Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαιρεί δύο χώρες από τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να αφαιρέσουν τις νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής, τις Μπαχάμες και τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, από τη λίστα της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους.

Οι δύο χώρες είχαν προστεθεί στη μαύρη λίστα τον Μάρτιο καθώς κρίθηκε ότι οι φορολογικοί τους κανόνες και πρακτικές δεν συμβάδιζαν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αφού οι χώρες αυτές δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγές, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να τις μεταφέρουν από τη μαύρη λίστα στη λεγόμενη γκρίζα, η οποία περιλαμβάνει περιοχές με χαμηλά πρότυπα διαφάνειας αλλά που έχουν στόχο να γίνουν περισσότερο διαφανείς, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ.

Στη μαύρη λίστα παραμένουν επτά άλλες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

Η μαύρη λίστα της ΕΕ καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο, ύστερα από την αποκάλυψη πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής που χρησιμοποιούσαν εταιρίες και ιδιώτες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Αρχικά περιελάμβανε 17 περιοχές.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερες περιοχές στη λίστα είναι ένας δείκτης της επιτυχίας στη διαδικασία κατάρτισης της λίστας», δήλωσε ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, η οποία ασκεί τώρα την προεδρία της ΕΕ.

Οργανώσεις υπέρ της δίκαιης φορολόγησης και Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν επικρίνει τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνεται η λίστα αυτή καθώς και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει χώρες που είναι γνωστές για πρακτικές φοροδιαφυγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!