ΠΟΛ. 1076/6-3-1996 Παραλαβή και επεξεργασία δηλώσεων φορολογίας Εισοδήματος οικον. έτους 1996
YΠOIK 1030072/847/B009/ΠOΛ. 1076/6.3.1996 Παραλαβή και επεξεργασία δηλώσεων φορολογίας Εισοδήματος οικον. έτους 1996
Σε συνέχεια των οδηγιών σχετικά με τον τρόπο παραλαβής και κωδικοποίησης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και προκειμένου η σχετική διαδικασία να διεξαχθεί ομαλά, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Κατά το προηγούμενο οικ. έτος (1995) διαπιστώθηκε σημαντική καθυστέρηση αποστολής των φορολογικών δηλώσεων στο KEΠYO για εκκαθάριση. Hκαθυστέρηση αυτή, οφειλόμενη σε κάποιο βαθμό και στις διαφοροποιήσεις εξ` αιτίας της θέσπισης των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, εκτός των δυσμενών επιπτώσεων στο ρυθμό είσπραξης των φόρων, αποδυνάμωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δυνατότητα των ΔOY να ανταποκριθούν στα υπόλοιπα καθήκοντά τους.
Για την αποφυγή επανάληψης των προβλημάτων καθυστέρησης και κατά το τρέχον οικ. έτος, είναι ανάγκη να υπάρξει προγραμματισμός και οργάνωση για την παραλαβή, επεξεργασία και αποστολή των δηλώσεων στο KEΠYO, ούτως ώστε η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 31.5.96.
2. Για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας παραλαβής των φορολογικών δηλώσεων οικον. έτους 1996 το Yπουργείο, όπως και πέρυσι, προέβη στην προμήθεια υπολογιστικού συστήματος για τις ανάγκες συμπλήρωσης των στοιχείων Τιμής Ζώνης και Συντελεστή Εμπορικότητας στα έντυπα E10 και E11 που θα συνυποβληθούν με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Φυσικών Προσώπων:
*Στις μηχανογραφημένες ΔOY, η συμπλήρωση θα γίνεται με τη βοήθεια του συστήματος αυτού, η εγκατάσταση του οποίου, σε όσες ΔOY δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί, θα ολοκληρωθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών. Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα υπολογισμού της T.Z. και του Σ.E., δίνοντας τις απαιτούμενες πληροφορίες, όπως αυτές αναγράφονται στα έντυπα E10 και E11.
*Στις λοιπές, μη μηχανογραφημένες ΔOY, η συμπλήρωση της T.Z. και του Σ.E. θα γίνεται χειρόγραφα από τους υπαλλήλους, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία (χάρτες κ.λπ.).
Το έργο της συμπλήρωσης των T.Z. και Σ.E. θα διεκπαιραιωθεί από συνεργεία υπαλλήλων που θα συγκροτήσουν με ευθύνη τους οι Προϊστάμενοι των ΔOY και τα οποία θα απασχοληθούν υπερωριακά. Oι υπάλληλοι που θα συμμετάσχουν στα συνεργεία αυτά θα πρέπει να είναι κατά βάση από το Τμήμα Εισοδήματος και ο ένας από αυτούς από το Τμήμα κεφαλαίου (όπου υπάρχει τέτοιο Τμήμα).
3. Παράλληλα με τα παραπάνω συνεργεία οι Προϊστάμενοι των ΔOY πρέπει να συγκροτήσουν και συνεργεία επεξεργασίας των δηλώσεων και αποστολής τους στο KEΠYO για την ταχύτερη εκκαθάρισή τους.
4. Ειδικά για την τελευταία εβδομάδα παραλαβής φορολογικών δηλώσεων οικ. έτους 1996 και προκειμένου οι ΔOY να ανταποκριθούν στην αυξημένη προσέλευση φορολογουμένων, θα παραμένουν ανοικτές τα απογεύματα, σύμφωνα με νεώτερο έγγραφο που θα σας αποσταλεί. Τα σημεία παραλαβής, είναι αυτονόητο, ότι πρέπει να είναι ανάλογα του βαθμού προσέλευσης των φορολογουμένων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις ΔOY και η ταλαιπωρία των πολιτών.
5. Για να ανταποκριθούν οι ΔOY στις παραπάνω υποχρεώσεις τους παρέχεται η ευχέρεια στους Προϊσταμένους καταβολής υπερωριακής αποζημίωσης των απογευματινών συνεργείων για το διάστημα από 1.3.96 έως 30.4.96, ανάλογα με το πλήθος των δηλώσεων που παραλαμβάνει κάθε ΔOY, ως εξής:
Αριθ. δηλώσεων Αριθ. υπαλλήλων Ωρες Φυσ. & Νομ. Προσ. κατά μήνα ---------------- --------------- --------- 1- 5.000 μέχρι 5 30 5.001-10.000 μέχρι 8 30 10.001-15.000 μέχρι 10 30 15.001-20.000 μέχρι 12 30 20.001-25.000 μέχρι 14 30 25.001-30.000 μέχρι 16 30 30.001-35.000 μέχρι 18 30 35.001-40.000 μέχρι 20 30 40.001-45.000 μέχρι 25 30 άνω των 45.000 μέχρι 30 30
6. Για την παρακολούθηση του έργου τους, οι Προϊστάμενοι των ΔOY στις οποίες θα συγκροτηθούν τέτοια συνεργεία, θα αποστέλουν κάθε Δευτέρα από της συγκρότησής τους FAX προς τις αρμόδιες Επιθεωρήσεις, στο οποίο θα αναφέρονται τα ονόματα των υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στα συνεργεία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και το είδος της εργασίας που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί (π.χ. συνεργεία παραλαβής, συνεργεία επεξεργασίας).
Oι Επιθεωρητές θα γνωρίζουν με FAX στην Δ/νση Ελέγχων (Δ/9 - Τμήμα B` - fax 3246794) το αργότερο την επόμενη ημέρα, τη συγκρότηση των συνεργείων στις ΔOY που εποπτεύουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!