Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΙΟΒΕ Η ποσοτική αύξηση του επιπέδου επιχειρηματικότητας που αναδύεται σε μια χώρα, δεν επαρκεί για να δημιουργήσει μια συνολικότερη αναπτυξιακή δυναμική

«Η ποσοτική αύξηση του επιπέδου επιχειρηματικότητας που αναδύεται σε μια χώρα, δεν επαρκεί για να δημιουργήσει μια συνολικότερη αναπτυξιακή δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος, σε ομιλία του κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Επιχειρηματικότητα. Ο κ. Αθανασόπουλος επεσήμανε πως ειδικά σε μια οικονομία όπως η ελληνική σήμερα, «η δημιουργία πλήθους νέων επιχειρήσεων έχει σίγουρα την αξία της και δεν μπορεί παρά να είναι επιθυμητή. Όμως για να μπορέσει να σηματοδοτηθεί μια αλλαγή που να έχει σημαντικό μακροοικονομικό όφελος, απαιτείται οι νέες επιχειρήσεις να έχουν αρκετές πιθανότητες επιβίωσης αλλά και μεγέθυνσης». Η έκθεση με τίτλο: «Επιχειρηματικότητα 2015-2016: Κρίσιμη καμπή για την αναπτυξιακή δυναμική του επιχειρηματικού συστήματος» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας του Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η σύσταση νέων επιχειρήσεων των οποίων η επιδίωξη θα είναι η εκμετάλλευση επιχειρηματικών ευκαιριών που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό, γιατί οι επιχειρήσεις που ιδρύονται με αποκλειστικό σκοπό την εργασιακή απασχόληση, όπως συμβαίνει με πολλές επιχειρήσεις σήμερα, δεν οδηγούν σε οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, δεν προϋποθέτει μονάχα χρηστή διακυβέρνηση, σταθερό πολιτικό σύστημα, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες, αλλά προϋποθέτει και μία κοινωνία που διέπεται από μια κουλτούρα δημιουργίας αξιών και πλούτου, μέσω της προσπάθειας και της εργασίας.

Από την πλευρά του, ο Λόης Λαμπριανίδης, γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανέφερε στην ομιλία του ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε επτά χρόνια ύφεσης και συνακόλουθης αποδιάρθρωσης του ελληνικού παραγωγικού συστήματος.

«Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έφτασε στα όριά του. Εδώ και πολλά χρόνια υφίσταται μια διπλή πίεση, δηλαδή δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις χώρες χαμηλού κόστους, αλλά ούτε τις χώρες που παράγουν προϊόντα ποιότητα με ενσωματωμένη γνώση. Για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις δεν παίρναν θέση απέναντι σε αυτό το δίλημμα, και πλέον επελέγη η πολιτική μείωσης κόστους, δηλαδή μια πολιτική που είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση, γιατί δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε τις χώρες χαμηλού κόστους» ανέφερε ο κ. Λαμπρινίδης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι χρειάζονται γενναία βήματα που θα επιτρέψουν στη χώρα να δομήσει πλεονεκτήματα, ώστε να μετακινηθεί στην αλυσίδα αξίας και να μπορέσει να παράγει προϊόντα πιο σύνθετα, και υπηρεσίες για να μπορέσει να έχει μια καλύτερη θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο ομιλητής τόνισε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα διεθνές, σχεδόν παγκόσμιο και κυρίως ευρωπαϊκό πρόβλημα: «Η διεθνής κρίση χτύπησε σκληρά την ΕΕ και ακόμα περισσότερο την ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε να διαχειριστεί την κρίση μέσα από μια παρατεταμένη λιτότητα - γεγονός που έχει φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη θέση του μεγάλου ασθενή με την προοπτική μιας χαμένης δεκαετίας».

Ο κ. Λαμπρινίδης, κάνοντας μιαν αποτίμηση των προοπτικών της χώρας, ανέφερε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Υποστήριξε ότι «υπάρχει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, παρά τις συνεχείς καθυστερήσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Εκτιμάται πως σε βάθος διετίας, θα έχει υπάρξει αποκλιμάκωση των απαιτήσεων για υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που θα συμπαρασύρει και τη φορολογία πτωτικά. Όποιος επενδύσει επομένως σήμερα, σε δύο τρία χρόνια δεν θα κληθεί να καταβάλει τους σημερινούς αυξημένους φόρους, αλλά κάποιους σημαντικά μειωμένους».

Τέλος, ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ανέφερε πως «σήμερα, υπάρχει σαφής δέσμευση περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, κάτι που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό επενδύσεων και θα απελευθερώσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σήμερα βρισκόμαστε πλέον σε κρίσιμη καμπή, όπου υπάρχουν ενδείξεις που μπορούν να μας κάνουν αισιόδοξους για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, από την πλευρά του τόνισε ότι το κλίμα στο οποίο καλούνται οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν είναι πολύ δύσκολο, και είναι αναγκαίο η πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος, δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Την έκθεση παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής και υπεύθυνος Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας.

Με βάση την έρευνα του Global Entrepreneurship Monitor που εκπονεί στην Ελλάδα το ΙΟΒΕ, κατά το 2015 στην Ελλάδα:

  • Περίπου 450.000 άτομα βρίσκονταν στα αρχικά στάδια επιχειρηματικής δραστηριότητας (συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης).
     
  • Συνολικά 1,33 εκατομμύρια άτομα συνολικά αναπτύσσουν κάποιου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα.
     
  • Περίπου 200.000 άτομα διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
     
  • Παρατηρείται σημαντική αύξηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αμβλύνεται το σχετικό χάσμα μεταξύ των δυο φύλων.
     
  • Σημειώνεται μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών εγχειρημάτων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, ενώ ενισχύθηκαν τα επιχειρηματικά εγχειρήματα με εξαγωγικό προσανατολισμό.
     
  • Η επιχειρηματικότητα «ανάγκης», παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη αν και υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 οπότε ξεκίνησε η κρίσηΗ έναρξη επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτεί διπλάσιο αρχικό κεφάλαιο (30.000 ευρώ) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο (16.400 ευρώ).
     
  • Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ) και οικογένεια αποτελούν τις κύριες πηγές άντλησης χρηματοδότησης των επίδοξων επιχειρηματιών.
     
  • Η ρηχότητα, η εσωστρέφεια και η μικρή συμβολή στην απασχόληση, παραμένουν βασικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
     
  • Το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα είναι δυσμενέστερο σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καινοτομίας.
     
  • Διαμορφώνεται σε επίπεδο – ρεκόρ, το ποσοστό του πληθυσμού που δεν διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα για τους επόμενους 6 μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!