Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Μικρά σημειώματα φορολογίας

Θέσεις του Δημ. Σταματόπουλου Η φορολογική πολιτική στη χώρα μας

Φορολογική πολιτική. Απαντήσεις σε ερωτήσεις που τέθηκαν από δημοσιογράφο  στο διάλειμμα του σεμιναρίου της ΕΦΕΕΑ 20-2-2016, από το Δημήτρη Σταματόπουλο

Σήμερα είχατε μια ημερίδα σοβαρή για τα φορολογικά που ενδιαφέρουν όλο τον κόσμο και τις επιχειρήσεις. Πείτε μου τι ακριβώς αφορούσε η εισήγησή σας;

Καταρχήν εγώ ξεκίνησα με τη  φορολογική πολιτική που πρέπει να ακολουθείται, πόσο μας επηρεάζει η φορολογία σε επίπεδο επιχείρησης, σε επίπεδο φορολογουμένου και στη συνέχεια εξειδικεύτηκα στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, στην εισαγωγή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας δηλαδή για τον τρόπο τήρησης των βιβλίων, έκδοσης των στοιχείων, πώς τιμολογούμε τα αγαθά, πώς παρακολουθούμε τις διακινήσεις  αγαθών και εν γένει πώς παρακολουθούμε τα αρχεία και τι συνέπειες έχουμε εάν τα αρχεία μας δεν είναι αξιόπιστα έναντι της φορολογικής αρχής.

Πώς είδατε τον κόσμο; Ερωτήσεις - απαντήσεις είχατε;

Ο κόσμος απ' ότι είδατε είναι πάρα πολύς. Υπάρχει φοβερό ενδιαφέρον.

Δυστυχώς η φορολογία μεταβάλλεται συνεχώς και έτσι είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν επαγγελματική εκπαίδευση δια βίου, διαφορετικά δε μπορούν να είναι συνεπείς έναντι των πελατών τους.

Υποφέρουν όμως και οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί και οι επιχειρήσεις με τις συνεχείς αλλαγές και τη μεγάλη γραφειοκρατία.

Δυστυχώς όλοι μας υποφέρουμε από τις συνεχείς αλλαγές για αυτό και είπα στο σεμινάριο ότι όλοι λέμε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Σταθερό φορολογικό σύστημα μπορεί να υπάρξει μόνο αν δε μεταβάλλουμε το υπάρχον.

Αν κάθε φορά μεταβάλλουμε το υπάρχον τότε ο επόμενος υπουργός μεταβάλλει και πάει λέγοντας.

Άρα μια φορά να μη μεταβάλλουμε το υπάρχον για να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε, να ξέρουμε δεδομένες θέσεις και να κινηθούμε σωστά.

Πολλά χρόνια το λέμε και την κωδικοποίηση  και την απλοποίηση και τη σταθεροποίηση. Ποτέ δε γίνεται. Εσείς τι νομίζετε ότι έφταιγε όλα τα προηγούμενα 35 χρόνια που ακούμε το ίδιο μοτίβο αλλά δεν πραγματοποιείται;

Κάθε φόρα η κάθε κυβέρνηση θέλει η φορολογία να είναι προσαρμοσμένη στα δικά της πιστεύω και στη δική της ιδεολογία. Αυτό όμως πρέπει να μείνει λίγο στην άκρη και οι δομές του συστήματος να μην αλλάζουν. Οι κανόνες να μην αλλάζουν, οι άξονες να μην αλλάζουν.

Πρέπει να αποδεχθούμε ένα διαρκές φορολογικό σύστημα έστω κι αν μεταβάλλεται σε επιμέρους σημεία αλλά να μην αλλάζει στους άξονες και στις δομές.

Αλλιώτικα προκοπή δε γίνεται.

Και κάτι τελευταίο. Για τις επιχειρήσεις, σαν ποσά και υποχρεώσεις φέτος οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες από πέρυσι;

Κοιτάξτε να δείτε πως έχει η κατάσταση. Το 2014 με το 2015 δεν έχουν μεγάλη μεταβολή αλλά είναι σαν το βάρος που σηκώνει ο οποιοσδήποτε.

Ο Πύρρος Δήμας π.χ. σήκωνε 200 κιλά. Στα 201 μπορεί να του έπεφτε η μπάρα. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα και στην Ελληνική κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!