Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Μειώνεται το αφορολόγητο όριο μισθωτών - συνταξιούχων - Στο 29% ο συντελεστής φορολόγησης ΟΕ, ΕΕ κ.λπ που τηρούν απλογραφικά βιβλία

Με τροπολογία που κατατέθηκε επί του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου, μειώνεται περαιτέρω το αφορολόγητο όριο της κλίμακας των μισθωτών - συνταξιούχων και αυξάνεται σε 29% ο συντελεστής φορολογίας των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνιών, κοινοπραξιών, αστικών εταιρειών κ.λπ.) που τηρούν απλογραφικά βιβλία. 

Παρατίθεται αναλυτικά ακολούθως η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας και οι κατατεθείσες διατάξεις.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

Παράγραφος 1

Με την παράγραφο αυτή μειώνεται ο φόρος που βαρύνει το φορολογούμενο με βάση την οικογενειακή κατάσταση. Η ωφέλεια αυτή αυξάνεται σε περίπτωση που αυτός έχει τέκνα εξαρτώμενα μέλη.

Παράγραφος 2

Με την παράγραφο αυτή αποσαφηνίζεται το φορολογητέο εισόδημα των ασκούντων ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα σε περίπτωση που λαμβάνουν ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ή πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις ή αγροτικές αποζημιώσεις.

Παράγραφος 3

Νομοτεχνικές τακτοποιήσεις. Ειδικά η νομοτεχνική διόρθωση της περίπτωσης δ της παραγράφου 3 είναι αναγκαία δεδομένου ότι η αρμοδιότητα για την έκδοση κανονιστικών αποφάσεων για την εισφορά αλληλεγγύης (του άρθρου 29 του ν. 3986/2011) έχει ήδη μεταβιβασθεί στον Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων με την υπ’ αριθμ. Δ6Α 1015213/2013 Υπουργική Απόφαση.

Παράγραφος 4

Με την παράγραφο αυτή εξομοιώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι των περ. β' δ', ε', στ' και ζ' του άρθρου 45 που τηρούν απλογραφικά βιβλία με εκείνους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Επισημαίνεται, ότι για τα πρόσωπα αυτά δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α' της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν.4172/2013, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 47 του ν.4172/2013, όπως προστέθηκαν με το άρθρο 23 του ν.4223/2013 (βλέπε σχετική οικεία αιτιολογική έκθεση).

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Επί του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος -Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών τταιγνίων και άλλες διατάξεις»

ΑΡΘΡΟ ......

Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος

1. Η παρ.2 του άρθρου 113 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Το άρθρο 16 του ν.4172/2013 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 μειώνεται κατά το ποσό των χιλίων εννιακοσίων (1.900) ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε χίλια εννιακόσια πενήντα (1.950) ευρώ για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα και σε δύο χιλιάδες εκατό (2.100) ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.»..

2. Η παρ.3 του άρθρου 113 αντικαθίσταται ως εξής:

«Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν.4172/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «Ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις. Οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα».

3. α. Στην παρ. 3 του άρθρου 43 Α που προστίθεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) με την παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου, η φράση «της προηγούμενης παραγράφου» αντικαθίσταται με τη φράση «της παραγράφου 1».

β. Στην περ. α' της παραγράφου 4 του άρθρου 43 Α που προστίθεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) με την παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου, η λέξη «βεβαιώνεται» αντικαθίσταται από τη λέξη «προσδιορίζεται».

γ. Στην περ. β' της παραγράφου 5 του άρθρου 43 Α που προστίθεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) με την παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου, η λέξη «βεβαιώνεται» αντικαθίσταται από τη λέξη «υπολογίζεται».

δ. Στην παρ. 8 του άρθρου 43 Α που προστίθεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) με την παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου, η φράση «με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών» αντικαθίσταται με τη φράση «με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων».

4. Η παράγραφος 10 του άρθρου 113 αντικαθίσταται ως εξής:

«10. Το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 58 του ν.4172/2013 (Α' 167) αντικαθίσταται ως εξής: «Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι των περ. β', δ', ε', στ' και ζ' του άρθρου 45 που τηρούν απλογραφικά βιβλία φορολογούνται με συντελεστή 29%».».

Σημείωση Forin.gr: η διάταξη αυτή αναλυτικά αφορά τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.) που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, τους συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, τις κοινωνίες αστικού δικαίου, τις αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, τις συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, τις κοινοπραξίες και γενικά όλες τις νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Για όλα τα παραπάνω πρόσωπα, ο συντελεστής ορίζεται σε 29% ανεξαρτήτως ύψους κερδών.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Αριθμ. 153 7 23/ 2016

ΕΚΘΕΣΗ Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

(άρθρο 75 παρ. 2 του Συντάγματος)

Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού -συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων»

Α. Με την υπόψη τροπολογία επέρχονται τροποποιήσεις σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στο οποίο εντάσσεται και αφορούν τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013). Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Η προβλεπόμενη μείωση του φόρου εισοδήματος αναπροσαρμόζεται στο ποσό των χιλίων εννιακοσίων (1.900) ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε χίλια εννιακόσια πενήντα (1.950) ευρώ για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα και σε δύο χιλιάδες εκατό (2.100)ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω. (Με τη ρύθμιση στο κατατεθέν νομοσχέδιο η μείωση του φόρου ανέρχεται σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για εισοδήματα έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ανεξάρτητα του αριθμού των τέκνων του φορολογούμενου).

2. Ορίζεται ότι εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις αποτελούν κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. (Με τη ρύθμιση στο κατατεθέν νομοσχέδιο οι άμεσες ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, με εξαίρεση τις πράσινες και συνδεδεμένες, αποτελούν κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα).

3. Προβλέπεται εφεξής ένας συντελεστής οριζόμενος σε 29% για τη φορολόγηση των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αναφερόμενοι υπόχρεοι που τηρούν απλογραφικά βιβλία. (Σήμερα προβλέπεται συντελεστής 26% για φορολογητέο εισόδημα κάτω των 50.000 ευρώ και 33% για φορολογητέο εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ).

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 200 εκ. ευρώ περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!