Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

ΕΒΕΘ «Κλειδί» η Θεσσαλονίκη για την ελληνοσερβική επιχειρηματική συνεργασία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 09-03-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Κλειδί» η Θεσσαλονίκη για την ελληνοσερβική επιχειρηματική συνεργασία 

Οι τομείς οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη των ελληνο-σερβικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης με τον πρέσβη της Σερβίας κ. Dusan Spasojevic, που συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη κ. Sinisa Pavic. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΘ, συμμετείχαν επίσης, ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, Κώστας Γεωργάκος και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Bane Prelevic. 

Ο κ. Μασούτης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μπορεί να έρθει μέσα,  όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά και από τις μεταφορές, τα logistics και το παραδοσιακό εμπόριο, υπογραμμίζοντας ότι «η Θεσσαλονίκη, και το λιμάνι της ειδικότερα, μπορεί να προσφέρει στη Σερβία μια εμπορική πύλη στην Μεσόγειο». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε, επίσης, στα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή εκφράζοντας, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι «σε λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη». Ακόμη, ανέφερε ότι σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί η Εγνατία Οδός και οι βασικοί κάθετοι οδικοί άξονες, ενώ ολοκληρώθηκαν οι μείζονος σημασίας παρεμβάσεις (σήραγγες) στην ΠΑΘΕ και προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μασούτης στην πρόσφατη παραχώρηση του ΟΛΘ σε ιδιώτες, στις εργασίες αναβάθμισης του αεροδρομίου «Μακεδονία», καθώς και στην ανοδική πορεία της ΔΕΘ, που «θα αποτελέσουν τους "μαγνήτες" για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο προσεχές χρονικό διάστημα».

Στους πολυετείς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας  του ΕΒΕΘ με επιχειρηματικούς φορείς από τη Σερβία αναφέρθηκε ο κ. Βλαχογιάννης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία του ΕΒΕΘ με το Επιμελητήριο Σερβίας στο πλαίσιο της ΟΣΕΠ (Οικονομική Συνεργασία Εύξεινου Πόντου).  Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις δράσεις του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου τόσο στη χώρα μας όσο και στη Σερβία, κυρίως δε για την ιδιαίτερα σημασία που προσδίδει ο εν λόγω φορέας στην ανάπτυξη των μεταφορών κατά μήκος του άξονα 10.
Από την πλευρά του ο Σέρβος πρέσβης υπογράμμισε τον ρόλο της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη των ελληνοσερβικών εμπορικών σχέσεων. «Μπορεί να υπάρχουν επιχειρηματικές και οικονομικές συνέργειες στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, αλλά  το «κλειδί» της συνεργασίας για μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, την ευρύτερη περιοχή της, επιλέγει για τις διακοπές του το μεγαλύτερο μέρος των Σέρβων τουριστών», είπε χαρακτηριστικά ο κ Spasojevic, προσθέτοντας πως περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες από τη χώρα του επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Β. Ελλάδα.

Επίσης ο Σέρβος διπλωμάτης επισήμανε ότι η συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών, καθώς και η ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών θα συμβάλλουν στην περαιτέρω διεύρυνση  των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι απομένουν μόλις 12 χλμ. για την ολοκλήρωση –επί σερβικού εδάφους- της αναβάθμισης του λεγόμενου άξονα 10, ενώ τόνισε την ανάγκη βελτιώσεων και στη σιδηροδρομική σύνδεση. «Σε επίπεδο διμερών συμφωνιών έχουν προχωρήσει αρκετά ζητήματα. Μένει τώρα να δούμε και την υλοποίησή τους σε διάφορους τομείς όπως η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών, η κοινωνική ασφάλιση, η αναγνώριση των αδειών κυκλοφορίας και των διπλωματικών ακαδημιών κ.α», είπε χαρακτηριστικά ο κ Dusan Spasojevic. 

Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών συναλλαγών, η συνολική αξία των οποίων –όπως είπε χαρακτηριστικά- ανέρχεται σε μόλις 400 εκατ. ευρώ ετησίως, «ποσό ιδιαίτερα χαμηλό για δύο χώρες των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και έχουν μακραίωνες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας». Ακόμη, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΕΒΕΘ για την περιατέρω ενίσχυση των ελληνοσερβικών εμπορικών σχέσεων και διαβεβαίωσε τον κ. Μασούτη πως το ΕΒΕΘ θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της σερβικής πρεσβείας κατά την προώθηση δράσεων που θα φέρνουν πιο κοντά επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών. 

Στο σημείο αυτό ο κ. Κ. Γεωργάκος υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που είχε το ΕΒΕΘ στη σύσταση του ελληνοσερβικού επιμελητηρίου που ήδη αναπτύσσει σημαντικό έργο, όπως οι δύο  χρηστικές ημερίδες (για τελωνειακά και φορολογικά θέματα που αφορούν τη δραστηριοποίηση στις δύο χώρες) οι οποίες θα διοργανωθούν στη Θεσσαλονίκη (19 Μαρτίου) και το Βελιγράδι και οποίες περιλαμβάνουν και Β2Β συναντήσεις. 

Τέλος ο κ. Dusan Spasojevic ανακοίνωσε ότι η Πρεσβεία προτίθεται να υποστηρίξει τη συμμετοχή της Σερβίας στην επικείμενη ΔΕΘ και ενημέρωσε για την έλευση, στη Θεσσαλονίκη, του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας για τον εορτασμό των 100 χρόνων του «μετώπου της Θεσσαλονίκης», τον Σεπτέμβριο του 2018. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!