Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1020/17-1-1997 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 2443-1996 -Τροποποίηση και συμπλήρωση του Τελωνειακού κώδικα και άλλες διατάξεις-

YΠOIK 1006299/117/T & E.Φ./ΠOΛ. 1020/17.1.1997 κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 2443/1996

κοινοποιούμε κατωτέρω τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 2443/1996 _Τροποποίηση και συμπλήρωση του Τελωνειακού κώδικα και άλλες διατάξεις_ (ΦEK A 265/3-12-1996) και παρέχουμε οδηγίες για την εφαρμογή τους.

1. Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού τακτοποιούνται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τέθηκαν σε κυκλοφορία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα για τα οποία εφαρμόστηκαν οι απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 1921/1991 χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις κατά τον τελωνισμό τους.

Ειδικότερα ορίζεται ότι δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις σε βάρος του αγοραστή ή του κατόχου, εφόσον εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (δηλαδή μέχρι 4 Μαρτίου 1997) καταβάλουν στις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές τις δασμολογικές επιβαρύνσεις, που δεν εισπράχθηκαν κατά τον τελωνισμό, καθώς και το Εφάπαξ Πρόσθετο Ειδικό Τέλος (E.Π.E.T.) και τα τέλη κυκλοφορίας, από τα οποία απηλλάγησαν, στις κατά περίπτωση αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές και Δ.O.Y.

2. Δεδομένου ότι η αρμοδιότητα για την είσπραξη του Εφάπαξ Πρόσθετου Ειδικού Τέλους από 1.1.1993 ανήκει στις Τελωνειακές Αρχές, οι Δ.O.Y. θα εισπράττουν το εφάπαξ αυτό τέλος για όσα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας της ανωτέρω περίπτωσης, η άδεια κυκλοφορίας εκδόθηκε μέχρι 31.12.1992.

Σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, η ρύθμιση αφορά τα τέλη από τα οποία απηλλάγησαν τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα (πέντε ετών ή και λιγότερων, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί η πενταετής απαλλαγή).

Διευκρινίζεται επίσης ότι στη ρύθμιση υπάγονται τα τέλη κυκλοφορίας τόσο για τα έτη για τα οποία προβλεπόταν προμήθεια ειδικού σήματος (1993 και επομένων) όσο και για τα έτη για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονταν με το παλαιό σύστημα. Σε καμμιά, όμως, περίπτωση δεν μπορεί να αφορά τέλη κυκλοφορίας περισσοτέρων των πέντε (5) ετών. Εάν επομένως η θέση σε κυκλοφορία του αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκινήτου έγινε π.χ. το 1992 στη ρύθμιση υπάγονται τα τέλη κυκλοφορίας των ετών 1992 έως και 1996. Εάν η θέση σε κυκλοφορία έγινε το 1993 στη ρύθμιση υπάγονται τα τέλη κυκλοφορίας των ετών 1993 έως και 1997. Επειδή όμως από 1-2-1997 τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να κυκλοφορούν εάν δεν φέρουν επικολλημένο το ειδικό σήμα του 1997 για τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα που εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση πρέπει να γίνει η προμήθεια του κανονικού σήματος μέχρι 31 Ιανουαρίου 1997, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία αυτή γίνει προμήθεια ειδικού σήματος E` κατηγορίας (2.000 δραχμών), οπότε η προμήθεια του κανονικού σήματος μπορεί να γίνει χωρίς κυρώσεις μέχρι 4-3-1997.

3. Διευκρινίζεται ότι πρόστιμα που τυχόν έχουν επιβληθεί στα ανωτέρω αυτοκίνητα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου (3.12.1996) για εκπρόθεσμη προμήθεια του σήματος της απαλλασσόμενης κατηγορίας ή για μη επικόλληση αυτού δεν επιστρέφονται.

Τονίζεται τέλος ότι η αξία του σήματος των 1.000 ή 2.000 δραχμών, που έχει καταβληθεί για την προμήθεια του σήματος της απαλλασσόμενης κατηγορίας για τα ανωτέρω αυτοκίνητα, δεν συμψηφίζεται με την αξία του κανονικού σήματος.

4. Ως προς τον τρόπο καταβολής των τελών κυκλοφορίας των ανωτέρω περιπτώσεων διευκρινίζουμε: Τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 1997 θα καταβληθούν με την προμήθεια του ειδικού σήματος του έτους αυτού.

Για τα προηγούμενα έτη τα τέλη θα καταβληθούν ως εξής:

α. Το γραφείο αυτοκινήτων της αρμόδιας ΔOY με βάση το φάκελλο του αυτοκινήτου συντάσσει σημείωμα εις διπλούν για το τμήμα εσόδων στο οποίο αναγράφεται:

i. Το ονοματεπώνυμο του κατόχου

ii. O αριθμός κυκλοφορίας

iii. Το ποσό των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας παρελθόντων ετών και ανά έτος οφειλής.

β. Το Τμήμα Εσόδων με βάση το σημείωμα θα εκδίδει αποδεικτικό είσπραξης τύπου A` και θα ενεργείται οίκοθεν είσπραξη των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας τα οποία θα εισάγονται στον κρατικό Προϋπολογισμό στον K.A. 1361.

Επί του σημειώματος θα αναγράφεται ο αριθμός διπλοτύπου, το ποσό και η ημερομηνία καταβολής και θα υπογράφεται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος. Το μεν πρωτότυπο του σημειώματος θα επιστρέφεται στο γραφείο αυτοκινήτων και θα αποτελεί στοιχείο του φακέλλου το δε αντίγραφο θα παραμένει στο τμήμα αυτό.

5. Τέλος, σας πληροφορούμε ότι η διαπίστωση της συνδρομής της προϋπόθεσης υπαγωγής στην ανωτέρω ρύθμιση θα γίνεται με βάση σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Τελωνειακής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!