Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 76068/7006/22-12-2014 Εξειδίκευση του είδους καθώς και του τρόπου και της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες του άρθρου 1 του α.ν. 89/67 «Περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι αλλοδαπών εμπροβιομηχανικών εταιρειών» όπως ισχύει, σε περίπτωση παράβασης των όρων της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου.

Υ.Α. 76068/7006  

ΦΕΚ B 3682 - 31.12.2014

Εξειδίκευση του είδους καθώς και του τρόπου και της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες του άρθρου 1 του α.ν. 89/67 «Περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι αλλοδαπών εμπροβιομηχανικών εταιρειών» όπως ισχύει, σε περίπτωση παράβασης των όρων της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου. 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 

Έχοντας υπόψη: 

1. Τις διατάξεις του α.ν. 89/67 (Α' 132) «περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι Αλλοδαπών Εμποροβιομηχανικών Εταιρειών», όπως ισχύει, και ειδικότερα την παρ. 1 του άρθρου 3 αυτού, όπως προστέθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3427/2005 (Α'132) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4146/13 (Α' 90). 

2. Τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (Α' 90) «Περί Κωδικός Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων» όπως ισχύουν 

3. Τις διατάξεις της παρ 3 του άρθρου 29 του ν.3943/2011 (Α' 66) «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» 

4. Το άρθρο 90 του «Κώδικα για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Α' 98). 

5. Το π.δ. 118/2013 (Α'152) «Τροποποίηση του π.δ. 85/2012 (Α' 141) - Ίδρυση Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και μετονομασία των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και σε Υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων αντιστοίχως». 

6. Το π.δ. 116/2014 «Οργανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας» (Α' 185) όπως ισχύει. 

7. Το π.δ. 119/2013 (A' 153) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών». 

8. Το π.δ. 89/2014 (Α' 134) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών». 

9. Το π.δ. 158/2014 (Α' 240) «Διορισμός Υπουργών». 

10. Την υπ' αριθ. 54169/31-10-2014 (Β' 2944) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας» 

11. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: 

Άρθρο 1 
Σκοπός 

Με την παρούσα απόφαση ορίζεται το είδος, ο τρόπος και η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων της παρ. 3 του άρθρου 1 του α.ν. 89/67, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις των διατάξεων του νόμου αυτού και των όρων της απόφασης χορήγησης άδειας εγκατάστασης για αλλοδαπές εταιρείες ή υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου για τις ημεδαπές εταιρείες (εφεξής εγκριτική απόφαση). 

Άρθρο 2 
Αντικείμενο εργασιών 

1. Αλλοδαπές εταιρείες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 1 του α.ν. 89/67 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει καθώς και οι εξομοιούμενες με αυτά ημεδαπές εταιρείες που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού (εφεξής εταιρείες), δεν επιτρέπεται να αναπτύσσουν άλλη δραστηριότητα εκτός από τις προβλεπόμενες στην παρ. 1 του άρθρου 1 του νόμου αυτού, όπως αυτές προσδιορίζονται και εξειδικεύονται στις ατομικές εγκριτικές αποφάσεις αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις λήπτριες αυτών εταιρείες. 

2. Η άσκηση από την εταιρεία δραστηριοτήτων, οι οποίες ως προς το αντικείμενο (παρεχόμενες υπηρεσίες προς λήπτριες εταιρείες) συμπεριλαμβάνονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του α.ν. 89/67 όπως ισχύει, αλλά δεν προβλέπονται στην οικεία εγκριτική απόφαση, επιφέρει την κύρωση επιβολής προστίμου πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ για κάθε διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας διαπράχθηκε η εν λόγω παράβαση. Σε περίπτωση που μετά τη διαπίστωση της παράβασης η εταιρεία δεν συμμορφώνεται στα οριζόμενα με την οικεία εγκριτική απόφαση, επιβάλλεται, πέραν του προστίμου του προηγούμενου εδαφίου, η κύρωση της ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης. 

3. Η άσκηση από την εταιρεία δραστηριοτήτων, οι οποίες ως προς το αντικείμενο (παρεχόμενες υπηρεσίες προς λήπτριες εταιρείες) δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του α.ν. 89/67 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, επιφέρει την κύρωση επιβολής προστίμου δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ κατ’ ελάχιστον για κάθε διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας έγινε παράβαση και μέχρι του συνολικού κέρδους (καθαρά κέρδη μετά από φόρους) της εν λόγω διαχειριστικής περιόδου. Όταν οι δραστηριότητες, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του α.ν. 89/67 όπως ισχύει, ασκούνται κατ’ εξακολούθηση και έχουν ουσιώδη συμμετοχή στις συνολικές εργασίες της επιχείρησης καθώς και σε περίπτωση που μετά τη διαπίστωση της παράβασης η εταιρεία δεν συμμορφώνεται στα οριζόμενα με την οικεία εγκριτική απόφαση, επιβάλλεται, πέραν του προστίμου του προηγούμενου εδαφίου, η κύρωση της ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης. 

Άρθρο 3 
Υποβολή Μελέτης Τεκμηρίωσης για αναθεώρηση του περιθωρίου κέρδους 

Η εταιρεία οφείλει κατά το τελευταίο δίμηνο της πενταετίας από τη δημοσίευση της εγκριτικής απόφασης ή τροποποίησης αυτής ως προς το περιθώριο κέρδους ή και οποτεδήποτε άλλοτε ζητηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία, να υποβάλει εκ νέου, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, μελέτη τεκμηρίωσης του περιθωρίου κέρδους. Η μη υποβολή της ανωτέρω μελέτης επιφέρει την κύρωση ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης. 

Άρθρο 4
Ετήσιες δαπάνες λειτουργίας 

Σε περίπτωση που σε μία διαχειριστική περίοδο οι δαπάνες λειτουργίας που έχει η εταιρεία στην Ελλάδα και οι οποίες θα πρέπει να τεκμηριώνονται από αντίστοιχα επίσημα παραστατικά και στοιχεία που να πληρούν τις προϋποθέσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, υπολείπονται της ελάχιστης υποχρέωσης της περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.89/1967 όπως ισχύει, επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με ποσοστό 20% επί του σχετικού ελλείμματος Το εν λόγω πρόστιμο δεν καταλογίζεται εάν είναι μικρότερο των εκατό (100) ευρώ. 

Άρθρο 5 
Κάλυψη τιμολογηθέντος έργου με εισαγωγή κεφαλαίων 

1. Η εταιρεία οφείλει να τιμολογεί το ποσό των ετήσιων δαπανών της, πλέον του προσδιορισθέντος στη σχετική εγκριτική απόφαση ποσοστού κέρδους (ακαθάριστα έσοδα) και να εισπράττει το παραπάνω ποσό υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού εμβάσματος, όπως θα προκύπτει από Βεβαίωση αναγνωρισμένης Τράπεζας εσωτερικού. Σε περίπτωση που σε μία διαχειριστική περίοδο τα εισπραχθέντα κεφάλαια υπολείπονται των ακαθαρίστων εσόδων της εταιρείας όπως αυτά υπολογίζονται με τον παραπάνω τρόπο (μέθοδος cost plus), η επιχείρηση οφείλει να καλύψει τη διαφορά κατά τις επόμενες διαχειριστικές περιόδους και να έχει μηδενίσει αυτή κατά το χρόνο διακοπής της λειτουργίας της εγκατάστασης της στην Ελλάδα. Η εν λόγω υποχρέωση εισαγωγής κεφαλαίων σε μία διαχειριστική περίοδο μπορεί να καλύπτεται και με πλεόνασμα προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων, συμπεριλαμβανομένου τυχόν θετικού υπολοίπου της 31-12-2005 για εταιρείες που είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του α.ν. 89/67 και συνέχισαν την λειτουργία τους από 1-1-2006 μετά την τροποποίηση του ανωτέρω νόμου με το ν.3427/2005 (κεφ ΣΤ'). 

2. Η μη κάλυψη της υποχρέωσης της παρ. 1 κατά το χρόνο ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης επιφέρει κύρωση της επιβολής προστίμου ισόποσου με ποσοστό 10% επί του ελλείμματος εισαχθέντων κεφαλαίων. Το εν λόγω πρόστιμο δεν καταλογίζεται εάν είναι μικρότερο των εκατό (100) ευρώ. 

Άρθρο 6 
Απασχόληση Προσωπικού 

Σε περίπτωση που η εταιρεία απασχόλησε στην Ελλάδα μικρότερο αριθμό ατόμων από τον προβλεπόμενο με την περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.89/1967 όπως ισχύει, επιβάλλεται πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ ανά μήνα μειωμένης απασχόλησης και ανά άτομο. 

Σε περίπτωση που ο αριθμός των απασχολούμενων μειώνεται κάτω του ελάχιστου ορίου λόγω της αντικατάστασης εργαζόμενου, η παράβαση λογίζεται μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα από την αποχώρηση αυτού. 

Άρθρο 7 
Γνωστοποίηση έναρξης και σύμβασης παροχής υπηρεσιώ
ν 

Η εταιρεία υποχρεούται εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση της εγκριτικής απόφασης να προβεί σε έναρξη εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και να γνωστοποιήσει αυτή, καθώς και την ακριβή διεύθυνση εγκατάστασης της στην Ελλάδα, στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού) και του Υπουργείου Οικονομικών (Διεύθυνση Εφαρμογής της Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας), υποβάλλοντας τα σχετικά αποδεικτικά παραστατικά. Εντός της ιδίας προθεσμίας η εταιρεία υποχρεούται επίσης να υποβάλει στις ανωτέρω Υπηρεσίες τη σύμβαση για την παροχή των υπηρεσιών που προβλέπονται στην εγκριτική απόφαση. Σε περίπτωση που η εταιρεία δεν προχωρήσει στην έναρξη εργασιών και δεν προσκομίσει τα ανωτέρω στοιχεία εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση της εγκριτικής απόφασης, η απόφαση αυτή ανακαλείται. 

Άρθρο 8 
Γνωστοποίηση αλλαγών σε στοιχεία της μητρικής εταιρείας και του γραφείου στην Ελλάδα 

Η εταιρεία υποχρεούται να γνωστοποιεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού), εντός τακτής προθεσμίας που ορίζεται στην εγκριτική απόφαση, κάθε μεταβολή των στοιχείων της όπως η ιθαγένεια και η έδρα της, η επωνυμία και η νομική της μορφή, το αντικείμενο δραστηριότητας της, η σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ο νόμιμος εκπρόσωπος της στην Ελλάδα και τα στοιχεία επικοινωνίας αυτού, η διεύθυνση της εγκατάστασης και τα λοιπά στοιχεία επικοινωνίας της στην Ελλάδα και να υποβάλλει τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της μεταβολής. 

Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης γνωστοποίησης των ανωτέρω στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ. 

Άρθρο 9 
Υποβολή ετήσιων στοιχείων 

Η εταιρεία οφείλει κάθε χρόνο και εντός τακτής προθεσμίας να υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού) όλα τα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία της στην Ελλάδα κατά τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα σχετικά έντυπα της Υπηρεσίας. 

Η μη υποβολή των ανωτέρω για μία διαχειριστική περίοδο επιφέρει την κύρωση της ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης καθώς και πρόστιμο για την εν λόγω παράβαση που αντιστοιχεί σε μηδενικές δαπάνες λειτουργίας βάσει του άρθρου 4 της παρούσας και μηδενική απασχόληση βάσει του άρθρου 6 της παρούσας. 

Άρθρο 10 
Διακοπή λειτουργίας 

1. Η εταιρεία σε περίπτωση που προτίθεται να προβεί σε διακοπή της λειτουργίας της στην Ελλάδα, υποχρεούται να ενημερώσει εγκαίρως την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού), υποβάλλοντας αίτημα ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης, συνοδευόμενο από τη σχετική απόφαση του αρμοδίου οργάνου της. 

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται η διακοπή λειτουργίας χωρίς αίτηση ανάκλησης από την εταιρεία, η εγκριτική απόφαση ανακαλείται αυτοδίκαια. 

2. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η μητρική εταιρεία έχει διακόψει την λειτουργία της χωρίς να έχει υποβληθεί αίτημα ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης, η εν λόγω απόφαση εγκατάστασης ανακαλείται αυτοδίκαια και σε περίπτωση που έχει παρέλθει χρόνος μεγαλύτερος του εξαμήνου από της συντελέσεως της διακοπής λειτουργίας της μητρικής εταιρείας, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. 

Άρθρο 11 
Διαδικασία Επιβολής Κυρώσεων 

1. Οι κυρώσεις της παρούσας απόφασης επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Υπηρεσίας (Δ/νση Κεφαλαίων Εξωτερικού) και κοινοποιούνται με συστημένη επιστολή στον τόπο εγκατάστασης της εταιρείας στην Ελλάδα. 

2. Σε περίπτωση περισσοτέρων παραβάσεων που επιφέρουν την κύρωση επιβολής προστίμου το συνολικό ποσό αυτού υπολογίζεται αθροιστικά. 

3. Πριν την επιβολή των κυρώσεων η εταιρεία ενημερώνεται από την Υπηρεσία εγγράφως προκειμένου εντός προθεσμίας 15 ημερών να υποβάλλει έκθεση απόψεων σχετικά με τις διαπιστούμενες παραβάσεις. 

4. Η εταιρεία οφείλει εντός διμήνου από την έκδοση της απόφασης επιβολής προστίμου να καταβάλει το συνολικό ποσό του προστίμου υπέρ του Δημοσίου (ΚΑΕ 3739) είτε μέσω της εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Παραβόλου (e - Παράβολο) και κατάθεση αυτού στη αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Δ/νση Κεφαλαίων Εξωτερικού) για αποδοχή και δέσμευση του είτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. και ενημέρωση της ως άνω Υπηρεσίας με προσκόμιση του σχετικού Διπλότυπου Είσπραξης. Εφόσον η εταιρεία δεν ανταποκριθεί στην παραπάνω υποχρέωση εντός της οριζόμενης προθεσμίας, το πρόστιμο βεβαιώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ προς είσπραξη σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. 

5. Για την καταβολή του προστίμου ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την εταιρεία ο νόμιμος εκπρόσωπος της στην Ελλάδα. 

Άρθρο 12 

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2014 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!