για μια «ιστορική στιγμή», σημειώνοντας ότι μέσα στα 8 χρόνια της ελληνικής κρίσης έγιναν πολλά και υπήρξαν πολλές δραματικές νύχτες.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ συνεχάρη την Ελλάδα που επέτυχε την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Συγχρόνως, τόνισε ότι η Ελλάδα έλαβε μια «άνευ προηγουμένου» χρηματοοικονομική βοήθεια, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ στον κόσμο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από την αρχή της κρίσης, εκταμιεύτηκαν περίπου 240 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα εξοικονομεί ετησίως περί τα 12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών όρων δανεισμού του ESM.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι συμμερίζεται τη συγκίνηση του Πιερ Μοσκοβισί.

Τόνισε ότι το ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση του άρθρου 4. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για να ενεργοποιήσει το Ταμείο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά επισήμανε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου όταν βγήκαν από το πρόγραμμα.

Η Κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το υψηλό ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται δίνουν "χωρίς αμφιβολία", τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!