Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Τι αλλάζει στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Διαδικασιών από 1η Ιανουαρίου 2014

Τις βασικές αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014, περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση της υποχρέωσης διάτρησης των βιβλίων και στοιχείων, η κατάργηση της έκδοσης αποδείξεων δαπανών για συναλλαγές χωρίς μπλοκ παροχής υπηρεσιών από περιστασιακά απασχολούμενους καθώς και των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν μια σειρά από επαγγελματίες όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρου διαμονής, πάρκινγκ, θεραπευτηρίων, κέντρων αισθητικής και γυμναστηρίων

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο από 1. 1.2014, επέρχονται και οι ακόλουθες αλλαγές:

* Καταργείται η έκδοση απόδειξης δαπανών σε περιστασιακά απασχολούμενους. Οι λήψεις υπηρεσιών από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου κατά την παροχή υπηρεσιών, αποδεικνύεται με «τίτλο κτήσης» στον οποίο περιλαμβάνονται τα στοιχεία της συναλλαγής και των συμβαλλόμενων. Ως τίτλος κτήσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε έγγραφη συμφωνία ( συμφωνητικό) , υπεύθυνη δήλωση ή τιμολόγιο.

Ενδεικτικές περιπτώσεις για τις οποίες εκδίδεται τίτλος κτήσης κατά τα ανωτέρω είναι η καταβολή αμοιβών σε περιστασιακά απασχολούμενους, εισηγητές σεμιναρίων και συγγραφείς δημόσιους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους ή συνταξιούχους, εφόσον δεν είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών για άλλη δραστηριότητα κ.λπ.

Στην περίπτωση που καταβάλλονται μισθοί, ημερομίσθια, ή άλλες παροχές σε μισθωτούς μπορεί αντί της έκδοσης τίτλου κτήσης, να συντάσσεται κατάσταση (μισθοδοσίας).

* Στις μεταφορές αγαθών δεν απαιτείται να εκδίδονται φορτωτικές και κατάσταση αποστολής αγαθών. Επίσης δεν απαιτείται να τηρείται το ημερολόγιο μεταφοράς.

* Σε ότι αφορά τα τιμολόγια πώλησης αγαθών μπορούν να εκδίδονται το αργότερο σε ένα μήνα από την παράδοση ή αποστολή των αγαθών στον αγοραστή και πάντως μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο των συμβαλλομένων.

Προϋπόθεση για την έκδοση του τιμολογίου σε χρόνο μεταγενέστερο της παράδοσης ή της αποστολής αποθεμάτων και μόνο, αποτελεί η διασφάλιση της παρακολούθησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων. 

Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ

Δείτε αναλυτικά την Εγκ. ΠΟΛ. 1023/2014 εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Billy
22/01/2014 17:18:02

O συνάδελσος προφανώς έχει δίκιο . Αλλο η ειδιοσιογραφική κάλυψη ενός γεγονότος, και άλλο η αναφορές σε λογιστικά λη φορολογικά θέματα.

test
22/01/2014 15:57:23

test

kosmios
22/01/2014 14:26:10

H ip αλλάζει μετά από κάποια ώρα. Επίσης από που προκύπτει αυτή η απαγόρευση; . Γιατί τέτοια λογοκρισία κρίμα, αυτό δείχνει αντιεπαγγελματισμό

Πάρης Σταματόπουλος
22/01/2014 13:28:11

Σχόλια με διαφορετικά όνοματα χρήστη από την ίδια διεύθυνση IP, δεν επιτρέπονται.

kosmios
22/01/2014 13:22:19

Προσπαθήσατε να το "μαζέψετε" και το κάνατε χειρότερο.....
Η επιστημονική ενημέρωση "ακόμα και ειδησιογραφική" δεν γίνεται από πρακτορεία ειδήσεων. Αν γνωρίζατε την ποιότητα των ειδήσεων του ΑΠΕ σε φοροτεχνικά θέματα μάλλον θα αλλάζατε γνώμη.

Forin.gr
22/01/2014 12:04:54

Το Forin.gr στα πλαίσια της βέλτιστης εμπειρίας που απολαμβάνει ο επισκέπτης του έχει εμπλουτίσει τη σελίδα του ΚΑΙ με την ειδησεογραφική κάλυψη των ειδήσεων της επικαιρότητας, έχοντας τη δυνατότητα της νόμιμης αναπαραγωγής οικονομικών ειδήσεων από το μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ειδήσεων, δημοσιευμένων αποφάσεων, εγκυκλίων, διοικητικών λύσεων και οδηγιών του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και αρθρογραφίας που οι συντελεστές του Forin.gr δημιουργούν και δημοσιεύουν.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνδρομητικού μέρους της σελίδας μας, ενημερώνει έγκυρα και αξιόπιστα τους συνδρομητές μας, συμβάλλοντας στην άρτια επαγγελματική τους κατάρτιση και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των εν γένει θεμάτων που δημιουργεί η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο http://www.forin.gr/analysis.

demi
22/01/2014 10:36:37

Επιστημονική ενημέρωση από το Αθηναικό πρακτορείο. Συγχαρητήρια, περμένατε από τους δημοσιογράφους να σας ενημερώσουν για τις αλλαγές στον ΚΦΑΣ?