Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΕΦΚΦ Β1149554 ΕΞ 2017 Ορθή Συμπλήρωση των Δηλώσεων Ε.Φ.Κ. που υποβάλλονται για τη Βεβαίωση και Είσπραξη της Αιθυλικής Αλκοόλης και των Αλκοολούχων προϊόντων Σχετ.: Η υπ'αριθμ. ΔΕΦΚ 5041345ΕΞ2013/28-11-2013 Ε.Δ.Υ.Ο. «Οδηγίες για τη λειτουργία του υποσυστήματος ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ στο ICISNet

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ 
ΚΑΙ ΦΟΡΟΥ 
ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ 
ΤΜΗΜΑ Β'
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Ε.Κερασιώτη
Τηλέφωνο:210 6987414
Fax:210 6987408, 424
E-Mail:finexcis@2001.syzefxis.gov.gr

ΑΔΑ: 6ΠΩ746ΜΠ3Ζ-ΠΥΞ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2017 

Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Β1149554 ΕΞ 2017

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας διανομής

Θέμα: Ορθή Συμπλήρωση των Δηλώσεων Ε.Φ.Κ. που υποβάλλονται για τη Βεβαίωση και Είσπραξη της Αιθυλικής Αλκοόλης και των Αλκοολούχων προϊόντων Σχετ.: Η υπ'αριθμ. ΔΕΦΚ 5041345ΕΞ2013/28-11-2013 Ε.Δ.Υ.Ο. «Οδηγίες για τη λειτουργία του υποσυστήματος ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ στο ICISNet»

Στο πλαίσιο διενέργειας σχετικών ερευνών στο υποσύστημα Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ICISnet) για την άντληση στοιχείων από τις Δηλώσεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΔΕΦΚ) οι οποίες έχουν υποβληθεί για τη βεβαίωση και είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης της αιθυλικής αλκοόλης και των αλκοολούχων προϊόντων με σκοπό τη διενέργεια από την Υπηρεσία μας στατιστικών αναλύσεων και δεδομένου ότι, κατά καιρούς, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν εσφαλμένες καταχωρήσεις, ιδίως όσον αφορά στα πεδία που σχετίζονται με τις ποσότητες των προϊόντων που τίθενται σε ανάλωση, με την παρούσα παρέχονται περαιτέρω οδηγίες και διευκρινήσεις σχετικά με τον τρόπο συμπλήρωσης ορισμένων πεδίων της Δήλωσης Ε.Φ.Κ.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί συγχύσεις και παρερμηνείες σχετικά με τον τρόπο συμπλήρωσης ορισμένων πεδίων της ΔΕΦΚ με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται εσφαλμένες καταχωρήσεις οι οποίες, παρά το γεγονός ότι δεν επηρεάζουν την ορθή επιβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων, δυσχεραίνουν τη διενέργεια έγκυρων στατιστικών αναλύσεων, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

  • Η συμπλήρωση των πεδίων της ενότητας «Εθνικά Προϊόντα» είναι υποχρεωτική όταν το πεδίο 2α «Αποστολέας» έχει συμπληρωθεί με τα στοιχεία της φορολογικής αποθήκης από την οποία εξέρχονται τα προϊόντα. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι το πεδίο «Αιτούμενη Ποσότητα» συμπληρώνεται με την ποσότητα εκφρασμένη στις μονάδες που χρησιμοποιούνται ανά κατηγορία προϊόντος για την παρακολούθηση και την πίστωση της φορολογικής αποθήκης. Ήτοι, το εν λόγω πεδίο, συμπληρώνεται σε λίτρα άνυδρης (καθαρής) αλκοόλης για την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα προϊόντα, σε λίτρα για το κρασί, τα ποτά παρασκευαζόμενα από ζύμωση καθώς και τα ενδιάμεσα προϊόντα και τέλος σε εκατόλιτρα για τη μπύρα.
  • Το πεδίο 55 «Μονάδες Φορολόγησης» είναι υποχρεωτικό πεδίο και συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση με την ποσότητα του προϊόντος εκφρασμένη στη μονάδα μέτρησης η οποία αποτελεί τη βάση υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Taric, δηλ. για την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα προϊόντα η ποσότητα συμπληρώνεται εκφρασμένη σε λίτρα άνυδρης (καθαρής) αλκοόλης, για το κρασί, τα ποτά παρασκευαζόμενα από ζύμωση εκτός από κρασί και μπύρα καθώς και για τα ενδιάμεσα προϊόντα σε λίτρα, για τη μπύρα σε εκατόλιτρα και τέλος, για τα προϊόντα απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών (Διημέρων) η ποσότητα συμπληρώνεται σε χιλιόγραμμα.
    Ιδιαίτερα για το κρασί και τα ποτά παρασκευαζόμενα από ζύμωση εκτός από κρασί και μπύρα επισημαίνεται ότι, για λόγους ομοιομορφίας και τήρησης ορθών στατιστικών στοιχείων, το εν λόγω πεδίο στο εξής θα συμπληρώνεται σε λίτρα, δηλαδή στη μονάδα μέτρησης η οποία αποτελεί τη βάση υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Taric, από όλες τις κατηγορίες των επιτηδευματιών (εγκεκριμένοι αποθηκευτές , εγγεγραμμένοι παραλήπτες, μικροί οινοπαραγωγοί κλπ.).
  • Η συμπλήρωση των πεδίων της θέσης «Συμπληρωματικά Στοιχεία Υπολογισμού» της ενότητας «Γενικά Στοιχεία» είναι υποχρεωτική μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
    α) για τα προϊόντα μπύρας το πεδίο «Επιπλέον Στοιχεία Υπολογισμού» συμπληρώνεται με τον κωδικό 057 ενώ το πεδίο «Τιμή» συμπληρώνεται με το γινόμενο της ποσότητας του προϊόντος εκφρασμένης σε εκατόλιτρα επί του βαθμού plato της μπύρας,
    β) για τα υπόλοιπα προϊόντα οι εν λόγω περιοχές του πεδίου «Συμπληρωματικά Στοιχεία Υπολογισμού» συμπληρώνονται μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν είναι συμπληρωμένα τα πεδία 2α «Αποστολέας» και «Εθνικά Προϊόντα».
    Προς διευκόλυνση των συναλλασσομένων καθώς και των αρμόδιων τελωνειακών αρχών παρατίθεται σχετικό παράρτημα αναφορικά με τον τρόπο συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της παρούσας και εφιστούμε την προσοχή για την ορθή συμπλήρωση των Δηλώσεων Ε.Φ.Κ. σύμφωνα με την παρούσα καθώς και την ως άνω σχετική Ε.Δ.Υ.Ο. επισημαίνοντας ότι η μη ορθή συμπλήρωση της δήλωσης επισύρει ποινή ανακριβούς δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν.2960/01.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Παράρτημα Ι 

Παράρτημα ΙΙ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!