Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Α 1046951 ΕΞ 2018 Χρήση Δελτίων Χημικής Ανάλυσης για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης εμπορευμάτων σε επαναλαμβανόμενες αποστολές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή 
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ 
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Α: ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ 
& ΔΑΣΜΟΛΟΓ. ΑΞΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση:Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Ε.Μπίρμπιλα
Τηλέφωνο:210-69.87.475
Fax:210-69.87.506
E-Mail:e.mpirmpila@aade.gr
Url:www.aade.gr

ΑΔΑ: ΩΧ9Ω46ΜΠ3Ζ-861

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2018

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1046951 ΕΞ 2018

ΠΡΟΣ Όπως Π. Δ.

Θέμα: «Χρήση Δελτίων Χημικής Ανάλυσης για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης εμπορευμάτων σε επαναλαμβανόμενες αποστολές»

Σχετ: Η με αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Α 5026731 Εξ/30-12-2015 εγκύκλιος διαταγή

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής, και κατόπιν γνωστοποίησης στην Υπηρεσία μας ορισμένων παρανοήσεων σχετικά με τη χρήση Δελτίων Χημικής Ανάλυσης (ΔΧΑ) σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποστολών, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τη σχετική εγκύκλιο, δόθηκαν ορισμένες διευκρινίσεις αναφορικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η χρήση προγενέστερου Δελτίου Χημικής Ανάλυσης κατά την εισαγωγή σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποστολών, για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης εμπορευμάτων, και για μια χρονική περίοδο έως και τρία (3) έτη.

2. Ειδικότερα, δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με:

α) τις σωρευτικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αποστολές που εμπίπτουν στην κατηγορία των «επαναλαμβανόμενων», καθώς και

β) τις εξαιρέσεις ορισμένων εμπορευμάτων από την κατηγορία των επαναλαμβανόμενων αποστολών όσον αφορά τη χρήση προγενέστερου ΔΧΑ για σκοπούς δασμολογικής

κατάταξης, για εμπορεύματα ευαίσθητης φύσης, λόγω π.χ. πιθανών συνεπειών στα δημόσια έσοδα, στη δημόσια υγεία ή ασφάλεια.

3. Επιπλέον, με τη σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται σαφώς ότι, σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα χρήσης προγενέστερου ΔΧΑ στα πλαίσια επαναλαμβανόμενων αποστολών με τις σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτή, ορίζεται αποκλειστικά για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης εμπορευμάτων, και δεν καλύπτει σκοπούς άλλους πέραν της δασμολογικής κατάταξης των εμπορευμάτων, οπότε και ισχύουν οι ειδικότερες διατάξεις, όροι και προϋποθέσεις των περιπτώσεων αυτών περί έκδοσης ΔΧΑ.

4. Τέλος, με τη σχετική εγκύκλιο ορίζεται ότι η διαδικασία, όροι και προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτή, συνιστούν βοήθημα για την κατά το δυνατό ομοιόμορφη αντιμετώπιση των περιπτώσεων επαναλαμβανόμενων αποστολών με τη χρήση του αρχικού ΔΧΑ για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης εμπορευμάτων σε περιπτώσεις δειγματοληψίας, και δεν δεσμεύουν τις τελωνειακές αρχές για την εφαρμογή τους, εφόσον αυτές διαπιστώνουν κινδύνους καταστρατήγησης με σκοπό την αποφυγή πληρωμής των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν. Κατά συνέπεια, ακόμη και στην περίπτωση όπου εκ πρώτης όψεως πληρούνται όλες οι σχετικές προϋποθέσεις, είναι στην ευχέρεια της τελωνειακής αρχής να ζητήσει εκ νέου την έκδοση ΔΧΑ σε περίπτωση δειγματοληψίας, λόγω εύλογης υπόνοιας για πιθανή καταστρατήγηση.

5. Από τα ανωτέρω συνάγεται σαφώς ότι η δυνατότητα χρήσης προγενέστερου ΔΧΑ για περίοδο τριών (3) ετών από την έκδοσή του, που παρέχεται με τη σχετική εγκύκλιο, αναφέρεται αποκλειςτικά σε περιπτώσεις αποστολών που:

α) μπορούν να χαρακτηριστούν ως «επαναλαμβανόμενες» βάσει των σωρευτικών προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο,

β) δεν εμπίπτουν στις σχετικές εξαιρέσεις που αναφέρονται σε αυτή,

γ) δεν υπάρχουν υπόνοιες από την αρμόδια τελωνειακή αρχή για πιθανή καταστρατήγηση, και

δ) η χρήση της σχετικής δυνατότητας αφορά αποκλειστικά σκοπούς δασμολογικής κατάταξης εμπορευμάτων βάσει της δασμολογικής περιγραφής του ΔΧΑ, και όχι άλλες τελωνειακές διατυπώσεις, διαδικασίες και καθεστώτα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ως είναι ευνόητο, κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τους ως «επαναλαμβανόμενων αποστολών» για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης εμπορευμάτων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η δυνατότητα τριετούς χρήσης προγενέστερου Δελτίου Χημικής Ανάλυσης, όπως προκύπτει ευθέως από τις διατάξεις της σχετικής εγκυκλίου.

Παρακαλούμε για την πιστή τήρηση των ανωτέρω.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π. ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!