Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΚΥΑ 295530/5-10-2004 Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του κοινοτικού καθεστώτος ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου.

Αριθ. 295530

ΦΕΚ Β 1511/8-10-2004

Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του κοινοτικού καθεστώτος ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:
α) Του άρθρου 22 παρ. 3 του Ν. 992/1979 «Περί οργα-νώσεως των διοικητικών υπηρεσιών δια την εφαρμογή της Συνθήκης Προσχωρήσεως της Ελλάδος εις τας Ευ-ρωπαϊκάς Κοινότητας και ρυθμίσεως συναφών θεσμικών και οργανωτικών θεμάτων» (Α 280).
β) Του άρθρου 1 παρ. 1, 2 και 3 του Ν. 1338/1983 «Εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου» (Α 34), όπως τροποποιήθη-κε από το άρθρο 6 του Ν. 1440/1984 «Συμμετοχή της Ελλάδος στο κεφάλαιο, στα αποθεματικά και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακος και Χά-λυβος και του Οργανισμού Εφοδιασμού ΕΥΡΑΤΟΜ» (Α 70) και το άρθρο 65 του Ν. 1892/1990 «Για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (Α 101).
γ) Του άρθρου 29Α του Ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και κυβερνητικά όργανα» (Α 137), όπως το άρθρο 29Α προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 «Ρύθμιση του θεσμού των Επιμελητηρίων, τροποποίηση διατάξεων του Ν. 1712/1987 για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών οργανώσεων των εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών επαγ-γελματιών και άλλες διατάξεις» (Α 154) και τροποποιήθη-κε με την παρ. 2α του άρθρου 1 του Ν. 2469/1997 «Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών και άλλες διατάξεις» (Α 38).
δ) Των άρθρων 13 μέχρι και 29 του Ν.2637/1998 «Σύσταση Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων» (Α 200) όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με το άρθρο 4 του Ν.2732/1999 (Α 154).
ε) Του άρθρου 28 του Ν. 2520/1997 όπως τροποποιήθη-κε και ισχύει (Α 173).
στ) Του Καν (Ε.Κ.) 1663/1995 της Επιτροπής για την θέσπιση λεπτομερειών εφαρμογής του Καν (Ε.Κ.) 729/1970 του Συμβουλίου όσον αφορά την διαδικασία για την εκκαθάριση των λογαριασμών του Ε.Γ.Τ.Π.Ε. - Τμήμα Εγγυήσεων (L 158)
ζ) Των κανονισμών (Ε.Ο.Κ.) του Συμβουλίου 136/1966, 2261/1984, 2262/1984 και του Κανονισμού (Ε.Κ.) της Επιτροπής 2366/1998 όπως αυτοί ισχύουν.
η) Του άρθρου 8 του Καν (Ε.Κ.) 1258/1999 «Περί χρημα-τοδοτήσεως της κοινής γεωργικής πολιτικής».
θ) Της υπ’ αριθμ. 371380/2001 απόφασης του Υπουργού Γ εωργίας, «Κατάργηση της Γ ενικής Δ/νσης Διαχείρισης Αγορών Γεωργικών Προϊόντων Υπουργείου Γεωργίας» (Β 1102).
ι) Της υπ’ αριθμ. 379286/2001 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας «Έγκριση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως Οργανισμού Πληρωμών» (Β 1102).
ια) Της υπ’ αριθμ. 50637/2000 απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης Αποκέντρωσης - Γ εωρ-γίας «Έγκριση κανονισμού οργανωτικής Διάρθρωσης και Λειτουργίας των υπηρεσιών του Οργανισμού Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)» (Β 1104).
ιβ) Της υπ’ αριθμ. 389578/2000 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών - Γ εωργίας «Έγκριση κανονισμού διαδικασίας πληρωμών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. - Ν.Π.Ι.Δ. των ενισχύσεων που βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ)» (Β 1470).
ιγ) Της υπ’ αριθ. 227200/15.2.2002 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας «Αρμοδιότητες των Δ/νσεων του Υπουργείου Γεωργίας μετά την κατάργηση της ΓΕΔΙΔΑ-ΓΕΠ.» (Β 215) ιδ) Του άρθρου 29 του Ν. 3147/2003 (Α 135).

2. Την υπ’ αριθ. 63817/2.7.2004 γνώμη του ΟΠΕΚΕΠΕ

3. Την εισήγηση της Δ/νσης ΠΑΠ Δενδρ/κής

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1 

Σκοπός

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του καθεστώτος ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου, σε εκτέλεση των κανονισμών (Ε.Ο.Κ) του Συμβουλίου 136/1966, 2261/ 1984, 2262/1984 και του Κανονισμού (Ε.Κ) της Επιτροπής 2366/1998 όπως αυτοί ισχύουν.

Άρθρο 2

Δικαιούχοι ενίσχυσης - Τίτλοι ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης ελαιοκτημάτων

1. Δικαιούχοι ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου είναι οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ελαιώνες, ευρισκόμενους στην ελληνική επικράτεια και έχουν καταθέσει Δήλωση Καλλιέργειας στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών στον Ελαιοκομικό Τομέα (ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ), σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 22 έως 26 του καν(ΕΚ)2366/1998.

2. Εφ’ όσον οι ελαιοπαραγωγοί επικαλούνται κυριότητα επί των δηλουμένων ελαιοκτημάτων, τίτλοι ιδιοκτησίας θεωρούνται: το απόσπασμα του εθνικού κτηματολογίου, στις περιπτώσεις που αυτό εφαρμόζεται, ή πράξεις μετα-γεγραμμένες (συμβολαιογραφικό έγγραφο, δικαστική απόφαση, αποδοχή κληρονομιάς, κληρονομητήριο κ.λ.π.) οι οποίες συνοδεύονται από πιστοποιητικό μεταγραφής.
Εφ’ όσον οι ελαιοπαραγωγοί επικαλούνται εκμετάλλευση ελαιοκτήματος, τίτλος εκμετάλλευσης θεωρείται κάθε σύμβαση (μισθώσεως, επίμορτης αγροληψίας, χρησιδανείου, κ.λ.π.) η οποία είναι θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., εφ’ όσον τούτο απαιτείται από τις σχετικές διατάξεις και βάσει της οποίας αποδεικνύεται ότι εκμεταλλεύονται το ελαιόκτημα για τρία (3) τουλάχιστον έτη. Οι συμβάσεις σε κάθε περίπτωση συνοδεύονται από αντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας του φερομένου ως ιδιοκτήτη του ελαιοκτήματος.
Εν τούτοις σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφ’ όσον αποδεδειγμένα υπάρχει αντικειμενική δυσκολία για την απόκτηση τίτλου ιδιοκτησίας, μπορεί να γίνεται δεκτό αντί τίτλου, το πιστοποιητικό του Δημάρχου ή Προέδρου της κοινότητας ή ένορκη βεβαίωση, συνοδευόμενα από αντίγραφο του υποβληθέντος και θεωρημένου από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντύπου Ε9 ή όποιου άλλου ισχύει σε αντικατάστασή του και από πρακτικό επιτόπιου ελέγχου επιτροπής που συ στήνεται για τον σκοπό αυτό από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (Δ.Α. Α.) της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.).

Άρθρο 3

Υποβολή Δήλωσης Καλλιέργειας ΣΓΠ-ΕΤ

1 .Οι ελαιοκαλλιεργητές που έχουν μεταβολές σε σχέση με την υποβληθείσα ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ, υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Δ/νση Διαχείρισης Μητρώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 1η ως και την 30η Νοεμβρίου κάθε ελαιοκομικής περιόδου τροπο-ποιητική δήλωση καλλιέργειας σε ειδικό έντυπο.
Ελαιοπαραγωγός ο οποίος εκμεταλλεύεται ελαιοκτήματα που ευρίσκονται σε περισσότερους νομούς, υποβάλλει μια μόνο δήλωση καλλιέργειας και μια αίτηση ενίσχυσης και εφόσον πρόκειται για οργανωμένο ελαιοπαραγωγό συμμετέχει μόνο στην Οργάνωση Παραγωγών στην περιφέρεια της οποίας ευρίσκονται τα περισσότερα ελαιοκτήματα σε έκταση. Το αυτό ισχύει και για τους μεμονωμένους ελαιοπαραγωγούς.
Οι οργανωμένοι ελαιοπαραγωγοί που έχουν μεταβολές στα στοιχεία της Δ.Κ - ΣΓΠ -ΕΤ υποβάλουν στην Ο.Π. που ανήκουν την σχετική αίτηση μεταβολής ενώ οι μεμονωμένοι ελαιοπαραγωγοί υποβάλουν αυτήν στην οικεία Δ.Α.Α.
Η αίτηση αυτή συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά του άρθρου 2 παράγραφος 2. Εάν δεν υφίστανται μεταβολές στην Δ.Κ-ΣΓΠ-ΕΤ που έχει ήδη υποβληθεί, κατά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης, πρέπει να αναφέρεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή σε σχέση με την υποβληθείσα ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ.

2. Σε περίπτωση που, στα πλαίσια του ΣΓΠ-ΕΤ και μετά την ολοκλήρωση αυτού, ελαιοκαλλιεργητής υποβάλλει ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ για πρώτη φορά ή με επιπλέον ελαιόδενδρα, εκτός των τίτλων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2, μαζί με τη ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ, εφόσον πρόκειται για φυτεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την 1η Μαΐου 1998, πρέπει να προσκομίσει και τη σχετική άδεια φύτευσης, καθώς και τα στοιχεία του προηγούμενου ελαιοκαλλιεργητή.

3. Η αίτηση τροποποίησης της Δ.Κ.- ΣΓΠ - ΕΤ που ανα-φέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω των Ο.Π. ή των Δ.Α.Α. στη Δ/νση Διαχείρισης Μητρώων. Οι Ο.Π. και οι Δ.Α.Α. έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένη διεύθυνση του διαδικτύου όπου συμπληρώνουν αίτηση τροποποίησης της δήλωσης και την αποστέλλουν ηλεκτρονικά στη Δ/νση Διαχείρισης Μητρώων. Μετά από την υποβολή της ως άνω αίτησης ο παραγωγός ειδοποιείται από ανάδοχο εταιρεία, η οποία ορίζεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στην οποία δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, και συγχρόνως με την τεχνική υποστήριξη του αναδόχου εντοπίζει στο χαρτογραφικό υπόβαθρο όλα τα ελαιοτεμάχια που πρόκειται να τροποποιηθούν ή τα νέα τεμάχια, με σκοπό την εισαγωγή των μεταβολών της δήλωσης του, στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών στον Ελαιοκομικό Τομέα (ΣΓΠ-ΕΤ).
Στη συνέχεια ο ανάδοχος υποχρεούται να εκτυπώσει εις απλούν τη δήλωση του παραγωγού (μόνο το αλφαριθμητικό τμήμα) όπως ισχύει πριν τις τροποποιήσεις. Επί του σώματος της δήλωσης γίνονται οι ανάλογες μεταβολές με εγγραφοδιαγραφές των μεταβαλλόμενων στοιχείων το οποίο υπογράφεται από τον παραγωγό και κατατίθεται στο γραφείο του αναδόχου. Μετά την καταχώρηση των στοιχείων της τροποποιητικής δήλωσης στην Κεντρική Προσωρινή Βάση των Μητρώων (ΚΠΒΜ) ο ανάδοχος εκτυπώνει τη δήλωση του παραγωγού και του την παραδίδει. Η δήλωση πρέπει να φέρει τις υπογραφές του παραγωγού και του αναδόχου.
Σε περίπτωση που το συνεργείο συλλογής δηλώσεων δεν έχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης της δήλωσης, τα στοιχεία της δήλωσης καταχωρούνται εκ των υστέρων στην Κ.Π.Β.Μ και αποστέλλεται αντίγραφο της δήλωσης στον παραγωγό εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσήςτου.

4. Ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ έχουν δικαίωμα υποβολής, εντός των προθεσμιών που αναφέρονται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου. Οι εν λόγω ελαιοπαραγωγοί υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω των Ο.Π. ή των Δ.Α.Α. αίτηση Νέας Δήλωσης στο ΣΓΠ-ΕΤ η οποία απευθύνεται στη Δ/νση Διαχείρισης Μητρώων. Οι Ο.Π. και οι Δ.Α.Α. έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένη διεύθυνση του διαδικτύου όπου συμπληρώνουν την αίτηση της νέας δήλωσης και την αποστέλλουν ηλεκτρονικά στη Δ/νση Διαχείρισης Μητρώων. Μετά την υποβολή της ως άνω αίτησης ο παραγωγός ειδοποιείται από την ανάδοχο εταιρεία της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, για τη συμπλήρωση εις απλούν εντύπου υπεύθυνης δήλωσης ελαιοκαλλιέργειας από τον ανάδο-χο καθ’υπόδειξή του και δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, και συγχρόνως με την τεχνική υποστήριξη του αναδόχου εντοπίζει στο χαρτογραφικό υπόβαθρο όλα τα ελαιοτεμάχια που πρόκειται να δηλωθούν. Η δήλωση αυτή υπογράφεται από τον παραγωγό και κατατίθεται στο γραφείο του αναδόχου.
Μετά την καταχώρηση των στοιχείων της νέας δήλωσης στην Κεντρική Προσωρινή Βάση των Μητρώων (ΚΠΒΜ) ο ανάδοχος εκτυπώνει τη δήλωση του παραγωγού και του την παραδίδει. Η δήλωση πρέπει να φέρει τις υπογραφές του παραγωγού και του αναδόχου.
Σε περίπτωση που το συνεργείο συλλογής δηλώσεων δεν έχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης της δήλωσης, τα στοιχεία της δήλωσης καταχωρούνται εκ των υστέρων στην Κ.Π.Β.Μ και αποστέλλεται αντίγραφο της δήλωσης στον παραγωγό εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσής του.

5. Σε περίπτωση που με την υποβολή τροποποιητικής ή νέας ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ προκύψουν αλλαγές σε όμορα τεμάχια ελαιοκαλλιεργητών, ειδοποιούνται οι εμπλεκόμενοι ελαιοκαλλιεργητές για την διαπίστωση της ακρίβειας των δη-λωθέντων.
Η εξακρίβωση των δηλωθέντων διενεργείται λαμβάνο-ντας υπόψη το χαρτογραφικό υπόβαθρο.
Εφόσον με την χρήση του χαρτογραφικού υπόβαθρου δεν μπορεί να διαπιστωθεί η ακρίβεια των δηλωθέντων πραγματοποιείται επιτόπιος έλεγχος παρουσία όλων των εμπλεκόμενων ελαιοπαραγωγών. Στην περίπτωση αυτή συντάσεται σχετικό πρακτικό ελέγχου, που υπογράφεται από όλους τους εμπλεκόμενους ελαιοπαραγωγούς.
Εφόσον με τά αποτελέσματα των ως άνω ελέγχων δεν συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι ελαιοπαραγωγοί, για την επίλυση της διαφοράς ο ανάδοχος προωθεί το σχετικό φάκελο με όλα τα στοιχεία, στην αρμόδια Δ.Α.Α. Στην περίπτωση αυτή οι εμπλεκόμενοι προσκομίζουν τα δικαιο-λογητικά του άρθρου 2 παράγραφος 2. Μετά την επίλυση της διαφοράς η Δ.Α.Α. εκδίδει σχετική βεβαίωση προς τον ανάδοχο.
Με τη διαπίστωση της ακρίβειας των δηλωθέντων ως ανωτέρω τα αποτελέσματα αυτής καταχωρούνται στην Κ.Π.Β.Μ και αποστέλλονται εντός 10 ημερών αντίγραφα των ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ σε όλους τους εμπλεκόμενους ελαιοπαραγωγούς εφόσον προκύψουν μεταβολές στις δηλώσεις τους.

6. Για κάθε ελαιοτεμάχιο γίνεται καταμέτρηση των ελαιοδένδρων σύμφωνα με τα άρθρα 25 & 1 του Καν.(ΕΟΚ) 2366/1998. Η επιτρεπόμενη απόκλιση των δηλωθέντων ελαιοδένδρων σε επίπεδο τεμαχίου έχει ως εξής:

  • Στα ελαιοτεμάχια με αριθμό φωτοερμηνευθέντων ελαιοδένδρων από 1 ως 29 η επιτρεπόμενη απόκλιση ορίζεται στα ± 3 ελαιόδενδρα
  • Στα ελαιοτεμάχια με αριθμό φωτοερμηνευθέντων ελαιοδένδρων από 30 ως 119 η επιτρεπόμενη απόκλιση ορίζεται στα ± 6 ελαιόδενδρα
  • Στα ελαιοτεμάχια με αριθμό φωτοερμηνευθέντων ελαιοδένδρων μεγαλύτερο του 120 η επιτρεπόμενη απόκλιση ορίζεται στα ± 5% των ελαιοδένδρων, με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τα 25 ελαιόδενδρα.

Στην περίπτωση που ο αριθμός των δηλωθέντων ελαιοδένδρων για το ελαιοτεμάχιο, ευρίσκεται εντός των παραπάνω ορίων τότε ο αριθμός των δηλωθέντων ελαιοδένδρων, για το ελαιοτεμάχιο αυτό γίνεται αποδεκτός.
Στην περίπτωση που ο αριθμός των δηλωθέντων ελαιοδένδρων για το ελαιοτεμάχιο είναι εκτός των παραπάνω ορίων, τότε γίνεται αποδεκτός ο αριθμός των μετρηθέ-ντων ελαιοδένδρων.
Η δήλωση του παραγωγού χαρακτηρίζεται ασύμφωνη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 25 του Καν (ΕΚ) 2366/1998.
Σε περίπτωση ασύμφωνης δήλωσης σύμφωνα με τα προαναφερθέντα ο ανάδοχος ενημερώνει τον ελαιοπαραγωγό περί της ασυμφωνίας, είτε στο στάδιο της συμπλήρωσης της ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ είτε μεταγενέστερα, με συστημένη επιστολή εντός ευλόγου προθεσμίας, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους τρείς μήνες και τον καλεί:
α) για την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων εφόσον επιθυμεί την επανεξέταση της δήλωσής του και
β) για την τροποποίηση της αρχικής του δήλωσης εφό-σον αποδέχεται τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ελαιοδένδρων.
Αν και μετά την επανεξέταση της δήλωσης παραμένει η ασυμφωνία τότε ο ανάδοχος προβαίνει σε επιτόπιο έλεγχο παρουσία του ελαιοπαραγωγού με τη χρήση των απο-σπασμάτων του ορθοφωτοχάρτη. Τα πρακτικά του επιτόπιου ελέγχου υπογράφονται από τον ελαιοπαραγωγό και τον ανάδοχο.

7. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των παραγράφων 3,4,5 και 6, αναρτώνται στα γραφεία των Δήμων ή των Δημοτικών Διαμερισμάτων επί δεκαήμερο (10ήμε-ρο) με ευθύνη του αναδόχου, καταστάσεις με τα στοιχεία του ΣΓΠ-ΕΤ όπως έχουν προκύψει από την επεξεργασία των δηλώσεων στις οποίες επισημαίνονται οι ασύμφωνες δηλώσεις. Οι καταστάσεις ανάρτησης περιλαμβάνουν τα στοιχεία των παραγωγών που έχουν υποβάλει τροποποι-ητική ή νέα δήλωση καλλιέργειας στο ΣΓΠ-ΕΤ, καθώς και τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγών των οποίων οι δηλώσεις επηρεάζονται από τις ως άνω υποβολές. Οι καταστάσεις αυτές κοινοποιούνται στις οικείες ΔΑΑ.
Αντίγραφα των ορθοφωτοχαρτών, σε ψηφιακή ή αναλογική μορφή επί των οποίων θα εμφανίζονται τα ελαιοτεμάχια και τα ελαιόδενδρα τηρούνται στο Περιφερειακό Γ ραφείο Ενημέρωσης των Μητρώων των αναδόχων ή στις ΔΑΑ του κάθε Νομού στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

8. Οι διαφωνούντες με τα αναρτηθέντα στοιχεία, δύνα-νται να υποβάλλουν ένσταση στην οικεία Δ.Α.Α και να ζητήσουν την διόρθωση των στοιχείων των αναρτηθέντων καταστάσεων, προσκομίζοντας οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο κρίνουν απαραίτητο.
Οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των καταστάσεων της προηγούμενης παραγράφου.
Η Δ.Α.Α. μετά το πέρας της ως άνω προθεσμίας καταρτίζει πίνακα ενστάσεων τον οποίο αποστέλλει στον ανά-δοχο με συνημμένα αντίγραφα των ενστάσεων. Ο ανάδο-χος υποβάλλει αιτιολογημένη εισήγηση για αποδοχή ή μη των ενστάσεων στη Δ.Α.Α.

9. Η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων πραγματοποιείται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ως άνω εισήγησης, από τριμελή επιτροπή της οικείας Ν.Α., που συγκροτείται με απόφαση του Νομάρχη. Κατά τη διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων οφείλει να παραστεί και ένας εκπρόσωπος του αναδόχου για την παροχή διευκρινήσεων. Όπου απαιτείται, η επιτροπή προβαίνει σε επιτόπιο έλεγχο παρουσία του ελαιοπαραγωγού.
Η επιτροπή συντάσσει σχετικό πρακτικό, εντός 15 ημερών από την παραλαβή των εισηγήσεων, οι οποίες κοινοποιούνται στον ανάδοχο για την διόρθωση των στοιχείων του ΣΓΠ-ΕΤ. Η επιτροπή εισηγείται στον προϊστάμενο της οικείας ΔΑΑ την έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Άρθρο 4

Αίτηση ενίσχυσης

1. Η αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται από τους ελαιοκαλλιεργητές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του Καν.(Ε.Κ.) 2366/1998, όπως αυτός ισχύει και συνοδεύεται:
α) Από ένα (1) αντίγραφο των εκδιδομένων από το ελαιοτριβείο Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών -Δελτίων Ποσοτικής Παραλαβής -Δελτίων Αποστολής (Α.Π.Υ.-Δ.Π.Π-Δ.Α), οι οποίες πρέπει να φέρουν τις υπογραφές του υπευθύνου του ελαιοτριβείου και του ελαιοπαραγωγού ή άλλου νομίμως εξουσιοδοτημένου παραλήπτη.
β) Από τις ζυγοταινίες του ζυγιστικού μηχανήματος του ελαιοτριβείου, εφόσον αυτό υπόκειται στην υποχρέωση εγκατάστασής του, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται στις Α.Π.Υ.- Δ.Π.Π.-Δ.Α.
γ) Από το έγγραφο της εξουσιοδότησης σε περίπτωση άλλου παραλήπτη εκτός του ελαιοπαραγωγού.

2. Η από μέρους των ελαιοκαλλιεργητών μη τήρηση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο παρόν άρθρο και στα άρθρα 2 & 3 συνεπάγεται τον αποκλεισμό τους από το δικαίωμα της ενίσχυσης.

Άρθρο 5

Έλεγχος προορισμού ελαιολάδου και ελαιοπυρήνων -Αποθέματα

1. Ο έλεγχος του προορισμού του παραγόμενου ελαιολάδου και των ελαιοπυρήνων καθώς και των αποθεμάτων ελαιολάδου διενεργείται, κατά περίπτωση είτε μεμονωμένα από την Αυτοτελή Υπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Ενισχύσεων Ελαιολάδου (Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε.) του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε από τις άλλες υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και τις Δ.Α.Α είτε σε συνεργασία των Υπηρεσιών αυτών.

2. Οι παραλήπτες ελαιολάδου, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 6 της παρούσας, οι παραλήπτες ελαιοπυρήνων, οι βιομηχανίες επεξεργασίας ελαιοπυρήνων καθώς και οι επιχειρήσεις διακίνησης ελαιοπυρήνων και πυρηνε-λαίου υποχρεούνται να δέχονται κάθε έλεγχο στις εγκαταστάσεις τους και στους αποθηκευτικούς τους χώρους και να επιδεικνύουν στους εντεταλμένους φορείς ελέγχου τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση και στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ), βιβλία και στοιχεία.

3. Τα πυρηνελαιουργεία υποχρεούνται κάθε ημέρα να αποστέλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω ειδικής ιστοσελίδας (webpage) INTERNET, ή μέσω fax, τις Δηλώσεις Ημερήσιων Παραλαβών Ελαιοπυρήνα (ΔΗΠΕ), με τα στοιχεία των παραστατικών αποστολής και παραλαβής.

4. Τα πυρηνελαιουργεία υποχρεούνται να έχουν ηλεκτρονική πλάστιγγα ζύγισης και να παραλαμβάνουν τον ελαιοπυρήνα, αφού έχουν προηγουμένως ενημερώσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ δύο ημέρες ενω-ρίτερα από τις επικείμενες παραλαβές. Ωστόσο και μόνο για την ελαιοκομική περίοδο 2004/2005, όσα πυρηνελαι-ουργεία δεν διαθέτουν ηλεκτρονική πλάστιγγα ζύγισης θα πρέπει η σχετική πλάστιγγα να είναι τουλάχιστον ηλεγ-μένη από την αρμόδια Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Οι παραλαβές του ελαιοπυρήνα γίνονται παρουσία υπαλλήλων/ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ /ΑΥΜΕΕΕ καθώς και τρίτων μετά από σχετική εντολή η εξουσιοδότηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι ελέγχουν τα εισερχόμενα φορτία ελαιοπυρήνα καθώς και το περιεχόμενο των εξερχομένων οχημάτων.
Οι ποσότητες που παραλαμβάνονται χωρίς την παρουσία των προαναφερομένων ελεγκτών δεν γίνονται αποδεκτές. Για τις μη αποδεκτές ποσότητες ελαιοπυρήνα, επιβάλλεται στον υπεύθυνο του πυρηνελαιουργείου πρόστιμο 0,60 □ ανά κιλό ελαιοπυρήνα, με απόφαση του Γ ενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται μετά από εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ (Δ/ΝΣΗ ΔΗΛΙΖΩ/ΑΥΜΕ-ΕΕ), που διενήργησαν τον έλεγχο, προς τη Δ/νση ΠΑΠ-Δενδροκηπευτικής.

Άρθρο 6

Παραλήπτες ελαιολάδου και ελαιοπυρήνα

1. Ως βασικοί παραλήπτες ελαιολάδου, επιπλέον των ελαιοπαραγωγών, της παραγράφου 2 θεωρούνται:
α) Οι επιτηδευματίες οι οποίοι παραλαμβάνουν ελαιόλαδο από ελαιοτριβείο ή ελαιοπαραγωγό (έμποροι, επιχειρήσεις συσκευασίας ελαιολάδου, ραφιναρίες, ελαιοτριβεία κ.λ.π.)
β) Λοιποί παραλήπτες (άμεσοι καταναλωτές, παραλήπτες λόγω αμοιβής, κ.λ.π.), εφ’ όσον παραλαμβάνουν συνολική ποσότητα άνω των 200 κιλών ελαιολάδου. Γ ια την απόδειξη ανάληψης του ελαιολάδου, οι ως άνω παραλήπτες θέτουν στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών τα προ-βλεπόμενα από τον Κ.Β.Σ. στοιχεία.

2. Οι ελαιοπαραγωγοί που παράγουν ποσότητα ελαιο-λάδου πάνω από 200 κιλά, καταχωρούν σε ειδικό έντυπο τα αποθέματα ελαιολάδου και τον προορισμό του, ανά παραλήπτη. Η διάθεση του ελαιολάδου από τους ελαιοπαραγωγούς αποδεικνύεται με τα παραστατικά που προ-βλέπονται στον Κ.Β.Σ ανεξάρτητα αν είναι υπόχρεοι ή όχι στην έκδοσή τους.

3. Το αναφερόμενο στην παρ. 2 έντυπο συμπληρώνεται σε δύο (2) αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα παραμένει στον ελαιοπαραγωγό μέχρι το τέλος της επόμενης περιόδου εμπορίας και το δεύτερο υποβάλλεται εμπρόθεσμα, στην Ο.Π. σε περίπτωση οργανωμένου ή στην αρμόδια Δ.Α.Α. σε περίπτωση μεμονωμένου παραγωγού αντίστοιχα, συ-νοδευόμενο από αντίγραφα των καταχωρημένων σε αυτό παραστατικών. Η υποβολή αυτού αποδεικνύεται με την εγγραφή στο βιβλίο πρωτοκόλλου της Ο.Π. ή της Δ.Α.Α., για οργανωμένους ή μεμονωμένους ελαιοπαραγωγούς αντίστοιχα.

4. Κυριότεροι παραλήπτες πυρήνα είναι το πυρηνελαι-ουργείο, λοιποί επιτηδευματίες και ο ελαιοπαραγωγός.

Άρθρο 7

Επιτόπιοι έλεγχοι ελαιοπαραγωγών

1. Οι επιτόπιοι έλεγχοι για την επαλήθευση των ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ των ελαιοπαραγωγών διενεργούνται, από τις αρμόδιες κατά τόπους Δ.Α.Α, τη Δ/νση Διαχείρισης Μητρώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. και τις λοιπές υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Κατά τον επιτόπιο έλεγχο, για την επαλήθευση της ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ, υποχρεούται να παρευρίσκεται ο ελεγχόμενος ελαιοπαραγωγός ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του. Προς τούτο ειδοποιείται ατομικώς, εγγράφως και επί αποδείξει ή με τον πλέον πρόσφορο τρόπο από την Ο.Π., ο οργανωμένος ελαιοπαραγωγός και από τη Δ.Α.Α. ο μεμονωμένος ελαιοπαραγωγός, αφού ζητηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Η ειδοποίηση μπορεί να γίνει και απευθείας από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

2. Οι επιτόπιοι έλεγχοι αφορούν στην επαλήθευση της ακρίβειας των στοιχείων των ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ, των αιτήσεων τροποποίησής τους, καθώς και των νέων δηλώσεων.
Ειδικότερα κατά τον επιτόπιο έλεγχο εξετάζονται:
- τα γεωπονικά χαρακτηριστικά της ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ (είδος φύτευσης, μορφή καλλιέργειας, ποσοστό συγκαλλιέρ-γειας, ύπαρξη άρδευσης, προορισμός της ελαιοκαλλιέργειας, η επικρατούσα ποικιλία, το σύνολο των ελαιοδένδρων κάθε αγροτεμαχίου που είχαν φυτευθεί πριν την 1 η Μαίου 1998, το σύνολο των εκριζωθέντων / καμένων / κατεστραμμένων από την 1 η Μαίου 1998 και μετά, το σύνολο των ελαιοδένδρων αντικατάστασης / αναδιάρθρωσης, επιδοτούμενων και μη επιδοτούμενων)
- τα χαρτογραφικά χαρακτηριστικά της ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ (σωστός εντοπισμός και αποτύπωση της θέσης και των κωδικών των ελαιοτεμαχίων στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΣΓΠ-ΕΤ σε σύγκριση με τη βάση του αρχείου ορθοφωτο-χαρτών - ενοτήτων, για τη διαπίστωση διπλών ελαιοτεμαχίων και του σωστού προσδιορισμού των ορίων των ελαιοτεμαχίων στα πλαίσια των ενοτήτων του ΣΓΠ-ΕΤ, με τη μέτρηση της έκτασης κάθε ελαιοτεμαχίου).

3. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο για επαλήθευση της ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ, ο ελαιοπαραγωγός ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του υποχρεούται να επιδεικνύει στους διενεργούντες τον έλεγχο τα σχετικά παραστατικά παραγωγής και διάθεσης ελαιολάδου και το αναφερόμενο στην παραγρ. 2 του άρθρου 6, ειδικό έντυπο.

4. Σε περίπτωση που ο ελαιοπαραγωγός ή ο εκπρόσωπός του άνευ σπουδαίου λόγου δεν παραστεί κατά τον έλεγχο μετά από δύο κλήσεις, επιβάλλεται η κύρωση που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 16.
Προκειμένου ο ελαιοπαραγωγός να επανενταχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης, μετά την παρέλευση της κύρωσης, πρέπει με σχετική αίτηση που υποβάλει στην Ο.Π. ή στη Δ.Α.Α., να ζητήσει την επαλήθευση της ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ. Ο επιτόπιος έλεγχος στην περίπτωση αυτή διενεργείται από το φορέα που διενήργησε τον αρχικό.

5. Τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων που αφορούν στους ελαιοπαραγωγούς, διαβιβάζονται στις αρμόδιες Ο.Π. για την εφαρμογή εκ μέρους αυτών των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 15 του Καν. (ΕΚ) 2366/1998 και κοινοποιούνται: α) στον ΟΠΕΚΕΠΕ/Δ/ΝΣΗ ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ και στις Δ.Α.Α. για τον έλεγχο της εφαρμογής των κυρώσεων, καθώς και β) στην Δ/νση Διαχείρισης Μητρώων για τις απαραίτητες διορθώσεις των ΔΚ-ΣΓΠ-ΕΤ.

Άρθρο 8 

Υποχρεώσεις ελαιοτριβείων

1. Τα εγκεκριμένα ελαιοτριβεία υποχρεούνται:
α) Να τηρούν θεωρημένα αρμοδίως όπου απαιτείται, τα ακόλουθα τυποποιημένα λογιστικά βιβλία υλικών:
αα) Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών - Δελτία Ποσοτικής Παραλαβής - Δελτία Αποστολής (ΑΠΥ-ΔΠΠ-ΔΑ). Οι ΑΠΥ-ΔΠΠ-ΔΑ εκδίδονται αμέσως μετά την έκθλιψη εις τετρα-πλούν και συνυπογράφονται από τον ελαιοτριβέα και τον δικαιούχο ελαιοπαραγωγό ή άλλο νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Εκ των τεσσάρων (4) αντιτύπων ο ελαιοτριβέας παραδίδει στον ελαιοπαραγωγό δύο (2) αντίγραφα, ένα (1) αντίγραφο αποστέλλει στην Δ.Α.Α. και το στέλεχος παραμένει στο ελαιοτριβείο.
αβ) Δηλώσεις Μηνιαίας Κατάστασης Εργασιών Ελαιοτριβείου (Δ.Μ.Κ.Ε.Ε.) και Συμπληρωματικές Δηλώσεις Κατάστασης Εργασιών Ελαιοτριβείου (Σ.Δ.Κ.Ε.Ε.) οι οποίες υποβάλλονται στην ΑΥΜΕΕΕ με κοινοποίηση στην οικεία Δ.Α.Α.
αγ) Συγκεντρωτικές Καταστάσεις για το σύνολο των ελαιοπαραγωγών, με τις εκθλίψεις ελαιολάδου ανά ελαιοπαραγωγό, τις οποίες υποβάλλουν στις οικείες Δ.Α.Α. και στην ΑΥΜΕΕΕ εντός 15 ημερών από τη λήξη των εκθλίψεων, συνοδευόμενες από τα σχετικά αντίγραφα των Α.Π.Υ.-Δ.Π.Π.-Δ.Α.
Ι) Οι Δ.Μ.Κ.Ε.Ε. συμπληρώνονται, από τον 1ο μήνα πραγματοποίησης εκθλίψεων στο ελαιοτριβείο, έστω και αν αυτός είναι προηγούμενος του Νοεμβρίου και για κάθε μήνα της ελαιοκομικής περιόδου, που πραγματοποιούνται εκθλίψεις και υποβάλλονται το αργότερο μέχρι τη 10η κάθε μήνα, για τις δραστηριότητες του προηγούμενου.
ΙΙ) Οι Σ.Δ.Κ.Ε.Ε. συμπληρώνονται για όλους τους υπόλοιπους μήνες της ελαιοκομικής περιόδου που δεν πραγ-ματοποιήθηκαν εκθλίψεις και υποβάλλονται το αργότερο μέχρι τη 10η Νοεμβρίου της επόμενης ελαιοκομικής περιόδου.
ΙΙΙ) Στη Δ.Μ.Κ.Ε.Ε. Νοεμβρίου κάθε περιόδου δηλώνονται τα αποθέματα που το ελαιοτριβείο είχε στην κατοχή του την 1η Νοεμβρίου, σε περίπτωση δε μη λειτουργίας του τα αποθέματα δηλώνονται με τη Σ.Δ.Κ.Ε.Ε. της προηγούμενης περιόδου.
β) Να εκδίδουν ζυγοταινίες εις διπλούν όσα εξ’ αυτών υπόκεινται στην υποχρέωση της εγκατάστασης αυτόματου συστήματος ζύγισης του ελαιοκάρπου. Το στέλεχος της ζυγοταινίας αυτής παραμένει στο ελαιοτριβείο και επισυνάπτεται στο στέλεχος των αντίστοιχων ΑΠΥ-ΔΠΠ-ΔΑ.
γ) Να εκδίδουν και να αποστέλλουν ημερήσια δήλωση των εργασιών τους εφόσον υπόκεινται στο σύστημα συμπληρωματικών ελέγχων, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 7 του παρόντος.
δ) Να εκδίδουν ημερήσιο προγραμματισμό εκθλίψεων στην περίπτωση όπου τα ελαιοτριβεία λειτουργούν μετά την 15η Μαρτίου και στις περιοχές που θα καθοριστούν από την ΑΥΜ ΕΕΕ για την ελαιοκομική περίοδο 2004/2005.

2. Στην υποχρέωση εγκατάστασης αυτόματου συστήματος ζύγισης του ελαιοκάρπου, υπόκεινται τα ελαιοτριβεία τα οποία παρήγαγαν άνω των 20 τόνων ελαιολάδου την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.
Προκειμένου να κριθεί εάν ένα ελαιοτριβείο υποχρεού-ται να εγκαταστήσει αυτόματο σύστημα ζύγισης του ελαιοκάρπου, στη περίπτωση που κατά την προηγούμενη της εγκατάστασης περίοδο δεν είχε λειτουργήσει, λαμβάνε-ται υπόψη η τελευταία, πριν την παύση, περίοδος λειτουργίας του.

3. Τα εγκεκριμένα ελαιοτριβεία υποχρεούνται να γνωστοποιούν εγγράφως στην Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. την ημερομηνία έναρξης των εργασιών τους για κάθε ελαιοκομική περίοδο. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται η προβλεπόμενη στην παράγραφο 10 του άρθρου 16 κύρωση.

4. Τα ελαιοτριβεία πριν την έναρξη των εκθλίψεων πα-ραλαμβάνουν από τις Δ.Α.Α. θεωρημένες Δ.Μ.Κ.Ε.Ε. και
Σ.Δ.Κ.Ε.Ε. για κάθε ελαιοκομική περίοδο. Σε περίπτωση μηχανογραφικής τήρησής τους τα ελαιοτριβεία υποχρε-ούνται να ενημερώνουν την αρμόδια Δ.Α.Α. με έγγραφη δήλωσή τους, πριν την έναρξη των εκθλίψεων της περιόδου ότι, κατά τη λειτουργία της συγκεκριμένης περιόδου, θα τηρήσουν μηχανογραφικά τις Δ.Μ.Κ.Ε.Ε. και Σ.Δ.Κ.Ε.Ε., καθώς και ότι θα τις διαβιβάζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες με την προβλεπόμενη μορφή.

5. Τα προβλεπόμενα στο παρόν άρθρο, παρ. 1. τυποποιημένα λογιστικά στοιχεία πρέπει να ευρίσκονται στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου και να τίθενται στην άμεση διάθεση κάθε ελέγχου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

6. Ο ανεκχύλιστος ελαιοπυρήνας που παράγεται στο ελαιοτριβείο εφόσον προορίζεται για χρήση εκτός πυρη-νελαιουργείου, καταστροφή ή αποθήκευση δεν λαμβάνε-ται υπόψη κατά τον έλεγχο του ελαιοτριβείου εάν δεν συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) δεν επιδει-χθεί από τον εκπρόσωπο του ελαιοτριβείου ειδική άδεια με την οποία καθορίζεται ο τρόπος διάθεσής του και η οποία εκδίδεται με απόφαση του αρμόδιου Νομάρχη μετά από εισήγηση της οικείας Δ.Α.Α. και β) η απομάκρυνση του ελαιοπυρήνα δεν έχει πραγματοποιηθεί παρουσία των ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ/ ΑΥΜΕΕΕ. Για την έκδοση της ως άνω άδειας οι ενδιαφερόμενοι ελαιοτριβείς ή ελαιοπαραγωγοί υποβάλλουν σχετική αίτηση στην οικεία Δ.Α.Α., με κοινοποίηση αυτής στην Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. Για την απομάκρυνση του ελαιοπυρήνα από το ελαιοτριβείο απαιτείται έγγραφη ενημέρωση (με fax) της ΑΥΜΕΕΕ δύο εργάσιμες ημέρες τουλάχιστον, πριν την παραλαβή αυτού, για την πραγματοποίηση σχετικού ελέγχου.

7. Τα ελαιοτριβεία που υπόκεινται, σύμφωνα με το άρθρο 8 στοιχείο δ) του Καν. (Ε.Κ.) 2366/1998, όπως αυτός ισχύει, καθώς και όσα βάσει κριτηρίων επικινδυνότητας ενταχθούν από την Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε., σε ένα σύστημα συμπληρωματικών ελέγχων, υποχρεούνται να αποστέλλουν, στην Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε., μέχρι τις 24.00 της ιδίας ημέρας, τα στοιχεία εκθλίψεων ελαιοκάρπου που πραγματοποίησαν, τις παραχθείσες ποσότητες ελαιολάδου και ελαιοπυρήνα, τα υπάρχοντα αποθέματα ελαιολάδου και ελαιοπυρήνα, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και τις πωλήσεις ελαιολάδου και ελαιοπυρήνα, καθώς και το πότε πρόκειται να απομακρύνουν τον πυρήνα όπως ορίζεται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου. Τα στοιχεία αυτά αποστέλλονται σε κατάσταση, στην οποία αναγράφονται κατά κατηγορία οι ποσότητες και οι αντίστοιχοι αριθμοί των παραστατικών.

8.Τα ελαιοτριβεία τα οποία τηρούν μηχανογραφημένη λογιστική αποθήκης υποχρεούνται να θέτουν στη διάθεση της οικείας Δ.Α.Α., στις υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. & Δ/ΝΣΗ ΔΗ.Λ.ΙΖΩ.) και των Ο.Π., εφόσον τους ζητηθεί το αρχείο τους σε μαγνητικό μέσο και σε μορφή που τους υποδεικνύεται από τη Δ/νση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

9.Προκειμένου να θεωρηθεί ότι ένα ελαιοτριβείο τηρεί μηχανογραφημένη λογιστική αποθήκης (Α.Π.Υ.- Δ.Π.Π.-Δ.Α., Δ.Μ.Κ.Ε.Ε. & Σ.Δ.Κ.Ε.Ε, κλπ), πρέπει η ενημέρωσή της να γίνεται αυτόματα με τη μηχανογραφημένη έκδοση των Α.Π.Υ.-Δ.Π.Π.- Δ.Α. και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις περί τήρησης μηχανογραφημένων βιβλίων και στοιχείων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.).

10. Τα αναγνωρισμένα ελαιοτριβεία γνωστοποιούν εγ-γράφως στο αρμόδιο περιφερειακό γραφείο της Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε.: α)για κάθε ημέρα λειτουργίας τους και μέχρι τις 24:00, τον αριθμό του πρώτου και του τελευταίου εκδοθέντος ΑΠΥ-ΔΠΠ-ΔΑ, την ελαιοποιηθείσα ποσότητα ελαιοκάρπου, την παραχθείσα ποσότητα ελαιολάδου καθώς και την εκτίμηση του παραχθέντος ελαιοπυρήνα για τις εκθλίψεις της εν λόγω ημέρας και β) την πρόθεσή τους να διαθέσουν ελαιοπυρήνα, δύο μέρες τουλάχιστον πριν τη διάθεσή του, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στα ενδια-φερόμενα πυρηνελαιουργεία εφόσον πρόκειται να παραδώσουν σ’ αυτά.

11. Τα ελαιοτριβεία υποχρεούνται να δέχονται και να διευκολύνουν τους προγραμματισμένους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, οι οποίοι διενεργούνται από την αρχή κάθε ελαιοκομικής περιόδου και να παρέχουν όλα τα ζητούμενα στοιχεία, προκειμένου οι δηλούμενες ποσότητες ελαιολάδου να γίνουν δεκτές στο καθεστώς ενίσχυσης.

12. Οι αιτήσεις θεραπείας κατά αποφάσεων με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις σε ελαιοτριβεία για παραβάσεις του καθεστώτος ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιο-λάδου, υποβάλλονται εντός προθεσμίας 30 ημερών από της κοινοποίησης της απόφασης.
Κατά των ως άνω αποφάσεων επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο αίτησης θεραπείας εκ μέρους των ενδιαφερομένων. Οι αποφάσεις που εκδίδονται μετά την εξέταση της εν λόγω αίτησης θεραπείας, είναι οριστικές και αμε-τάκλητες και προσβάλλονται μόνο ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.
Η υποβολή αίτησης θεραπείας δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλομένης απόφασης.

Άρθρο 9

Έλεγχος ποιότητας ελαιολάδου στα ελαιοτριβεία -Δειγματοληψία

Η δειγματοληψία στα ελαιοτριβεία διενεργείται από την Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το οποίο εν συνεχεία με εντολή του προϊσταμένου της Δ/νσης ΠΑΠ Δενδρ/κής αποστέλλει τα ληφθέντα δείγματα για ανάλυση στο Γ ενικό Χημείο του Κράτους (Γ.Χ.Κ.). Η ανάλυση διενεργείται για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τα αποτελέσματα αυτής αποστέλλονται από το Γ.Χ. Κ. στην ως άνω Δ/νση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία εν συνεχεία τα διαβιβάζει στην Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε., για τις δικές της ενέργειες.

Άρθρο 10

Επιτροπές καθορισμού των Ομοιογενών Ελαιοκομικών Ζωνών (ΟΕΖ) και των αποδόσεών τους

1. Με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Α.Α. της οικείας Ν.Α. συστήνεται πενταμελής επιτροπή η οποία συγκροτείται από: α) Τον Προϊστάμενο του Τμήματος Παρέμβασης και Εισοδηματικών Ενισχύσεων (Π.Ε.Ε.) της Δ.Α.Α. ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή το νόμιμο αναπληρωτή αυτού στα κύρια καθήκοντά του. β) Ένα γεωπόνο της Δ.Α.Α. γ)Έναν εκπρόσωπο της Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. δ) Έναν εκπρόσωπο της αντίστοιχης οργάνωσης παραγωγών και εάν δεν υπάρχει στην περιοχή Ο.Π. από δεύτερο γεωπόνο της Δ.Α.Α. ε) Έναν εκπρόσωπο της Ε.Ο.Π.
Τα μέλη της επιτροπής με τους αναπληρωτές τους ορίζονται από τους φορείς στους οποίους αυτά ανήκουν. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση μη ορισμού εκπροσώπου της Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. μπορεί να ορίζεται ως αναπληρωτής του, έτερος γεωπόνος της Δ.Α.Α.

2. Έργο της επιτροπής είναι η υποβολή εισήγησης μέχρι την 15η Απριλίου κάθε ελαιοκομικής περιόδου προς τη Δ/νση ΠΑΠ-Δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με κοινοποίηση στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.- Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. σχετικά με τα στοιχεία των ΟΕΖ η τελική έγκριση των οποίων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μπο-ρεί να προσφεύγει σε άλλες πηγές πληροφόρησης και να αναθέτει, κατά περίπτωση, την εκπόνηση μελετών ή τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με την παραγωγή ελαιολά-δου.

Άρθρο 11

Καθορισμός αποδεκτών προς ενίσχυση ποσοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθορίζονται για κάθε ελαιοκομική περίοδο τα κριτήρια των αποδεκτών προς ενίσχυση ποσοτήτων ελαιολάδου αφού ληφθούν υπόψη:
α) οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 16 του Καν. (ΕΚ)2366/1998,
β) τα σχετικά στοιχεία που συγκεντρώνει η Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. από τις Δ.Μ.Κ.Ε.Ε.Ε., τις εκτιμήσεις των Ο.Ε.Ζ. και τους ελέγχους των Δ.Α.Α., και των υπηρεσιών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. & Δ/ΝΣΗ ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ.),
γ) τα στοιχεία των αιτήσεων ενίσχυσης και
δ) τα κατά περίπτωση στοιχεία του ελαιοκομικού μητρώου.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μπο-ρεί να προσφεύγει σε άλλες πηγές πληροφόρησης και να αναθέτει, κατά περίπτωση, την εκπόνηση μελετών ή τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με την παραγωγή ελαιολά-δου.

2. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθορίζεται η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων που τυχόν θα υποβληθούν από παραγωγούς των οποίων η παραγωγή υπερβαίνει την προκύπτουσα από την εφαρμογή των κριτηρίων ποσότητα. Στα πλαίσια εξέτασης των ενστάσεων διενεργείται διοικητικός και εάν κριθεί αναγκαίο, και επιτόπιος έλεγχος.
Για τον καθορισμό των αποδεκτών προς ενίσχυση ποσοτήτων ελαιολάδου, λαμβάνονται υπόψη και τα αποτελέσματα των σχετικών επιτόπιων ελέγχων που έχουν ήδη διενεργηθεί και αφορούν τόσο στους εν λόγω παραγωγούς όσο και στους παραλήπτες ελαιολάδου και ελαιοπυρήνων που είχαν συναλλαγή με τους παραγωγούς αυτούς.

3. Σε περίπτωση ένστασης εάν κριθεί αναγκαίος ο επιτόπιος έλεγχος, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέ-πεται στο άρθρο 7.

Άρθρο 12

Υποχρεώσεις Ο.Π. Ελαιολάδου - Ε.Ο.Π.

Α. Υποχρεώσεις (ΟΠ)

1.Οι Ο.Π. μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, συντάσσουν δύο καταστάσεις, μία με τους ελαιοπαραγωγούς που υπέβαλαν εμπρόθεσμα αίτηση ενίσχυσης για τη σχετική περίοδο και μια για όσους υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης καθυστερημένα, εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 12 του Καν. (ΕΚ)2366/1998. Οι καταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν τα στοιχεία αίτησης ενίσχυσης και της δήλωσης καλλιέργειας του ελαιοκαλλιεργητή στα πλαίσια του ΣΓΠ-ΕΤ.
Αντίγραφο των ως άνω καταστάσεων αναρτάται στη Νομαρχία, στο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα και στην Ο.Π, επί δέκα (10) ημέρες στην περίπτωση εμπρόθεσμων αιτήσεων ενίσχυσης και επί πέντε (5) ημέρες στην περίπτωση των αιτήσεων ενίσχυσης που έχουν υποβληθεί καθυστερημένα.
Σκοπός της σύνταξης και ανάρτησης των ως άνω καταστάσεων είναι ο εκ μέρους των ελαιοπαραγωγών έλεγχος των αναγραφόμενων σ’ αυτές στοιχείων παραγωγής και σε περίπτωση παραλείψεων ή λαθών, η διόρθωσή τους από την Ο.Π.
Μετά τη παρέλευση των προαναφερθεισών προθεσμιών ανάρτησης, η Ο.Π. προβαίνει στη διόρθωση των καταστάσεων στις περιπτώσεις που εντοπιστούν λάθη.
Μετά τον έλεγχο των στοιχείων, οι Ο.Π. αφού λάβουν υπόψη και τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ που της αποστέλλονται σύμφωνα με την παράγραφο Γ περίπτωση γ) εδάφιο β) του άρθρου 13, συντάσσουν τις καταστάσεις πληρωμής αφού προηγουμένως προβούν:
- στην ταυτοποίηση των στοιχείων των παραγωγών
- στην σωστή καταχώρηση των ΟΕΖ
- στην ορθή εφαρμογή των κριτηρίων συμβατότητας
- στην καταχώρηση των αποτελεσμάτων των επιτόπιων ελέγχων και στην επιβολή όπου απαιτείται των προβλε-πομένων από την κοινοτική νομοθεσία κυρώσεων.
-στον συμψηφισμό των τυχόν αχρεωστήτως καταβλη-θέντων ποσών προηγούμενων περιόδων με την δικαιούμενη ενίσχυση.

2. Οι ΟΠ υποχρεούνται:

  • Να τηρούν ξεχωριστή λογιστική για τις δραστηριότητες διαχείρισης της ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολά-δου.
  • Να μεριμνούν για την παραλαβή της αίτησης δήλωσης καλλιέργειας καθώς και της αίτησης ενίσχυσης κάθε ελαιοπαραγωγού στα πλαίσια του ΣΓΠ-ΕΤ σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 3, εφόσον αυτός δεν έχει υποβάλλει αντίστοιχα και σε άλλη οργάνωση παραγωγών ή σε Δ.Α.Α.
  • Να καταθέτουν τις αιτήσεις ενίσχυσης των ελαιοκαλλιεργητών μελών τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 17 και 20 του Καν. (ΕΚ) 2366/1998, όπως αυτός ισχύει.

Για τον σκοπό αυτό, μεριμνούν ώστε οι ελαιοκαλλιεργητές να υποβάλλουν τις αιτήσεις ενίσχυσης ελαιολάδου μέχρι την 10η του επομένου μήνα απ’ αυτόν κατά τον οποίο καθένας ολοκλήρωσε τις εκθλίψεις του ελαιοκάρ-που του.

  • Να εισάγουν στο μηχανογραφικό τους σύστημα τα στοιχεία των εν ισχύ εντύπων, της χαρτογραφικής αναφοράς του ελαιοκομικού μητρώου και να τηρούν σε κάθε περίπτωση, την κωδικοποίηση που υποδεικνύεται από τη Δ/νση Πληροφορικής και τη Δ/νση Διαχείρισης Μητρώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (κωδικοί αριθμοί δήμων και κοινοτήτων, παραγωγών, ελαιοτριβείων, οργανώσεων, κ.λ.π.),
  •  Να τηρούν σε ενιαία μαγνητικά μέσα, τα σχετικά με την ενίσχυση στην παραγωγή ελαιολάδου αρχεία και να τα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά με τον τρόπο και την μορφή που τους υποδεικνύεται από τη Δ/νση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στην οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και στις υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε & Δ/νση ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ.) ως ακολούθως:

α) πριν την 1 η Ιανουαρίου κάθε ελαιοκομικής περιόδου -το μητρώο μελών των ελαιοπαραγωγών β) πριν από την 10η κάθε μήνα και για τον προηγούμενο μήνα:
- τα αρχεία των αιτήσεων ενίσχυσης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς
- τα αρχεία των Α.Π.Υ.- Δ.Π.Π.- Δ.Α. και των βεβαιώσεων παράδοσης ελαιοκάρπου ανά αίτηση παραγωγού που έχουν κατατεθεί κατά τον προηγούμενο μήνα.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αρχείων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. - Δ/νση ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ. που αφορούν στις αιτήσεις ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που υποβλήθηκαν μέχρι την 30η Ιουνίου είναι η 31η Ιουλίου, για δε τα αρχεία που αφορούν στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί καθυστερημένα είναι η 14η Αυγούστου.
Διορθώσεις επί των αρχείων που αφορούν στις αιτήσεις ενίσχυσης που υποβλήθηκαν μέχρι την 30η Ιουνίου θα γίνονται αποδεκτές έως την 15η Αυγούστου και επί των αρχείων που αφορούν στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί καθυστερημένα έως την 30η Αυγούστου.
γ) πριν την 31η Δεκεμβρίου κάθε ελαιοκομικής περιόδου:
- τα αρχεία των δηλώσεων αποθεμάτων-προορισμού ανά ελαιοπαραγωγό με καταχώρηση της συνολικής ποσότητας ελαιολάδου που διατέθηκε και της ποσότητας που έχει απομείνει ως απόθεμα στα χέρια των ελαιοπαραγωγών
- ονομαστική κατάσταση των ελαιοπαραγωγών των οποίων η παραγωγή είναι άνω των διακοσίων (200) κιλών ελαιολάδου και δεν δήλωσαν, μέχρι την 30η Νοεμβρίου, τα αποθέματα, που αναφέρονται στο προβλεπόμενο στο άρθρο 5 ειδικό έντυπο αποθεμάτων και προορισμού (έντυπο 70 & 71).
Σε περίπτωση μη τήρησης των ως άνω υποχρεώσεων επιβάλλεται με απόφαση του Γ εν. Γ ραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η κύρωση που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 16.

Β. Υποχρεώσεις ΕΟΠ Οι ΕΟΠ:

1. Δύνανται να διενεργούν:
α) επιτόπιους ελέγχους εντός του προβλεπομένου από την παρ. 2 του άρθρου 19 του Καν. (ΕΚ) 2366/1998 ελάχιστου ποσοστού 5% όταν προκύπτουν αμφιβολίες ως προς τα στοιχεία παραγωγής. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αποστέλλονται στην οικεία ΔΑΑ και κοινοποιούνται στην Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. και στη Δ/νση Διαχείρισης Μητρώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
β) διοικητικούς ελέγχους σε ποσοστό 5% τουλάχιστον επί των υποβληθεισών αιτήσεων ενίσχυσης και των συνημμένων δικαιολογητικών.

2. Μεριμνούν για την κατάθεση των αιτήσεων ενίσχυσης των ελαιοκαλλιεργητών εκ μέρους των Ο.Π μελών τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 17 και 20 του Καν. (ΕΚ) 2366/1998, όπως αυτός ισχύει.

3.Υποχρεούνται:
- να εισάγουν στο μηχανογραφικό τους σύστημα τα στοιχεία των εν ισχύ εντύπων, της χαρτογραφικής αναφοράς του ελαιοκομικού μητρώου και να τηρούν σε κάθε περίπτωση, την κωδικοποίηση που υποδεικνύεται από τη Δ/νση Πληροφορικής και τη Δ/νση Διαχείρισης Μητρώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (κωδικοί αριθμοί δήμων και κοινοτήτων, παραγωγών, ελαιοτριβείων, οργανώσεων, κ.λ.π.),
- να τηρούν σε ενιαία μαγνητικά μέσα, τα σχετικά με την ενίσχυση στην παραγωγή ελαιολάδου αρχεία και να τα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά με τον τρόπο και την μορφή που τους υποδεικνύεται από τη Δ/νση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στην αρμόδια Δ.Α.Α. και στις υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε & Δ/νση ΔΗΛΙΖΩ):
Σε περίπτωση μη τήρησης των ως άνω υποχρεώσεων, με απόφαση του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επιβάλλεται η κύρωση που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 16.
- Να συμμετέχουν στις επιτροπές καθορισμού των Ομοιογενών Ελαιοκομικών Ζωνών (ΟΕΖ) και των αποδό-σεών τους.
- Να συντονίζουν τις δραστηριότητες των Ο.Π.μελών τους σε όλα τα θέματα σχετικά με το έργο της ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου, να εποπτεύουν αυτές για την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας και να εξακριβώνουν τον τρόπο με τον οποίο έχουν πραγματοποιηθεί οι έλεγχοι σχετικά με:
- την ταυτοποίηση των στοιχείων των παραγωγών
- την σωστή καταχώρηση των Ο.Ε.Ζ.
- την ορθή εφαρμογή των κριτηρίων συμβατότητας
- τη σωστή καταχώρηση αποτελεσμάτων των επιτόπιων ελέγχων και την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων
- τον συμψηφισμό αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών προηγούμενων περιόδων με την δικαιούμενη ενίσχυση.
- Να διαβιβάζουν στις οικείες ΔΑΑ :
- ενιαίες αιτήσεις προκαταβολής/εκκαθάρισης ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου (έντυπο 68)
- μηχανογραφημένες αναλυτικές -συγκεντρωτικές καταστάσεις πληρωμής
- φύλλα ελέγχου (check list)
- καταστάσεις ελαιοπαραγωγών μελών και ελεγχθεισών αιτήσεων (έντυπο 66)
- Να αποστέλλουν στην ΑΤΕ τα στοιχεία των δικαιούχων οργανωμένων ελαιοπαραγωγών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και δίνουν εντολή στην ΑΤΕ να πιστώσει τους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ελαιοπαραγωγών στο ακέραιο (100%) με το δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης ανά παραγωγό.
Μετά την ενημέρωση από την ΑΤΕ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 14 για τις μη πιστώσεις λογαριασμών δικαιούχων, να προβαίνουν στη διόρθωση των τυχόν διαπιστού-μενων από την ΑΤΕ λαθών ώστε να πιστωθούν και οι λογαριασμοί αυτών.

Άρθρο 13

Αρμοδιότητες εμπλεκομένων υπηρεσιών Α. Διεύθυνση Διαχείρισης Μητρώων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Η ως άνω Δ/νση διενεργεί δευτεροβάθμιους διοικητικούς ή/και επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους επί των ελέγχων των οικείων Δ.Α.Α., για την εξακρίβωση των στοιχείων των δηλώσεων καλλιέργειας της Ετήσιας Οριστικής Βάσης του ΣΓΠ-ΕΤ και τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης του ΣΓΠ-ΕΤ. Οι έλεγχοι αυτοί είναι προσαρμοσμένοι στα δεδομένα και στις προδιαγραφές του ΣΓΠ-ΕΤ.
Η Δ/νση αυτή συνεργάζεται με την Δ/νση ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ. του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και της παρέχει την δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία της Ετήσιας Οριστικής Βάσης του ΣΓΠ-ΕΤ τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την καταβολή της ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου.

Β. Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (Δ.Α.Α.)

Οι ΔΑΑ:
α) Διενεργούν τους προβλεπόμενους, από τον Καν (Ε.Κ.) 2366/1998 (άρθρα 28, 29), επιτόπιους ελέγχους των Δ.Κ.- ΣΓΠ-ΕΤ των ελαιοπαραγωγών (άρθρα 7 και 11 της παρούσας) σε ποσοστό 3% επ’ αυτών για την περίοδο 2003/2004 και σε 1% για την περίοδο 2004/2005, τους ελέγχους επί των αιτήσεων ενίσχυσης, τους λοιπούς ελέγχους που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση και ορίζουν την ποσότητα ελαιολάδου που δικαιούται ενίσχυσης.
Η εξαγωγή του δείγματος για τον επιτόπιο έλεγχο πραγματοποιείται από τον Ο. Π. Ε. Κ. Ε. Π. Ε. σε συνεργασία με τη Δ/νση Διαχείρισης Μητρώων και διαβιβάζεται στις οικείες Δ.Α.Α. για τις περαιτέρω ενέργειες. Ωστόσο για την ελαιοκομική περίοδο 2003/2004 αν οι Δ.Α.Α. έχουν προχωρήσει στην εξαγωγή του δείγματος συνεχίζουν τον επιτόπιο έλεγχο με το συγκεκριμένο δείγμα. Η εξαγωγή του δείγματος του επιτοπίου ελέγχου των Δ. Κ. του ΣΓΠ-ΕΤ γίνεται με τη μέθοδο της ανάλυσης κινδύνου.
β) Συντάσσουν, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης των μεμονωμένων, δύο καταστάσεις, μία με τους ελαιοπαραγωγούς που υπέβαλαν εμπρόθεσμα αίτηση ενίσχυσης για τη σχετική περίοδο και μια για όσους υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης καθυστερημένα, εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται στην παρ. 3, του άρθρου 12 του Καν. (ΕΚ)2366/1998. Οι καταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν τα στοιχεία αίτησης ενίσχυσης και της Δ.Κ. του ΣΓΠ-ΕΤ του ελαιοκαλλιεργητή.. Αντίγραφο των ως άνω καταστάσεων αναρτάται στη Νομαρχία, στο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα, επί δέκα (10) ημέρες στην περίπτωση των εμπρόθεσμων αιτήσεων ενίσχυσης και επί πέντε (5) ημέρες στην περίπτωση των αιτήσεων ενίσχυσης που έχουν υποβληθεί καθυστερημένα.
Σκοπός της σύνταξης και ανάρτησης των ως άνω καταστάσεων είναι ο εκ μέρους των ελαιοπαραγωγών έλεγχος των αναγραφόμενων σ’ αυτές στοιχείων παραγωγής και σε περίπτωση παραλείψεων ή λαθών, η διόρθωσή τους από τις Δ.Α.Α..
Μετά τη παρέλευση των προαναφερθεισών προθεσμιών ανάρτησης, οι Δ.Α.Α., στις περιπτώσεις που εντοπιστούν λάθη προβαίνουν στη διόρθωση των σχετικών καταστάσεων.
γ) Ελέγχουν τη λογιστική αποθήκης των εγκεκριμένων ελαιοτριβείων (α.Π.Υ. - Δ.Π.Π. - Δ.Α, Δ.Μ.Κ.Ε.Ε., Σ.Δ.Κ.Ε.Ε. κλπ), τις δραστηριότητες και τη λειτουργία των Ο.Π., καθώς και των αιτούντων ενίσχυση ελαιοπαραγωγών.
δ) Ελέγχουν, εάν κριθεί αναγκαίο, τον προορισμό του παραγόμενου ελαιολάδου και των ελαιοπυρήνων.
ε) Παραδίδουν τις Δ.Μ.Κ.Ε.Ε. και Σ.Δ.Κ.Ε.Ε. στα ελαιοτριβεία και τηρούν αρχείο παραλαβής τους καθώς και αρχείο λειτουργούντων ελαιοτριβείων, όπως αναφέρεται στο σημείο ζ. Γ ια τα ελαιοτριβεία που τηρούν μηχανογραφικά τις Δ.Μ.Κ.Ε.Ε., Σ.Δ.Κ.Ε.Ε., οι Δ.Α.Α. τηρούν αρχείο αυτών και ενημερώνουν την Α.Υ.Μ.Ε. Ε.Ε.
στ) Παρακολουθούν και ελέγχουν την έγκαιρη υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων των ελαιοτριβείων ανά ελαιοπαραγωγό, και ελέγχουν τα στοιχεία τους για τον καθορισμό της αποδεκτής προς ενίσχυση ποσότητας ελαιολάδου. Διαβιβάζουν στην Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. τις περιπτώσεις των ελαιοτριβείων που δεν έχουν αποστείλει τις καταστάσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 8.
ζ) Παρακολουθούν τη λειτουργία των ελαιοτριβείων και ενημερώνουν την ΑΥΜΕΕΕ για την έναρξη και τη λήξη των εργασιών τους. Συμπληρώνουν και διαβιβάζουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. / Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. τις ακόλουθες καταστάσεις:
- παραλαβής Δ.Μ.Κ.Ε.Ε. και Σ.Δ.Κ.Ε.Ε., το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε περιόδου, όπου αναφέρουν και τα στοιχεία περί της λειτουργίας και έναρξης των εκθλίψεων των ελαιοτριβείων της περιοχής ευθύνης τους.
- παραλαβής συγκεντρωτικών καταστάσεων με το σύνολο των εκθλίψεων ανά ελαιοτριβείο, το αργότερο 25 ημέρες μετά τη λήξη των εκθλίψεων στο νομό.
η) Καθορίζουν την ποσότητα ελαιολάδου που δικαιούται ενίσχυση λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία και ιδίως τα αποτελέσματα των ελέγχων που προβλέπονται στις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις.
θ) Σε περίπτωση που αχρεωστήτως καταβληθείσες ενισχύσεις σε παραγωγούς δεν επιστρέφονται οικειοθελώς, δύνανται να συμψηφίζουν με δικαιούμενες ενισχύσεις επομένων ελαιοκομικών περιόδων, εφαρμοζομένου κατά τα λοιπά του άρθρου 28 του Ν. 2520/1997, όπως τροπο-ποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον Ν. 2732/1999.
ι) Μεριμνούν για την εφαρμογή κυρώσεων που επιβάλλονται στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου, οι οποίες τους κοινοποιούνται και ενημερώνουν τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Δ/νση ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ. και Δ/νση Οικονομικού)) διαβιβάζοντας τα σχετικά έγγραφα.
ια) Εγκρίνουν με βάση την με αριθ. Α 252679/1989 Υπουργική Απόφαση τα ελαιοτριβεία της περιοχής τους. Η έγκριση αυτών συνοδεύεται από κωδικό αριθμό που χορηγείται από την Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. και ο οποίος τηρείται από τις κατά τόπους Δ.Α.Α.
ιβ)Εισηγούνται στο Νομάρχη την έκδοση της προβλε-πόμενης στην παρ. 6, του άρθρου 8, ειδικής αδείας, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης του ελαιοπυρήνα από τους ενδιαφερόμενους ελαιοτριβείς.
ιγ) Διαβιβάζουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. - Δ/νση ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ. μετά τον σχετικό διοικητικό έλεγχό τους σε ποσοστό 5% επί του αριθμού των αιτήσεων των οργανωμένων παραγωγών και σε ποσοστό 100% των μεμονωμένων παραγωγών, συμπληρωμένα τα δικαιολογητικά χορήγησης της ενίσχυσης, σε έντυπη μορφή και μαγνητικό μέσο, όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 12 της παρούσας για τους οργανωμένους και στο άρθρο 13 για τους μεμονωμένους παραγωγούς.
ιδ) Διενεργούν διοικητικούς ή/και επιτοπίους ελέγχους, για επαλήθευση:
- των αιτήσεων τροποποίησης των δηλώσεων καλλιέργειας ελαιοκαλλιεργητών, που ήδη περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του ΣΓΠ-ΕΤ
- των αιτήσεων νέων δηλώσεων καλλιέργειας ελαιοκαλλιεργητών, προκειμένου να περιληφθούν στη βάση δεδομένων του ΣΓΠ-ΕΤ
- των λοιπών δηλώσεων καλλιέργειας που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων μετά την ετήσια ενημέρωση της βάσης δεδομένων του ΣΓΠ-ΕΤ
- του περιεχομένου όλων των ενστάσεων των ελαιοκαλλιεργητών επί των πρωτοβάθμιων ελέγχων των Δ.Κ. του ΣΓΠ-ΕΤ.
- του περιεχομένου όλων των καταγγελιών των ελαιοκαλλιεργητών επί των διαδικασιών τήρησης του ΣΓΠ-ΕΤ σε επίπεδο Νομού.
ιε) Διενεργούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα ελαιοτριβεία, από την έναρξη των εκθλίψεων κάθε περιόδου, και ζητούν την αποστολή όλων των απαραίτητων στοιχείων, για τις ανάγκες του ελέγχου των παραγόμενων ποσοτήτων ελαιολάδου, προκειμένου αυτές να γίνουν δεκτές στο καθεστώς ενίσχυσης στην παραγωγή.
Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης των ελαιοτριβείων, στους ελέγχους αυτούς οι αντίστοιχες ποσότητες ελαιο-λάδου δεν γίνονται αποδεκτές στο καθεστώς ενίσχυσης.

Γ. Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.:
- Δ/ΝΣΗ ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ.
Η ως άνω Δ/νση διενεργεί:
α) δευτεροβάθμιους επιτόπιους ελέγχους των Δ.Κ.-ΣΓΠ-ΕΤ των ελαιοπαραγωγών σε ποσοστό έως 10% αυτών που έχουν ελεγχθεί από τις οικείες Δ.Α.Α.
β) δευτεροβάθμιους διοικητικούς ελέγχους των αιτήσεων ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών σε ποσοστό έως 10% αυτών που έχουν ελεγχθεί από τις οικείες Δ.Α.Α.
γ) διασταυρωτικούς μηχανογραφικούς ελέγχους επί των αρχείων των αιτήσεων ενίσχυσης και της Οριστικής Ετήσιας Βάσης του ΣΓΠ-ΕΤ, λαμβάνοντας υπόψη και τα κριτήρια που καθορίζονται για κάθε ελαιοκομική περίοδο.
Αποστέλλει τα αποτελέσματα των ελέγχων στις Ο.Π. και στις Ε.Ο.Π. για τους οργανωμένους και στις Δ.Α.Α. για τους μεμονωμένους ελαιοπαραγωγούς, για την αξιοποίησή τους κατά τους αντίστοιχους ελέγχους της αρμοδιό-τητός τους.
δ) ελέγχους στα προβλεπόμενα για τη χορήγηση της ενίσχυσης δικαιολογητικά, προκειμένου να βεβαιώσει την προς ενίσχυση ποσότητα ελαιολάδου και να τα προωθήσει για την έκδοση εντολής πληρωμής.
ε) αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα ελαιοτριβεία, από την έναρξη των εκθλίψεων κάθε περιόδου, και ζητά την αποστολή όλων των απαραίτητων στοιχείων, για τις ανάγκες του ελέγχου των παραγόμενων ποσοτήτων ελαιολάδου, προκειμένου αυτές να γίνουν αποδεκτές στο καθεστώς ενίσχυσης.
Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης των ελαιοτριβείων, στους ελέγχους αυτούς, οι αντίστοιχες ποσότητες ελαιο-λάδου δεν γίνονται αποδεκτές στο καθεστώς ενίσχυσης στην παραγωγή
- Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε.:
Η ως άνω μονάδα:
α) Χορηγεί κωδικό αριθμό στα εγκεκριμένα από τις Δ.Α.Α. ελαιοτριβεία και τηρεί πλήρες αρχείο των ελαιοτριβείων, με τις πληροφορίες που αντλούνται από αυτές για τα ελαιοτριβεία της περιοχής ευθύνης τους επιβεβαιώνοντας το αρχείο, μετά το τέλος κάθε ελαιοκομικής περιόδου.
β) Ενημερώνει την Δ/νση ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ./Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, την Δ/νση Πληροφορικής και την Δ/νση Π.Α.Π./Δενδροκηπευ-τικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τις κατά τόπους Δ.Α.Α. και τις Ο.Π., για τις εγκρίσεις και τις άρσεις έγκρισης των ελαιοτριβείων, τους ισχύοντες κωδικούς καθώς και τις τυχόν μεταβολές τους, στην αρχή και στη λήξη κάθε περιόδου ή όταν της ζητείται βάσει των στοιχείων του αρχείου που συγκεντρώνει και τηρεί.
γ) Καθορίζει τα ελαιοτριβεία που υπόκεινται στο καθεστώς συμπληρωματικών ελέγχων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 30 του Καν. (Ε.Κ.) 2366/1998, καλεί εγγράφως τα υπό έλεγχο ελαιοτριβεία, με κοινοποίηση στην αρμόδια Δ.Α.Α. να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη υποχρέωση του καθεστώτος συμπληρωματικών ελέγχων ελαιοτριβείων, από την ημερομηνία από την οποία ορίζεται στη σχετική πρόσκληση. Τα αποτελέσματα των εν λόγω ελέγχων συνεκτιμώνται στις διαπιστώσεις των επιτόπιων ελέγχων της Α.Υ. Μ. Ε. Ε. Ε. για τα ελαιοτριβεία αυτά.
δ). Εισηγείται δια του Προέδρου της με αιτιολογημένη έκθεση στη Διεύθυνση Π.Α.Π. Δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:
- για το ελαιοτριβείο που πρέπει να τεθεί υπό καθεστώς ειδικού ελέγχου, μετά από πρόταση των υπηρεσιών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. & Δ/νση ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ.). Στην σχετική εισήγηση προσδιορίζεται συγχρόνως το είδος του ελέγχου στο υπόψη ελαιοτριβείο. Η Διεύθυνση Π.Α.Π. Δενδροκηπευτικής, εν συνεχεία, διαβιβάζει το σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και
- για το πυρηνελαιουργείο που δεν τηρεί τις προβλεπό-μενες στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 υποχρεώσεις.

Άρθρο 14 

Πληρωμή της ενίσχυσης

1. Οι Ο.Π. για την αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης της ενίσχυσης υποχρεούνται να υποβάλλουν μέσω της Ε.Ο.Π. ή απευθείας στην περίπτωση που δεν έχουν προσχωρήσει σε ένωση, στην οικεία Δ.Α.Α., τα δικαιολογητικά χορήγησης της ενίσχυσης των μελών τους, όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 12, περιπτ. Α1 και Β3. Τα ως άνω δικαιολογητικά υποβάλλονται επί εντύπων και μα-γνητικών μέσων με τη μορφή που τους υποδεικνύεται από την Δ/νση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

2. Οι Δ.Α.Α. μετά από διενέργεια ελέγχων διασταύρωσης των στοιχείων πληρωμής με εκείνα των υποβληθέ-ντων φακέλων, διαβιβάζουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.- Δ/νση ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ., τον σχετικό φάκελο συνοδευόμενο από το αντίστοιχο μαγνητικό μέσο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της εντολής πληρωμής.

3. Η Δ/νση ΔΗ.ΛΙ.ΖΩ. του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, ελέγχει τον προς πληρωμή φάκελο, διασταυρώνει τα επί εντύπων και μαγνητικών μέσων στοιχεία πληρωμής, αφού λάβει υπ’ όψη τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων ελέγχων και τις σχετικές αποφάσεις κυρώσεων, διαβιβάζει τον σχετικό φάκελο στη Δ/νση Οικονομικού με τα επιβεβαιωμένα απ’ αυτήν στοιχεία πληρωμής.

4. Η Δ/νση Οικονομικού του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε- μετά από σχετικό έλεγχο εκδίδει την εντολή πληρωμής της ενίσχυσης ως ακολούθως:

  • Για τους οργανωμένους ελαιοπαραγωγούς επ’ ονόμα-τι της Ε.Ο.Π. ή επ’ ονόματι των αναγνωρισμένων Ο.Π. που δεν έχουν προσχωρήσει σε ένωση,
  • Για τους μεμονωμένους ελαιοπαραγωγούς επ’ ονόματι του τοπικού υποκαταστήματος της Α.Τ.Ε και για λογαριασμό των δικαιούχων της ενίσχυσης.

5. Η Δ/νση Οικονομικού του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, διαβιβάζει την εντολή πληρωμής στο κεντρικό κατάστημα της Α.Τ.Ε. με το σχετικό έντυπο και πιστώνει:
- τον ανέκκλητο λογαριασμό της Ε.Ο.Π. για τους οργανωμένους παραγωγούς των Ο.Π. που είναι μέλη της
- τον ανέκκλητο λογαριασμό των Ο.Π. εάν οι Ο.Π. δεν είναι μέλη μιας ΕΟΠ και
- το υποκατάστημα της ΑΤΕ για λογαριασμό των δικαιούχων ενίσχυσης μεμονωμένων ελαιοπαραγωγών.

6. Οι Ε.Ο.Π. ή οι αναγνωρισμένες Ο.Π. που δεν είναι μέλη μιας Ε.Ο.Π. αποστέλλουν στην ΑΤΕ τα στοιχεία των δικαιούχων οργανωμένων ελαιοπαραγωγών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και δίνουν εντολή στην ΑΤΕ να πιστώσει ανά ελαιοπαραγωγό τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο ακέραιο, με το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται καθένας απ'αυτούς.
Σε περίπτωση μη πίστωσης από την Α.Τ.Ε. λογαριασμών δικαιούχων ελαιοπαραγωγών λόγω λαθών, τα ποσά που δεν πιστώθηκαν παραμένουν στον ανέκκλητο λογαριασμό των Ο.Π.

7. Η Α.Τ.Ε. υποχρεούται να ενημερώνει με μαγνητικό μέσο και με μηχανογραφικό αρχείο κατά περίπτωση, τις Δ.Α.Α., τις Ε.Ο.Π. και τις Ο.Π. που δεν έχουν προσχωρήσει σε ένωση, για τα ποσά που πιστώθηκαν ανά ελαιοπαραγωγό και για τα ποσά που δεν πιστώθηκαν ανά παραγωγό λόγω λαθών, γνωρίζοντας τους την αιτία της μη πίστωσης.

8. Οι Δ.Α.Α., οι Ε.Ο.Π. και οι Ο.Π. που δεν έχουν προσχωρήσει σε ένωση, προβαίνουν κατά περίπτωση στην διόρθωση των λαθών ώστε να πιστωθούν και οι λογαριασμοί των ελαιοπαραγωγών στους οποίους διαπιστώθη-κανλάθη.

9. Οι ελαιοπαραγωγοί, οργανωμένοι ή μεμονωμένοι, υποχρεούνται να συμπληρώνουν επί των εντύπων που υποβάλλουν:

  • τον αριθμό φορολογικού τους μητρώου (Α.Φ.Μ.) και
  • τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού με ένδειξη του συνεργαζόμενου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την κατάθεση του ποσού της ενίσχυσης.

Άρθρο 15 

Έντυπα

Η μορφή, ο τύπος και το περιεχόμενο των εντύπων, που προβλέπονται στην παρούσα ή σε κοινοτικές ή εθνικές διατάξεις που διέπουν το καθεστώς ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που εκδίδε-ται μετά από εισήγηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ή των Δ/νσεων Πληροφορικής και Διαχείρισης Μητρώων του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 16

Κυρώσεις

1. Σε περίπτωση που ο παραλήπτης ελαιολάδου ή ελαιοπυρήνα αρνηθεί να υποβληθεί στους προβλεπόμενους στο άρθρο 5 ελέγχους ή διαπιστωθεί ότι το ελαιόλαδο ή οι ελαιοπυρήνες δεν έχουν παραληφθεί, επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο ισούται:
α) Εφ' όσον πρόκειται για παραλήπτη ελαιολάδου ελαιοπαραγωγό, με το διπλάσιο του ποσού της ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου για τις σχετικές ποσότητες.
β) Εφ' όσον πρόκειται για παραλήπτη ελαιολάδου που δεν έχει την ιδιότητα του ελαιοπαραγωγού, με το ποσό της ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου για τις σχετικές ποσότητες.
γ) Εφ' όσον πρόκειται για παραλήπτη ελαιοπυρήνα, με το ποσό της ενίσχυσης που προκύπτει από τον ελαιοπυρήνα, εφαρμόζοντας τους ενδεικτικούς συντελεστές που αναφέρονται στους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.
Το προβλεπόμενο ως άνω πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α., μετά από σχετική εισήγηση της Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. και παροχή των σχετικών διευκρινίσεων εκ μέρους του ελεγχομένου, εφόσον πρόκειται για παραλήπτη ελαιολάδου - ελαιοπαραγωγό και με απόφαση του Γ ενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
Τα ως άνω πρόστιμα εισπράττονται κατά τις διατάξεις περί εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων και αποδίδονται στον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του Ν. 992/1979.

2. Οι εκθέσεις ελέγχου της Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. που αφορούν παραλήπτες ελαιολάδου, εκτός του ελαιοπαραγωγού, καθώς και παραλήπτες ελαιοπυρήνων, διαβιβάζονται, εφ' όσον από τον έλεγχο έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες, στη Δ/νση Νομοπαρασκευαστικού Έργου και Νομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και εξετάζονται από την επιτροπή που προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. Α 252679/1989 απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γ εωργίας (Β 159) όπως αυτή ισχύει.

3. Η εκτέλεση και η παρακολούθηση των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που εκδίδονται σύμφωνα με τα ανα-φερόμενα στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου, διενεργεί-ται από τη Δ/νση Οικονομικού του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..

4. Εάν ο ελαιοπαραγωγός - παραλήπτης ελαιολάδου δεν τηρεί την προβλεπόμενη στη παράγραφο 3 του άρθρου 6 υποχρέωση υποβολής στην Ο.Π. ή στη Δ.Α.Α. του ειδικού εντύπου προορισμού και αποθεμάτων ελαιολά-δου με τα συνημμένα σ'αυτό στοιχεία, επιβάλλεται, μετά από εισήγηση της Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε., με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Α.Α. της οικείας Ν.Α., μείωση κατά 25% της εγκριθείσης ενίσχυσης.

5. Οι ελαιοπαραγωγοί της παρ.4 του άρθρου 7 με απόφαση του Προϊσταμένου της ΔΑΑ της οικείας Ν.Α. αποκλείονται του δικαιώματος ενίσχυσης για την περίοδο που ελέγχονται καθώς και για την επόμενη περίοδο.

6. Σε περίπτωση μη εγκατάστασης αυτομάτου συστήματος ζύγισης του ελαιοκάρπου από ελαιοτριβείο ή μη εγκατάστασης μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος ειδικά για τις εγκαταστάσεις έκθλιψης, που σύμφωνα με το άρθρο 7 του Καν. (ΕΚ) 2366/1998 υπόκειται στην υποχρέωση αυτή, με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α. επιβάλλεται ανάκληση της έγκρισής του μέχρι την εγκατάσταση αυτών.

7. Σε περίπτωση διαπίστωσης από την ΑΥΜΕΕΕ παρατυπιών σε ελαιοτριβεία που συνεπάγονται:
-μη τήρηση ενός εκ των όρων της έγκρισής τους
-ουσιαστική τροποποίηση των ποσοτήτων εκθλιβομέ-νου ελαιοκάρπου, παραχθέντος ελαιολάδου και ελαιοπυρήνων
- ανεπάρκεια της λογιστικής αποθήκης ή της ανακοίνωσής της, που αφορούν τις υποχρεώσεις της παρ. 1 του άρθρου 8 και εφόσον πρόκειται για καθυστέρηση που υπερβαίνει τις είκοσι ημέρες, από την επομένη της ημερομηνίας της υποχρέωσης υποβολής τους,
με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ/νσης Αγροτικής
Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α. επιβάλλεται ανάκληση της έγκρισης των ελαιοτριβείων από μία έως πέντε ελαιοκομικές περιόδους ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της παράβασης.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις παρατυπιών των ελαιοτριβείων επιβάλλεται το πρόστιμο που προβλέπεται στην παρ. 2 της υπ’ αριθ. 351021/29.5.1990 απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας (Β 347) όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. 329572/3.9.1996 ομοία απόφαση (β 837).
Οι εκθέσεις ελέγχου της Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. που αφορούν τις ως άνω περιπτώσεις παρατυπιών, διαβιβάζονται στη Δ/νση Νομοπαρασκευαστικού Έργου και Νομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και εξετάζονται από την επιτροπή που προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. Α 252679/2.3.1989 απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας (Β159) όπως αυτή ισχύει.

8. Εάν το πυρηνελαιουργείο δεν τηρεί την προβλεπόμε-νη στην παρ. 3 του άρθρου 5 υποχρέωση αποστολής των Δ.Η.Π.Ε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μετά από εισήγηση της Α.Υ.Μ.Ε.Ε.Ε. προς τη Δ/νση ΠΑΠ Δενδ/κής, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους εκατόν πενήντα Ευρώ (150 €) για κάθε μέρα μη αποστολής και εισπράττεται κατά τα οριζόμενα στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1.

9. Εάν οι Ο.Π. ελαιολάδου και οι Ε.Ο.Π δεν τηρούν τις προβλεπόμενες στο άρθρο 12 υποχρεώσεις, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τ ροφίμων, μετά από εισήγηση της Δ/νσης Πληροφορικής του ιδίου Υπουργείου κατόπιν διαπίστωσης αυτής ή μετά από σχετική έκθεση της ΑΥΜΕΕΕ, επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 10% του ποσού της κοινοτικής παρακράτησης υπέρ των Ο.Π. και της Ε.Ο.Π.

10. Εάν το ελαιοτριβείο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 3 και 10 του άρθρου 8 με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας Δ.Α.Α., μετά από εισήγηση της Α.Υ.Μ.Ε. Ε.Ε., επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο για μεν την παράβαση της παραγράφου 3 ισούται με το ποσό της ενίσχυσης που αντιστοιχεί στην παραχθείσα ποσότητα του ελαιολάδου από την έναρξη των εργασιών μέχρι την ημερομηνία γνωστοποίησης, για δε τις παραβάσεις της παραγράφου 10 ισούται: α) με το ποσό της ενίσχυσης που αντιστοιχεί στην παραχθείσα ποσότητα του ελαιολάδου που παρήχθη από ελαιοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χωρίς την προ-βλεπόμενη γνωστοποίηση και β) με το ποσό των 0,60 Ευρώ ανά κιλό ελαιοπυρήνα που διατέθηκε χωρίς την προβλεπόμενη γνωστοποίηση.
Το ως άνω πρόστιμο εισπράτεται κατά τα οριζόμενα στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1.

Άρθρο 17

Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με αποφάσεις του να καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας.

Άρθρο 18 

Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2004, πλην των άρθρων 3, 13 και 14, που ισχύουν από της δη-μοσιεύσεώς της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Από της εφαρμογής της παρούσας απόφασης, καταργεί-ται η υπ’ αριθ. 403567/16.10.2001 απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Γεωργίας, «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του κοινοτικού καθεστώτος ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου» (Β 1409) όπως ισχύει.
Εκκρεμότητες του καθεστώτος ενίσχυσης μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου 2003/2004, ρυθμίζονται με βάση τις διατάξεις της καταργούμενης απόφασης.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2004

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!