Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΕ Ελπίδα για συμφωνία στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων

Την ελπίδα ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν κατά τη συνεδρίαση του ECOFIN της επόμενης Τρίτης στη μαύρη λίστα των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος για τη Φορολογία, Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας κατά την τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.

«Την Τρίτη ελπίζω να αποφασιστεί, να συνταχθεί και να δημοσιευθεί ο κατάλογος αυτός. Η αξιοπιστία του καταλόγου θα αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες των κρατών-μελών» είπε ο Π. Μοσκοβισί, προειδοποιώντας τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι εάν δε συμβεί κάτι τέτοιο, η Επιτροπή θα το «καταγγείλει».

Την ίδια στιγμή, διευκρίνισε ότι η εν λόγω «μαύρη λίστα» προωθείται εδώ και δύο χρόνια από την Επιτροπή, ωστόσο, είναι οι ειδικοί των κρατών-μελών που εργάζονται πάνω σε αυτήν, πραγματοποιώντας ελέγχους σε 92 χώρες, και οι υπουργοί τους αυτοί που θα αποφανθούν. «Ελπίζω η πολιτική απόφαση να μην είναι τόσο πολιτική» είπε ο ίδιος. Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» που έχει ήδη καταγραφεί, καθώς ορισμένες τρίτες χώρες άλλαξαν τη νομοθεσία τους για να συμμορφωθούν με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και οι μισές από τις χώρες δεσμεύθηκαν να το πράξουν το 2018. «Εν ολίγοις, υπάρχει μια δυναμική και ο κατάλογος αυτός είναι ήδη το πρώτο εργαλείο που δείχνει την ευρωπαϊκή ηγεμονία στον τομέα της φορολογίας: πιέζουμε τις τρίτες χώρες να αλλάξουν τη νομοθεσία τους και να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις μας», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της Oxfam σύμφωνα με την οποία κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να είναι μέσα σε αυτή τη λίστα, ο Π. Μοσκοβισί είπε το ότι απουσιάζουν από τη λίστα, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν βλαπτικές φορολογικές πρακτικές εντός της ΕΕ. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι ασκείται κριτική από την Επιτροπή σε αυτές τις χώρες, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μάλτα, στις οποίες οι οδηγίες για το ΦΠΑ δεν ακολουθούνται σωστά και παρότι έχουν ζητηθεί διευκρινήσεις, οι απαντήσεις τους δεν ήταν ικανοποιητικές.

Ο Π. Μοσκοβισί ενημέρωσε επίσης ότι η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει αύριο πρόταση για την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα του ΦΠΑ. «Τα Paradise Papers έχουν επισημάνει την έκταση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ σε ορισμένες δικαιοδοσίες για αγαθά όπως τα γιοτ για παράδειγμα. Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε την ενίσχυση του Eurofisc, του δικτύου υπηρεσιών έρευνας που λειτουργεί για την ανίχνευση των μεγαλύτερων περιπτώσεων διασυνοριακής απάτης, ιδίως εκείνων που αφορούν αυτοκίνητα, σκάφη και αεροπλάνα» υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!