Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΤΟΚ Β 1185391 ΕΞ 2016 Κοινοποίηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Γκάνας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ&Ε.Φ.Κ. 
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Β' 
ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΩΝ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ 
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10  
Ταχ. Κώδικας:101 84, Αθήνα  
Πληροφορίες:Βασιλική Παπακωνσταντίνου 
Τηλέφωνο:210-6987486
Fax:210-6987506  
e-mail:d17-c@2001.svzefxis.gov.gr 

ΑΔΑ: 6Θ8ΤΗ-ΟΜ9

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 

ΑΔΑ:

Αθήνα 20 Δεκεμβρίου 2016 

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: ΔΔΘΤΟΚ Β 1185391 ΕΞ 2016 

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Γκάνας 

ΣΧΕΤ.: Η αρ.πρωτ. ΔΔΘΤΟΚΒ 1138601 ΕΞ2016/23-09-2016 Δ.Υ.Ο. [Κοινοποίηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1076 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 περί εφαρμογής στα προϊόντα καταγωγής ορισμένων χωρών μελών της ομάδας των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) των ρυθμίσεων που προβλέπονται στις συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης ή στις συμφωνίες που οδηγούν στη σύναψη τέτοιων συμφωνιών] 

Α. Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την Ενδιάμεση Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Γκάνας. 

Η αναφερόμενη Συμφωνία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L287/21.10.2016). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L340/15.12.2016), η προαναφερόμενη Συμφωνία μεταξύ Ε.Κ. και Γκάνας τίθεται προσωρινά σε εφαρμογή από την 15η Δεκεμβρίου 2016. 

Τα Προσαρτήματα, τα Παραρτήματα και το Πρωτόκολλο της κοινοποιούμενης Συμφωνίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής. 

Β. Επί της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ε.Κ. και της Γκάνας, επισημαίνονται κυρίως τα κατωτέρω:

i. ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΓΚΑΝΑΣ (άρθρο 12) 

Τα προϊόντα καταγωγής Γκάνας εισάγονται στο μέρος ΕΚ ατελώς, εκτός από τα προϊόντα που αναφέρονται στο Παράρτημα 1 της κοινοποιούμενης Συμφωνίας και υπό τους όρους που προσδιορίζονται σε αυτό. 

ii. ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (άρθρο 13) 

Οι δασμοί για τα προϊόντα καταγωγής ΕΚ που εισάγονται στη Γκάνα μειώνονται ή καταργούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δασμολογικής ελευθέρωσης που παρατίθεται στο Παράρτημα 2. 

iii. ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ (άρθρο 14) 

Ως «προϊόντα καταγωγής» ή «καταγόμενα προϊόντα» νοούνται τα εμπορεύματα τα οποία πληρούν τους προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2008 μεταξύ των μερών. 

Οι κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της κοινοποιούμενης Συμφωνίας για τις εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας από την Γκάνα είναι αυτοί που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ ορισμός της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα ή προϊόντα καταγωγής» και μέθοδοι διοικητικής συνεργασίας του Καν. (ΕΕ) 2016/1076 του Ευρ. Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως σας έχει κοινοποιηθεί με την ανωτέρω 1) σχετική Δ.Υ.Ο. 

Επισημαίνουμε τέλος ότι το πρωτόκολλο καταγωγής της κοινοποιούμενης Συμφωνίας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και θα σας ενημερώσουμε όταν θα έχουμε την σχετική πληροφόρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Γ. Οι επαγγελματικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους. 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!