Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ε. Κόνσολα σχετικά με τα αποτελέσματα της φορολογικής πολιτικής στον τουρισμό τα τελευταία δύο χρόνια

Απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ε. Κόνσολα σχετικά με τα αποτελέσματα της φορολογικής πολιτικής στον τουρισμό τα τελευταία δύο χρόνια
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε, πολύ τον Υπουργό.

Είναι σημαντικό διότι η γεωγραφική κατανομή της Ελλάδος έχει ιδιαιτερότητες και πρέπει όλες οι κυβερνήσεις να δουλεύουν με αυτήν τη στρατηγική διότι ο κόσμος σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές και σε ορεινά μέρη έχει δυσκολίες πρόσβασης πολλές φορές και μετακίνησης στα κέντρα υγείας.

Προχωρούμε στη δεύτερη επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου με αριθμό 1208/11-7-2017 του Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κόνσολα προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Αξιολόγηση των συνεπειών των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στον τουρισμό τα δύο τελευταία χρόνια». Θα απαντήσει η αξιότιμη Υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Τον λόγο έχει ο κ. Εμμανουήλ Κόνσολας.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Να ευχηθώ με την ευκαιρία της συζήτησής μας καλή επιτυχία στο έργο σας, καλή δύναμη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Θέλω να μπω αμέσως στο θέμα μας για να μην καθυστερούμε λόγο της περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Κυρία Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να θυμίσω στους αγαπητούς συναδέλφους ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αυτή που, μετά τη φοροεπιδρομή στον τουρισμό εξαιτίας της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης του 2015, δημιούργησε προβλήματα σε ό,τι αφορά την επάρκεια της οικονομικής πολιτικής και της επιβάρυνσης που έχει φέρει με τις επιβαρύνσεις στο φορολογικό κομμάτι στον τουρισμό γενικότερα. Και ξέρετε, πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν είναι η υπαιτιότητα του κ. Βαρουφάκη, που τελευταία ακούμε, κύριε Πρόεδρε, αλλά είναι δική σας υπαιτιότητα, κυρία Υπουργέ, γιατί, ξέρετε, απλά εσείς είστε οι βασικοί υπεύθυνοι. Η Κυβέρνηση είναι η βασική υπεύθυνη στην εξέλιξη αυτή της επιβάρυνσης του τουρισμού.

Θέλουμε με την αναφορά μας αυτή να αποτυπώσουμε τα εξής στοιχεία, για να μπορούμε να συζητήσουμε και επί της ουσίας: Η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% πήγε στο 13%. Την αύξηση στην εστίαση την οδηγήσατε από το 13% στο 24%. Η αύξηση στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ δυστυχώς έφερε τρομερή επιβάρυνση. Η αύξηση στον ΕΝΦΙΑ στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και στα τουριστικά καταλύματα οδήγησε σε αδιέξοδο τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, που είναι η ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας του τουρισμού.

Υπήρξαν, βέβαια, και επιβαρύνσεις έμμεσες, που δημιούργησαν πρόσθετα τραύματα. Ενδεικτικά να σας πω μόνο ότι η αύξηση στα καύσιμα δημιούργησε τρομερά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά καταθέτω απόσπασμα στα Πρακτικά από την εφημερίδα Δημοκρατία που καταδεικνύει αυτήν την αναφορά μου.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Κόνσολας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και, ξέρετε, να μην κάνετε τον κόπο, κυρία Υπουργέ, στην απάντησή σας να μου πείτε ότι αυξήθηκαν τα έσοδα από το ΦΠΑ γιατί θα είναι ένα ολίσθημα γιατί έχουμε και εμείς τα στοιχεία αυτά. Και πρέπει να πούμε ότι αυτή ήταν θηριωδία που πράξατε με την αύξηση αυτών των συντελεστών. Γιατί το ζητούμενο είναι να δούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις από αυτήν την φοροεπιδρομή που επιβάλλετε στον τουρισμό.

Το ερώτημά μου είναι, κυρία Υπουργέ, αξιολογήσατε αυτές τις συνέπειες;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου λίγο χρόνο και από τη δευτερολογία μου.

Γιατί επιβάλατε μία ανταγωνιστικότητα στο τουριστικό προϊόν.

Σας θέτω και σας παρακαλώ να στρέψετε το βλέμμα σας στη γείτονά μας εξ ανατολών, στην Κύπρο, προς τον βορρά στην Κροατία και στην Ιταλία να δείτε τι συμβαίνει εκεί.

Και πρέπει να πούμε ότι τα έσοδα στον τουρισμό είναι ένας άλλος δείκτης. Δεν είναι μόνο να επαίρεστε για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει το 2016. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2016 μειώθηκαν κατά 6,5%, και μεταφράζεται σε πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ η μείωση σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως, επίσης, κατέρρευσαν και τα έσοδα που αφορούν τις δαπάνες ανά τουρίστα στη χώρα το 2016 και από 541 το 2015 πήγαν στα 471. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση μειώθηκε στα 68 ευρώ από τα 75 όπως, επίσης, και η μέση δαπάνη σε ό,τι αφορά την παραμονή των επισκεπτών στη χώρα. Δηλαδή για το 2016 είναι 6,9 διανυκτερεύσεις από τις 7,2 το 2015. Επίσης, να σημειώσω, κυρία Υπουργέ, ότι καταγράφεται μείωση για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν φτάνουν όλα αυτά. Δεν αξιολογήθηκαν επίσης οι συνέπειες από το μέτρο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ό,τι αφορά την άθροιση που έχει δημιουργήσει πλούτο στη χώρα.

Επίσης, να σας θυμίσω τι έχετε κάνει, κυρία Υπουργέ, σχετικά με την αναστολή για το 2018, που αφορά τα νησιά πλην της Καρπάθου και της Ρόδου; Έχετε πάρει καμία απόφαση; Γιατί πρέπει να τονίσω ότι στο πλαίσιο αυτής της άμυνας που έχετε καταθέσει εδώ σε προηγούμενη ερώτηση στον συνάδελφο κ. Κρεμαστινό σε σχέση με την επιβολή του φόρου διανυκτέρευσης, ακόμα θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού ρεύματος.

Εγώ θέλω να σας παρακαλέσω, κυρία Υπουργέ, να αναστείλετε το μέτρο αυτό για να μας απαντήστε τι θα κάνετε για τα προηγούμενα μέτρα που έχετε επιβάλει και έχουν κάνει μη ανταγωνιστικό το τουριστικό μας ρεύμα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστώ πολύ, κύριε συνάδελφε.

Αγαπητή κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για την πρωτολογία σας.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Να σας ευχηθώ κι εγώ καλή επιτυχία στο έργο σας και καλή δύναμη.

Κύριε Κόνσολα, είναι αλήθεια ότι από το 2011 και μετά επιβλήθηκαν στη χώρα μας διάφορα μέτρα οικονομικής πολιτικής, με κύριο στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει κατ’ αρχάς να σημειωθεί ότι η Κυβέρνησή μας διεξήγαγε ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, προκειμένου η διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα να μη ρυθμιστεί στο 24%, αλλά να διατηρηθεί στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, ο οποίος μετατρέπεται σε 9% για τα νησιά που έως 31-12-2017 έχουν μειωμένο κατά 30% συντελεστή με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. Έχουμε εξάλλου επανειλημμένως τονίσει ότι η νομοθέτηση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά αποτέλεσε για την Κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα και όχι επιλογή, στο πλαίσιο των απολύτως επιβεβλημένων παρεμβάσεων δημοσιονομικής προσαρμογής. Ενώ από 1-1-2017 θα επερχόταν και στα νησιά των ανατολικών συνόρων της χώρας η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή, με τις διατάξεις του ν. 4446/2016 ρυθμίστηκε η παραμονή τους στον μειωμένο κατά 30% συντελεστή μέχρι την 31-12-2017, ακριβώς λόγω της προσφυγικής κρίσης και των αρνητικών συνεπειών που έχουν υποστεί τα νησιά αυτά εξαιτίας του μεταναστευτικού ζητήματος.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, οποιαδήποτε μεταβολή έλαβε χώρα στους συντελεστές του, αφορά όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα από την ιδιότητα των ιδιοκτητών, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, όπως επίσης και τη λειτουργία τους, και κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της μεταβολής των αντικειμενικών αξιών σε διάφορες περιοχές, κατ’ εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παρ’ όλα αυτά, από στοιχεία της τέως Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και νυν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι ο ΕΝΦΙΑ στα φυσικά πρόσωπα μειώθηκε σημαντικά και το ποσοστό που μειώθηκε και παρέμεινε σταθερός είναι 91,88% των περιπτώσεων, παρ’ όλη την εφαρμογή των διατάξεων του ΣτΕ που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε.

Επίσης, θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο νομοθέτης αντιμετωπίζει με ευνοϊκότερο τρόπο τα ακίνητα των νομικών προσώπων, όπως τα ξενοδοχεία που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, για λόγους μη διακριτικής μεταχείρισης, έτσι ώστε ο συμπληρωματικός φόρος να υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις χιλίοις έναντι των υπολοίπων ακινήτων, τα οποία φορολογούνται με αντίστοιχο συντελεστή πεντέμισι τοις χιλίοις, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

Θα ήθελα να προσθέσω σε αυτό το σημείο ότι το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2017 και 2018 κτισμάτων μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Λέσβου και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου του 2017 και το σχετικό νομοσχέδιο είναι υπό κατάθεση στη Βουλή. Το αναφέρω απλώς ενημερωτικά.

Όσον αφορά την επιβολή του φόρου διαμονής, με τον οποίον ασχοληθήκατε τον περισσότερο χρόνο της ομιλίας σας, αυτός επιβλήθηκε από τον ν. 4389/2016 με εφαρμογή από 1-1-2018 σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Πρόκειται για ένα πάγιο ποσό ανά ημέρα και ανά δωμάτιο, μειωμένο κατά το ήμισυ σε περίπτωση διημέρευσης, και το ύψος του καθορίζεται ανάλογα με τις παροχές και τον βαθμό πολυτέλειας του καταλύματος, δηλαδή τα αστέρια των ξενοδοχείων. Θα σημειώσω εδώ ότι σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ληφθέντων μέτρων. Για παράδειγμα, με το άρθρο 72 του ν. 4472/2017 απλοποιήθηκε ο τρόπος επιβολής του φόρου διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αφού το ύψος αυτού πλέον δεν συναρτάται με την κατηγοριοποίηση των ενοικιαζόμενων δωματίων με βάση τα κλειδιά, αλλά θεσπίζεται μια ενιαία επιβάρυνση για όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και συγκεκριμένα είναι 0,5 ευρώ ημερησίως.

Τέλος, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ελληνικής οικονομίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο και εφικτό, θα προβούμε σε περαιτέρω απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Καταθέτω στα Πρακτικά τα απαντητικά έγγραφα των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
(Στο σημείο αυτό η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κυρία Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ.

Αγαπητέ κύριε Κόνσολα, έχετε υπόλοιπο ένα λεπτό με μια μικρή ανοχή, γιατί είναι σοβαρό το θέμα.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, εδώ γίναμε όλοι μάρτυρες μιας κυνικής ομολογίας της κυρίας Υπουργού, ότι χαρακτηρίζει πετυχημένη δημοσιονομικά την εφαρμογή ενός νόμου σχετικού με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό είναι εντελώς παράλογο και δεν περίμενα να το ακούσω από εσάς, κυρία Παπανάτσιου.

Να σας πω κάτι; Επίσης, ομολογείτε ότι έχει επιβαρυνθεί, εξαιτίας των προσφυγικών ροών, συνολικά το τουριστικό ρεύμα στα νησιά. Θα μας απαντήσετε αν θα παραταθεί αυτό το μέτρο μετά την 1/1/2018; Δεν μας απαντήσατε.

Επίσης, μας είπατε -μια ανεδαφική προσέγγιση- ότι αξιολογείτε και παρακολουθείτε την εφαρμογή του μέτρου σε σχέση με το τέλος διανυκτέρευσης που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Τα άλλα, που έχουμε συζητήσει, θα τα αξιολογήσετε;

Επιτρέψτε μου σας πω το εξής, επειδή εμμείνατε ξανά στον φόρο διαμονής: Κυρία Παπανάτσιου, κυρία Υπουργέ, έχετε ως Κυβέρνηση αξιολογήσει ποιος είναι ο φόρος διαμονής στις ανταγωνίστριες χώρες, στην Ιταλία, στην Κροατία, στην Κύπρο; Δεν είναι ένας οριζόντιος φόρος. Είναι ένας ειδικός φόρος, που έχει ανταποδοτικά οφέλη. Εσείς όχι μόνο ανταποδοτικό όφελος δεν έχετε, αλλά επιβαρύνετε συνολικά τη χώρα, το τουριστικό προϊόν, τους ανθρώπους του τουρισμού. Είναι περισσότερη επιβάρυνση, που παρά την καλή τους θέληση να απορροφήσουν πολλούς από αυτούς τους φόρους, δεν θα μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί εις το διηνεκές. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία και σε άλλες χώρες.

Επιτρέψτε μου, κλείνοντας αυτή την αναφορά, να σας πω μόνο ότι μελέτες από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, αλλά και από ελεγκτικές εταιρίες, που εποπτεύουν τους οργανισμούς αλλά και τις εταιρίες του τουρισμού,  έχουν καταγράψει ότι οι έμμεσοι και οι άμεσοι φόροι ξεπερνούν το 76%.

Ξέρετε, τι σημαίνει αυτό, κυρία Υπουργέ; Να σας πω. Φόρος εισοδήματος 29%. Προκαταβολή φόρου 29%. Φόρος μερίσματος 6,3%. Ασφαλιστικές εισφορές 12%. Και ξέρετε, όπου υπάρχουν και φυσικά πρόσωπα, έχει επιπλέον φορολογία με την εισφορά αλληλεγγύης, που την διατηρήσατε, ενώ λέγατε ότι θα την καταργήσετε, και αντιθέτως την αυξήσατε, τη μονιμοποιήσατε. Επίσης,  με τον τρόπο υπολογισμού ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ο συντελεστής φτάνει μέχρι και το 10%.

Είναι υπέρογκες, παράλογες αυτές οι απαιτήσεις της πολιτείας από τους ανθρώπους, που αυτή τη στιγμή, κυρία Υπουργέ, κρατούν την οικονομία και τη χώρα όρθια. Είναι οι άνθρωποι του τουρισμού. Και ξέρετε, δεν μειώσατε τους συντελεστές, όπως έπραξε η προηγούμενη Κυβέρνηση, γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Σαμαρά, δεν τόλμησε να καταργήσει ούτε τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, αλλά μείωσε και τον φόρο εστίασης με τα αποτελέσματα που γνωρίζετε και εσείς.

Δυστυχώς θα οδηγήσετε τους επισκέπτες από το εξωτερικό να επιλέγουν άλλη χώρα και να δαπανούν λιγότερα όσοι έρθουν από εδώ και πέρα στη χώρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Και να σας παρακαλέσω, κυρία Υπουργέ, να δεσμευτείτε εδώ για το τι θα συμβεί με το προσφυγικό και την παράταση από την 1η Ιανουαρίου και να σας παρακαλέσω, επίσης, να αναθεωρήσετε τα μέτρα, που έχουν επιβαρύνει συνολικά τον τουρισμό και την τουριστική πολιτική, που πρέπει να χαράξουμε, μια πολιτική δεκαετίας, που ξεπερνά τα όρια της όποιας Κυβέρνησης, της δικής σας Κυβέρνησης, γιατί τα μέτρα που φέρατε φέρουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Αγαπητή κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την δευτερολογία σας.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ακριβώς τα μέτρα που φέραμε και τα αποτελέσματα που φέραμε φέρουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν θα αμφισβητήσω καθόλου αυτό το στοιχείο, κύριε Κόνσολα.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι μέσα από την ανάπτυξη και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων να επιτευχθεί η σταδιακή ελάφρυνση και του τουριστικού κλάδου από τα συσσωρευμένα οικονομικά βάρη και τις δεσμεύσεις που δημιούργησαν οι επαχθείς πολιτικές και τα λάθη του παρελθόντος που εσείς και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις έχετε φέρει μέχρι τώρα.

Θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι το τέλος διαμονής ισχύει και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ισχύσει από την 1/1/2018, επομένως από την επόμενη τουριστική περίοδο. Ως εκ τούτου, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και οι τυχόν επιπτώσεις του μέτρου θα φανούν στο τέλος του επόμενου έτους και η τυχόν αναπροσαρμογή της νομοθεσίας θα συζητηθεί με βάση τα αποτελέσματα αυτά.

Όπως μας πληροφόρησαν οι αρμόδιοι φορείς, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για το 2016  παρουσίασαν για πρώτη φορά μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα άλλων ευρωπαϊκών στατιστικών αρχών αλλά και με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο Τουρισμού από τον ΕΟΤ, τους διεθνείς οργανισμούς κ.λπ. και οι αποκλίσεις αυτές οδήγησαν σε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία μάλιστα ζήτησε και σχετικές διευκρινίσεις για τη μεθοδολογία που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά την παροχή και των συγκεκριμένων διευκρινίσεων, όλα τα στοιχεία θα συνεκτιμηθούν με στόχο την άσκηση της βέλτιστης πολιτικής.

Όσον αφορά τις συνέπειες της φορολόγησης στον ελληνικό τουρισμό, που τις κάνατε τόσο πολύ σημαντικές και τόσο πολύ διογκωμένες, εμείς εμπιστευόμαστε τα στοιχεία που μας παρέχει το Υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με το οποίο το 2016 έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ 28 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και το 2017 έχει ξεκινήσει θεαματικά και στοχεύει να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια τουρίστες.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τριάντα δύο εκατομμύρια.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Τριάντα δύο, που λέει και ο κ. Πολάκης, ο οποίος έχει καλύτερες πληροφορίες από την Κρήτη, απ’ ό,τι φαίνεται.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού είναι πάνω από 7% και διπλάσιοι του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι παρακρατήσεις για τη φετινή περίοδο παρουσίασαν αύξηση κατά 15% έως 70% από όλες τις ξένες αγορές και προβλέπεται πρωτόγνωρη άνοδος αφίξεων, διανυκτερεύσεων, πληροτήτων και τουριστικών εσόδων, όπως επιβεβαιώνεται και από όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.

Στο τέλος πιστεύω ότι οι αριθμοί θα έρθουν να σας διαψεύσουν όσον αφορά το κομμάτι του ελληνικού τουρισμού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Σας ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!