Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Μικρά σημειώματα φορολογίας

"Φορολογικό σύστημα. Διαρκές σκάκι και κινητικότητα" του Δ. Σταματόπουλου

Φορολογικό σύστημα. Διαρκές σκάκι και κινητικότητα. 

 

του Δημήτρη Σταματόπουλου
Συγγραφέα Φορολογικού Δικαίου
τ. Γενικού Διευθυντή φορολογίας
Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Έχω γράψει πολλές φορές και έχω πει περισσότερες ότι η φορολογούσα Αρχή και οι φορολογούμενοι παίζουνε ένα διαρκές παιχνίδι, ένα είδος σκάκι. 

Οι θέσεις προκαθορισμένες, αλλά οι κινήσεις γίνονται σε γνωστές και άγνωστες θέσεις. Σε προσωπικό, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Όταν κριθούν οι θέσεις, τίποτα δεν ισχύει για τον παρόντα χρόνο, γιατί οι ερμηνείες και θέσεις της Δικαιοσύνης αφορούν πλέον το παρελθόν.

Το "παιχνίδι" έτσι δεν αποκτά ποτέ σταθερό και γνωστό χαρακτήρα, γιατί η Φορολογούσα Αρχή μεταβάλει διαρκώς τους κανόνες και πάντοτε αυτό δημιουργεί αναταραχή και ο κάθε φορολογούμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, από φόβο τρέχει να προστατευθεί σε παρόντα χρόνο αγνοώντας τις συνέπειες του μέλλοντος.

Σταθερό φορολογικό σύστημα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν δεν μεταβάλλεις το υπάρχον φορολογικό σύστημα και το εφαρμόσεις σωστά, διαφορετικά μιλάς και δηλώνεις ότι είσαι υπέρ ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που εσύ αλλάζεις, για να το αλλάξει ο επόμενος και ου το καθεξής.

Εάν δεν άλλαζες το υπάρχον φορολογικό σύστημα και έλεγες το εφαρμόζω, γιατί θέλω να είναι γνωστοί οι κανόνες, γιατί θέλω να επικεντρωθώ στα αποτελέσματα, για το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και να δώσω ένα μήνυμα στον επόμενο, τότε και μόνο είσαι υπέρ και θέλεις πραγματικά ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Αλεκος
16/02/2016 15:01:16

Ανέξοδες κουβεντες απο ανθρώπους που συνήθιζαν να αλλάζουν τους κανόνες κατα κόρον όταν ήταν στην φορολογική διοίκηση.