Οικονομικές Ειδήσεις

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα εναλλακτικά καύσιμα

Με τη στήριξη της ευρείας πλειοψηφίας της Βουλής, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο "Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2014 για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης και άλλες διατάξεις πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας, και λοιπές διατάξεις" στο οποίο περιλαμβάνονται τα δύο πρώτα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης (η απλοποίηση αδειοδότησης των πρατηρίων, εφαρμογή προστίμων κ.α. και η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικών).

Διαβάστε εδώ στο σύνολό του το ψηφισθέν νομοσχέδιο.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία για την ανάπτυξη υποδομών Εναλλακτικών καυσίμων, την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης κ.ά. διατάξεις πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας και όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, η χώρα μας καθίσταται η έκτη χώρα μεταξύ των 27, που εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή οδηγία για την διεύρυνση της αγοράς καυσίμων πέραν των πετρελαιοειδών.

Εξάλλου, περιλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες εμπίπτουν σε δεσμεύσεις διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας μας ως προς:

  • την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων καυσίμων και καθορισμού αυστηρών πειθαρχικών ποινών για τους υπάλληλους, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους. Ειδικότερα, καθορίζονται τεχνικές προδιαγραφές για τα πρατήρια καυσίμων και πλέον προβλέπεται η καθιέρωση πιστοποιημένου μηχανικού ως τεχνικού ασφάλειας στα πρατήρια καυσίμων.
  • τον καθορισμό πρόσβασης σε δεξιότητες και αντικείμενα του διπλωματούχου μηχανικού, και την αναγνώριση τεσσάρων ειδικοτήτων μηχανικών ως βασικές ειδικότητες του τεχνικού κόσμου. Καθορίζεται, ειδικότερα, το επαγγελματικό πλαίσιο των ειδικοτήτων των μηχανικών και εντάσσονται σε αυτό οι ειδικότητες των μηχανικών Περιβάλλοντος, των μηχανικών Ορυκτών πόρων, των μηχανικών Πολεοδομίας και χωροταξίας και των μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

Ακόμη, με το νομοσχέδιο εξειδικεύονται περαιτέρω οι όροι της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο δίκτυο, καθορίζονται τα πρόστιμα (1.000 ευρώ) για τους οδηγούς που δεν συμμορφώνονται καθώς και οι ποινικές κυρώσεις. Τα έσοδα θα διοχετεύονται για την συντήρηση του δικτύου και την υλικοτεχνική υποδομή της Τροχαίας. Επίσης, προβλέπεται η σηματοδότηση του παράπλευρου οδικού δικτύου.

Δεδομένων των προβληματισμών που εκφράστηκαν για την αύξηση του κόστους κυκλοφορίας των φορτηγών, λόγω εφαρμογής του μέτρου, ο κ. Σπίρτζης θα δεχθεί την ερχόμενη εβδομάδα τους εκπρόσωπους του κλάδου ώστε να εξευρεθεί μια φόρμουλα μείωσης του κόστους αυτού (μέσω εκπτωτικών κουπονιών κ.ά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!