Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΣΕΒΕ: «Κλειδιά» για την ανάκαμψη των εξαγωγών η χαλάρωση των capital controls, η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων

«Κλειδιά» για την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών, που πλέον παρουσιάζουν κόπωση, μπορούν να αποτελέσουν η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, με την κατάργηση της υποχρέωσης εγγυητικής επιστολής, και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Με σημερινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΣΕΒΕ επισημαίνει μεν ότι από τον Σεπτέμβριο 2014 και μετά ξεκίνησε μια έντονα ανοδική πορεία για τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών (άνευ καυσίμων), αλλά προσθέτει ότι από τον περσινό Ιούλιο 2015 και μετά την επιβολή των capital controls ξεκίνησε η κάμψη της ανόδου. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2015 διαγράφεται πλέον μείωση της ελληνικών πωλήσεων στο εξωτερικό, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο δεκάμηνο του 2015 οι ελληνικές εξαγωγές (πλην καυσίμων) κινήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς (+9,5%) από τις αντίστοιχες των κρατών-μελών της ευρωζώνης (+6%), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. «Η αύξηση του ρυθμού αυτού όμως βαίνει μειούμενη από την επιβολή των capital controls και μετά. Xωρίς αυτά λοιπόν θα ήταν πιθανότατα πολύ υψηλότερος», υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ.

Στο μεταξύ, ο ΣΕΒΕ εκφράζει την ικανοποίησή του και κρίνει ως ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη σχετικά με την προκαταβολή, την οποία θα μπορούν να λαμβάνουν πλέον όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως εγγυητική επιστολή.

«Η κυβέρνηση βέβαια -πέραν των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί σε πολλά επίπεδα- θα πρέπει να πείσει διεθνώς τους πιθανούς επενδυτές και για τη φιλοεπενδυτική της πολιτική και για τη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είναι κρίμα θετικές εξελίξεις, όπως οι παραπάνω, να ακυρώνονται από γραφειοκρατικά προσκόμματα με καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και στην υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων, οι οποίες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ένα σπιράλ αποεπένδυσης, όπως κινδυνεύει να γίνει στην περίπτωση της Eldorado Gold», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!