Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1130/1-6-1999 Εφαρμογή Σ.Α.Δ.Φ. Περιεχόμενο των χορηγούμενων από τις αρμόδιες ΔΟΥ Πιστοποιητικών βάσει των οποίων εκδίδονται τα Πιστοποιητικά Φορολογικής Κατοικίας

ΥΠΟΙΚ 1053828/753/ΔΟΣ/ΠΟΛ.1130/1.6.1999

Εφαρμογή των Συμβάσεων Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος-Περιεχόμενο των χορηγούμενων από τις αρμόδιες ΔΟΥ Πιστοποιητικών βάσει των οποίων εκδίδονται τα "Πιστοποιητικά Φορολογικής Κατοικίας" (Residence Certificates)

Προσοχή: Η παρούσα απόφαση παύει να ισχύει από την έναρξη εφαρμογής της Α. 1052/2023

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων είναι αρμόδια για την έκδοση Πιστοποιητικών Φορολογικής Κατοικίας (Residence Certificates). Τα Πιστοποιητικά αυτά υποβάλλονται από κατοίκους Ελλάδας (Φυσικά ή/και Νομικά Πρόσωπα) στις Φορολογικές Αρχές των Κρατών με τα οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει Συμβάσεις για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος. Η υποβολή των εν λόγω Πιστοποιητικών είναι απαραίτητη, προκειμένου να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των ως άνω Συμβάσεων σε εισοδήματα τα οποία κάτοικοι Ελλάδας (Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα) αποκτούν από πηγές των συμβαλλομένων αυτών Κρατών.

Τα Πιστοποιητικά Φορολογικής Κατοικίας εκδίδονται βάσει στοιχείων τα οποία παρέχονται από την αρμόδια για τη Φορολογία Εισοδήματος του ενδιαφερόμενου Φυσικού ή Νομικού Προσώπου ΔΟΥ και, προκειμένου να είναι ακριβή, παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των αρμόδιων ΔΟΥ όπως βεβαιώνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Οσον αφορά στα Φυσικά Πρόσωπα:

α) Το ονοματεπώνυμο.

β) Τον ΑΦΜ.

γ) Επάγγελμα ή απασχόληση, πλήρη διεύθυνση κατοικίας ή επαγγέλματος.

δ) Ρητή βεβαίωση ότι το εν λόγω πρόσωπο έχει υπαχθεί στη φορολογία ως κάτοικος Ελλάδας για τη χρήση την οποία αναφέρει (υποχρεωτικά) στην αίτησή του.

2. Οσον αφορά στα Νομικά Πρόσωπα:

α) Την επωνυμία και τον τίτλο του Νομικού Προσώπου.

β) Τον ΑΦΜ.

γ) Την έδρα, τη διεύθυνση και το αντικείμενο εργασιών.

δ) Ρητή βεβαίωση ότι το εν λόγω Νομικό Πρόσωπο έχει υπαχθεί στη φορολογία ως "ημεδαπή εταιρία" ή ως "ημεδαπό Νομικό Πρόσωπο", για τη χρήση στην οποία αναφέρει (υποχρεωτικά) στην αίτησή του το Νομικό Πρόσωπο.

Επισημαίνεται ότι η ρητή βεβαίωση ότι έχει υπαχθεί στη φορολογία "ως κάτοικος Ελλάδας" ή ως "ημεδαπή εταιρία" ή ως "ημεδαπό Νομικό Πρόσωπο" υποδηλώνει ότι το εν λόγω πρόσωπο (Φυσικό ή Νομικό) φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του (εισόδημα από την ημεδαπή και την αλλοδαπή).

Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο στην Υπηρεσία μας για να προβεί στην έκδοση του "Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας" για την εφαρμογή των Συμβάσεων Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας, καθόσον μόνο τα πρόσωπα που φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους έχουν δικαίωμα να επικαλούνται τις διατάξεις των εν λόγω Συμβάσεων.

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω, προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων και να εξασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή των Συμβάσεων Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων Κρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!