Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΛΣΤΑΤ Περιορίστηκε στο 1% ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Ιούνιο εφέτος

Περιορίστηκε στο 1% ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Ιούνιο εφέτος, με τις κυριότερες ανατιμήσεις να οφείλονται στις αυξήσεις των φόρων σε ποτά και καφέ, καύσιμα, τηλεφωνικές υπηρεσίες κ.ά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1% τον Ιούνιο 2017 από αύξηση 1,2% τον Μάιο εφέτος και έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε τον Ιούνιο 2016.

Η αύξηση 1% προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

  • Κατά 7% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα), καπνό.
  • Κατά 2,9% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό.
  • Κατά 6,9% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στην αγορά αυτοκινήτων.
  • Κατά 1,3% της ομάδας «Επικοινωνίες» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  • Κατά 1,9% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

  • Κατά 0,8% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, χυμούς φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε; ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, καφέ.
  • Κατά 0,5% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • Κατά 4,0% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε έπιπλα, διακοσμητικά είδη και άλλα καλύμματα δαπέδου, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • Κατά 3,1% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Κατά 1,6% της ομάδας «Αναψυχή- πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στους προσωπικούς υπολογιστές.
  • Κατά 0,3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Κατά 2,5% της ομάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα οχημάτων.

Σε μηνιαία σύγκριση (Ιούνιος προς Μάιο), ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι ανόδου 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,9% τον Ιούνιο εφέτος από αύξηση 1,5% τον Μάιο 2017 και έναντι ανόδου 0,2% που σημειώθηκε το 2016. Τον Ιούνιο 2017 σε σύγκριση με τον Μάιο 2017, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την έρευνα στο σύνολο της εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!