Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΤΟΚ Β 1043221 ΕΞ 2017 Κοινοποίηση Απόφασης 2017/75 του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2016 σχετικά με την υπογραφή εξ'ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, και την προσωρινή εφαρμογή του πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αφετέρου, ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Β' 
Ταχ. Δ/νση:Καρ.Σερβίας 10 
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα 
Πληροφορίες:Εύα Καραβανά  
Τηλέφωνο:210 6987541
Fax:210 6987506 
E-Mail:d17-c@2001.syzefxis.gov.gr 

ΑΔΑ: 7ΓΩΛΗ-ΡΞΣ 

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2017 

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Β 1043221 ΕΞ 2017 

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής 

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση Απόφασης 2017/75 του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2016 σχετικά με την υπογραφή εξ'ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, και την προσωρινή εφαρμογή του πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αφετέρου, ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σχετ. Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ 5017223ΕΞ2015/14.08.2015 ΔΥΟ (Κοινοποίηση Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών, αφενός, και της Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αφετέρου). 

Α. Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή το πρωτόκολλο στη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους αφενός και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αφετέρου, ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το εν λόγω πρωτόκολλο καθώς και η Απόφαση 2017/75/ΕΕ του Συμβουλίου της 21.11.2016 για την υπογραφή του εξ' ονόματος της ΕΕ και την προσωρινή εφαρμογή του, δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L12/17.01.2017). 

Με το εν λόγω πρωτόκολλο γίνονται προσαρμογές επί του κειμένου, των παραρτημάτων και των πρωτοκόλλων της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) ΕΕ-Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ειδικότερα, επί του κοινοποιούμενου πρωτοκόλλου επισημαίνουμε τα ακόλουθα: 

Β. ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ

Γεωργικά προϊόντα Παραχωρήσεις ΕΕ για γεωργικά προϊόντα καταγωγής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης 

Στο άρθρο 27 της ΣΣΣ, προστίθεται νέο εδάφιο το κείμενο του οποίου παρατίθεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του κοινοποιούμενου πρωτοκόλλου: 

«Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του πρωτοκόλλου, ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή, σε περίπτωση που το εν λόγω πρωτόκολλο εφαρμόζεται προσωρινά, από την ημερομηνία έναρξης της προσωρινής εφαρμογής του, η ετήσια δασμολογική ποσόστωση που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο καθορίζεται σε 13 210 τόνους (καθαρό βάρος)». 

Ειδικότερα, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κοινοποιούμενου πρωτοκόλλου, η ΕΕ εφαρμόζει δασμολογική ατέλεια στις εισαγωγές στην ΕΕ για τα προϊόντα καταγωγής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης των κλάσεων 1701 και 1702 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας (ΣΟ), εντός του ορίου της ετήσιας δασμολογικής ποσόστωσης των 13 210 τόνων -καθαρό βάρος - (από 12 000 τόνους καθαρό βάρος). 

Παραχωρήσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για γεωργικά προϊόντα καταγωγής ΕΕ 

Στο άρθρο 27 της ΣΣΣ προστίθεται νέα παράγραφος 4α το κείμενο της οποίας παρατίθεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του κοινοποιούμενου πρωτοκόλλου: 

«4α. Επιπλέον της παραγράφου 4, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του πρωτοκόλλου ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή, σε περίπτωση που το εν λόγω πρωτόκολλο εφαρμόζεται προσωρινά, από την ημερομηνία της προσωρινής εφαρμογής του, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη καταργεί όλους τους δασμούς που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ορισμένων γεωργικών προϊόντων καταγωγής της Ένωσης, που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙΙ στοιχείο στ) εντός των ορίων της δασμολογικής ποσόστωσης που αναφέρεται για τα εν λόγω προϊόντα». 

Το παράρτημα Ι του παρόντος πρωτοκόλλου προστίθεται ως παράρτημα ΙΙΙ στοιχείο στ) της ΣΣΣ. 

Ψάρια και προϊόντα αλιείας Παραχωρήσεις της ΕΕ για ψάρια και προϊόντα αλιείας καταγωγής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης 

Στο άρθρο 28 της ΣΣΣ, προστίθεται νέα παράγραφος 1α το κείμενο της οποίας παρατίθεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 του κοινοποιούμενου πρωτοκόλλου: 

«1α. Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του πρωτοκόλλου ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή, σε περίπτωση που το εν λόγω πρωτόκολλο εφαρμόζεται προσωρινά, από την ημερομηνία έναρξης της προσωρινής εφαρμογής του, η Ένωση καταργεί όλους τους δασμούς ή τις επιβαρύνσεις ισοδυνάμου αποτελέσματος για τα ψάρια και τα προϊόντα αλιείας καταγωγής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εξαιρουμένων των προϊόντων που παρατίθενται στο παράρτημα Ινα. Τα προϊόντα που παρατίθενται στο παράρτημα ίνα υπόκεινται στις διατάξεις που καθορίζονται σε αυτό». 

Παραχωρήσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ψάρια και προϊόντα καταγωγής ΕΕ 

Στο άρθρο 28 της ΣΣΣ, προστίθεται νέα παράγραφος 3 το κείμενο της οποίας παρατίθεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 του κοινοποιούμενου πρωτοκόλλου: 

«3. Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του πρωτοκόλλου ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή, σε περίπτωση που το παρόν πρωτόκολλο εφαρμόζεται προσωρινά, από την ημερομηνία της προσωρινής εφαρμογής του, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανοίγει αδασμολόγητη ποσόστωση για τις εισαγωγές ζώντων κυπρίνων υπό τον κωδικό ΣΟ 0301 93 00 εντός του ορίου της ετήσιας δασμολογικής ποσόστωσης 75 τόνων. Οι εισαγωγές πέραν των ορίων της ποσόστωσης υπόκεινται στους δασμούς που καθορίζονται στο παράρτημα V της ΣΣΣ.». 

Το παράρτημα ΙΙ του παρόντος πρωτοκόλλου προστίθεται ως παράρτημα Ινα της ΣΣΣ. 

Μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα 

Το παράρτημα III του παρόντος πρωτοκόλλου προστίθεται ως παράρτημα ΙΙΙ του πρωτοκόλλου 1 της ΣΣΣ. Οίνος και αλκοολούχα ποτά 

Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του πρωτοκόλλου ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή, σε περίπτωση που το εν λόγω πρωτόκολλο εφαρμόζεται προσωρινά, από την ημερομηνία έναρξης της προσωρινής εφαρμογής του, το παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου 7 της ΣΣΣ που αναφέρεται στο άρθρο 27 παράγραφος 5 της ΣΣΣ τροποποιείται όπως καθορίζεται στο παράρτημα IV του παρόντος πρωτοκόλλου. 

Γ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 

Το κοινοποιούμενο πρωτόκολλο και τα παραρτήματά του αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ΣΣΣ ΕΕ-Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. 

Το κοινοποιούμενο πρωτόκολλο εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Φεβρουαρίου 2017 (L14/18-01-2017). 

Δ. Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους. 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!