Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1209/11-11-1999 Φορολογική μεταχείριση, από πλευράς ΦΠΑ, μεταχειρισμένων και υπαγόμενων σε ΕΦΚ μεταφορικών μέσων προερχόμενων από άλλα κράτη-μέλη, που αποκτώνται από ιδιώτες ή από άλλα πρόσωπα υποκείμενα στο ΦΠΑ

ΥΠΟΙΚ 1106541/10520/ΔΕ-Β/ΠΟΛ.1209/11.11.1999 Φορολογική μεταχείριση, από πλευράς ΦΠΑ, μεταχειρισμένων και υπαγόμενων σε ΕΦΚ μεταφορικών μέσων προερχόμενων από άλλα κράτη-μέλη (Κ-Μ), που αποκτώνται από ιδιώτες ή από άλλα πρόσωπα υποκείμενα στο ΦΠΑ χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους

Σχετικά με την εφαρμογή της υπ` αριθ. Σ.601/24/26.11.1997 διαταγής του Υπουργείου Οικονομικών και για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση του ανωτέρω θέματος, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με την υπ` αριθ. Σ.601/24/26.11.1997 διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών, καθορίστηκε όπως τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει το Τελωνείο από την είσοδο στο εσωτερικό της χώρας μεταχειρισμένων και υπαγόμενων σε ΕΦΚ μεταφορικών μέσων προερχόμενων από άλλα κράτη - μέλη, που αποκτώνται από ιδιώτες ή από άλλα πρόσωπα υποκείμενα στο ΦΠΑ, χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους, θα διαβιβάζονται στο τέλος κάθε μήνα και μέχρι τις 10 του επόμενου στη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να προβαίνει στις ενδεδειγμένες ενέργειες.

2. Προς το σκοπό συντομότερης αξιοποίησης των ανωτέρω στοιχείων από τις αρμόδιες ΔΟΥ, από λήψεως της παρούσας τα στοιχεία (Δήλωση άφιξης οχήματος, συνοδευτικά μεταφοράς κ.λπ.) που αναφέρονται στην παρ. 6 της υπ` αριθ. Σ.601/24/26.11.1997 διαταγής του Υπουργείου Οικονομικών, θα διαβιβάζονται απ` ευθείας από τα Τελωνεία εισαγωγής στις αρμόδιες ΔΟΥ στο τέλος κάθε μήνα και μέχρι τις 10 του επόμενου, με κοινοποίηση του διαβιβαστικού αυτών εγγράφου στη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Οι ΔΟΥ, παραλαμβάνοντας τα ανωτέρω στοιχεία, θα προβαίνουν ενδεικτικά στις ακόλουθες αναφερόμενες ελεγκτικές ενέργειες:

Αν δηλώθηκε από τον παραλήπτη ιδιώτη το αυτοκίνητο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, τόσο για την αγορά αυτού, όσο και για την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, καθώς επίσης και αν τηρήθηκαν όσα αναφέρονται στην παραπάνω διαταγή για την καταβολή του ΦΠΑ.

Αν ο εισαγωγέας ή οι εισαγωγείς του αυτοκινήτου δηλώνουν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις για τη δραστηριότητά τους αυτή (εισαγωγή αυτοκινήτων). Αν τόσο τα εισαχθέντα και αμέσως διατεθέντα αυτοκίνητα, όσο και τα παραμένοντα - απούλητα εμφανίζονται στα βιβλία του εισαγωγέα.

Αν μεσολαβούν και άλλα πρόσωπα (μεταφορική επιχείρηση, τρίτος-η μεσολαβητής κ.λπ.) στη διακίνηση και πώληση του αυτοκινήτου εντός και εκτός Ελλάδος και, σε καταφατική περίπτωση, αν εμφανίζουν το σχετικό εισόδημα (προμήθειες κ.λπ.) στα βιβλία τους και, κατ` επέκταση, στις δηλώσεις τους.

Τέλος, αν από τους ελέγχους που θα διενεργηθούν προκύψουν θέματα αρμοδιότητας και άλλων ΔΟΥ, να στέλνουν σχετικό Δελτίο Πληροφοριών προς αυτές με κοινοποίηση σε μας.

4. Κατά τα λοιπά, εξακολουθεί να ισχύει η υπ` αριθ. Σ.601/24/26.11.1997 διαταγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!